Ciuca a terminat evaluarea ministrilor, numai cuvinte de lauda: „Romania este astazi o tara sigura si stabila social, economic si politic”

politica

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, luni dimineata, rezultatul evaluarii activitatii ministrilor. Ciuca a avut numai cuvinte de lauda, punand accent pe „stabilitate”, semn ca niciun ministru nu va fi remaniat.

„Este nevoie sa consolidam ceea ce am reusit pana acum, iar stabilitatea sociala, economica si politica sunt fundamentale pentru continuarea obiectivelor noastre”, subliniaza Ciuca intr-un comunicat de presa.

„M-am bucurat sa constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multa seriozitate angajamentul de indeplinire a reformelor din PNRR”, i-a laudat Ciuca pe toti ministrii.

Comunicatul integral al Guvernului:

Stabilitate, siguranta si dezvoltare – sapte luni de guvernare
4 iulie 2022

Am preluat responsabilitatea guvernarii in urma cu sapte luni, intr-un moment in care economia era afectata de doi ani de pandemie, iar romanii aveau nevoie de masuri ferme care sa le aduca siguranta.

Am trecut impreuna peste criza sanitara, am stabilizat criza energetica, iar acum gestionam si avem sub control efectele pe care Romania, asemenea multor state, le resimt ca urmare a razboiului din Ucraina.

Am actionat coordonat la nivelul Guvernului si Coalitiei de Guvernare, in stransa colaborare cu presedintele Romaniei.

Programul de Guvernare cu care am pornit la acest drum are ca principii de baza transparenta, rezilienta, stabilitatea, echitatea si eficienta, prin aplicarea carora punem in centrul preocuparilor noastre cetateanul.

Sprijin pentru Romania, programul in valoare de 17,3 miliarde de lei, completeaza masurile de protejare a cetatenilor si economiei de efectele crizelor multiple. Totodata, utilizarea cat mai eficienta a fondurilor europene si nationale, apararea intereselor romanilor si Romaniei la nivelul Uniunii Europene, NATO si in relatia cu partenerii nostri strategici, respectarea principiilor de integritate si moralitate au fost si continua sa fundamenteze actiunile Guvernului.

Romania este astazi o tara sigura si stabila social, economic si politic, pregatita sa depaseasca cu bine efectele crizelor cu care ne confruntam si sa se angajeze pe drumul reformelor, modernizarii si dezvoltarii.

In cele sapte luni, am asigurat cetatenilor nostri si economiei nationale garantii de securitate, in pofida riscurilor pe care le implica razboiul de la granita. Niciodata Romania nu a fost mai aparata decat este acum ca stat membru NATO si UE. Acest statut al tarii noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid si armata nationala in continua modernizare ofera mai departe securitate romanilor, dar si refugiatilor ucraineni care aleg sa ramana in Romania.

Impreuna cu societatea civila, cu autoritatile locale, sprijiniti de comunitatea europeana si institutiile internationale, am reusit sa oferim adapost si sprijin pentru mai mult de 1,4 milioane de ucraineni care au fugit din calea razboiului si s-au adapostit temporar sau au tranzitat Romania. Spiritul de solidaritate al poporului nostru si colaborarea exemplara intre cetateni si autoritati in toata aceasta perioada au reprezentat un test de maturitate. Romania a actionat ca un membru de facto al Schengen si continua sa o faca, oferind siguranta nu doar romanilor, ci si cetatenilor europeni.

In plan social, prin masuri coerente si atent tintite, am venit cu o plasa de siguranta care sa-i protejeze pe cetateni. Cresterea preturilor la produse de baza, carburanti si energie ar fi fost si mai acut resimtita in lipsa interventiei Guvernului. Am introdus masuri de compensare si stabilizare a pretului la energie electrica si gaze naturale. Impreuna cu mediul privat ne-am asumat reducerea/stabilizarea pretului la benzina si motorina si eliminarea actiunilor speculative din piata carburantilor.

Am incurajat mediul privat sa mentina locurile de munca si sa creeze altele noi pentru a inlatura riscul somajului. Am crescut salariul minim pe economie si am acordat facilitati antreprenorilor sa faca inca o majorare, oferind facilitatea suspendarii impozitului si contributiilor.

Din primele zile de mandat am crescut pensiile si drepturile sociale, iar in aceasta luna cei mai multi dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care sa-i ajute in aceasta perioada marcata de cresterea preturilor.

Romanii care au nevoie de protectia statului primesc deja vouchere sociale pentru achizitionarea de alimente si produse de baza.

De asemenea, am majorat valoarea tichetelor de masa, a normei de hrana pentru pacientii din spital, iar pentru copiii si tinerii aflati sub protectia autoritatilor vom aloca fonduri mai mari pentru ingrijirea lor.
Studentii si elevii vor fi incurajati si sustinuti, prin masuri guvernamentale, sa-si continue studiile.Recent am aprobat programe in acest scop.

Solidaritatea este esentiala in vremuri dificile si, asa cum am facut pana acum, vom avea grija ca niciun cetatean roman sa nu fie lasat in urma.

Am creat un cerc de siguranta pentru a proteja investitiile si economia romaneasca, sursa si resursa pentru imbunatatirea vietii cetatenilor si pentru drumul spre modernizare pe care impreuna il vom urma.

Suntem Guvernul care a alocat cel mai mare buget de investitii din ultimii 32 de ani, a crescut absorbtia fondurilor europene cu 7% si pregateste mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene.
Am finalizat in urma cu cateva zile toate documentele necesare care vor permite Romaniei sa beneficieze in urmatorii ani de cele peste 44 de miliarde de euro fonduri europene, prin Politica de Coeziune.

Inseamna finantari generoase pentru transport si infrastructura, investitii in comunitatile locale care sa imbunatateasca viata oamenilor si, pentru prima data, un program operational dedicat imbunatatirii sistemului de sanatate.

Operationalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta este urmata de accesarea celor aproximativ 30 de miliarde de euro. Am semnat deja proiecte, cel mai important fiind pentru inceperea Autostrazii Moldova, asteptata de romani zeci de ani. Transmiterea primei cereri de plata in valoare de 3 miliarde de euro, indeplinirea tintelor si jaloanelor asumate pentru trimestrul 2 si pregatirea celei de a doua cereri de plata pentru a fi transmisa in luna octombrie ofera perspective certe ca vom reusi sa atragem in acest an 10 miliarde de euro prin acest mecanism de finantare.

Atragerea finantarilor din PNRR, de care tara noastra are nevoie, este dublata de realizarea reformelor. Guvernul si coalitia de guvernare urmaresc cu asiduitate si responsabilitate implementarea reformelor, parte a Programului de Guvernare si a procesului de modernizare.

Investitiile romanesti si straine beneficiaza de predictibilitate, stabilitate, de facilitati si scheme de sprijin, cele mai multe incluse in Programul ”Sprijin pentru Romania”. Incurajam investitiile cu impact major in economie, in valoare de peste 1 miliard de lei, sprijinim transportatorii si distribuitorii din domeniul rutier, afectati de criza. Facilitam accesul la finantare firmelor care doresc sa-si extinda activitatea, precum si start-upurilor, prin programe de acordarea a garantiile al caror plafon, in acest an, este de 7,5 miliarde de lei.

Prin prisma sustinerii investitiilor, am alocat 1 miliard de euro pentru proiectele finantate din resurse nationale astfel incat acestea sa nu fie blocate de cresterea preturilor la materiale de constructii sau forta de munca. Inseamna, in acelasi timp, mentinerea locurilor de munca si a capacitatii intregului sector al constructiilor pentru a implementa viitoarele proiecte de investitii.

Protejarea locurilor de munca in companiile a caror activitate este afectata de agresiunea militara rusa din Ucraina ne-a preocupat din primele zile ale razboiului. Am stabilit continuarea a doua masuri de sprijin aplicate si in timpul pandemiei COVID-19: plata somajului tehnic si programul Kurzarbeit, pentru ca vrem ca fiecare roman sa-si pastreze locul de munca.

Am repus agricultura si industria alimentara intre prioritatile Guvernului. Am sprijinit fermierii, maximizand potentialul agriculturii prin masuri care urmaresc lantul de productie pana la procesare si comercializare. Printr-un mix de masuri ce sustine fermierii si incurajeaza prelucrarea in tara a productiei agricole garantam romanilor securitatea alimentara si viitor agriculturii romanesti.

Faptul ca Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica intre statele membre ale Uniunii Europene in primul trimestru al acestui an, iar investitiile straine directe au crescut cu 34% in primele patru luni ale acestui an comparativ cu anul trecut valideaza increderea investitorilor in economia nationala si confirma masurile luate de Guvern.

Este nevoie sa consolidam ceea ce am reusit pana acum, iar stabilitatea sociala, economica si politica sunt fundamentale pentru continuarea obiectivelor noastre.

Investitiile vor fi impulsionate in continuare de catre fondurile europene pe care le avem la dispozitie, precum si de parteneriatul onest cu mediul de afaceri. In momente de criza este nevoie mai mult ca oricand sa fim solidari si uniti, sa ne ascultam, sa ne intelegem, sa ne ajutam.

Ca Prim-ministru si presedinte al Partidului National Liberal, voi sustine cu fermitate toate masurile de dezvoltare a antreprenorilor locali si a capitalului romanesc, dar si mentinerea Romaniei ca o destinatie atractiva pentru investitorii straini.

Pastrarea cotei unice de impozitare, a schemelor de ajutor de stat si accesul la finantare asigura mediul necesar dezvoltarii investitiilor.

Continuam sa imbunatatim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare si o administratie mai eficienta.

Un obiectiv importante asumat de Guvern este obtinerea independentei energetice a Romaniei si transformarea tarii intr-un factor de securitate energetica in regiune.

Noua Lege offshore si investitiile in energie fac posibila exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagra si a celor de mare adancime din judetul Buzau. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Marii Negre care apartine Romaniei, vom ajunge sa asiguram 90% din necesarul de consum. Reprezinta un salt remarcabil si dovedeste capacitatea Romaniei de a gasi noi resurse si solutii intr-o perioada in care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenintata de razboiul din Ucraina.

Crizele actuale au aratat ca trebuie sa producem mai mult in Romania. Sa reintegram industrii, sa fim orientate catre viitor. Sa acceleram digitalizarea, iar aprobarea de catre Guvern a Cloud-ului Guvernamental este un pas decisiv in aceasta directie. Sa dezvoltam infrastructura. Sa facem o tranzitie energetica inteligenta care sa-i protejeze pe consumatori.

Sa consideram educatia si inovarea prioritati nationale si sa le finantam ca atare. Sa modernizam, consolidam si dezvoltam sistemul de sanatate.

Resursele nationale si europene pe care le avem la dispozitie – peste 90 de miliarde de euro in anii urmatori – vor finanta proiecte vitale de infrastructura de transport, de sanatate, investitii in energie, proiecte de dezvoltare locala si tranzitia la energia verde.

Volumul mare de finantare pentru urmatorii ani va accelera ritmul de modernizare al Romaniei si drumul nostru alaturi de state puternice si dezvoltate. Primirea foii de parcurs pentru aderarea la OCDE reprezinta o oportunitate de implementare a celor mai bune practici si standarde ale acestui for interguvernamental, cu toate avantajele economice si politice care decurg din statutul membru. Facem eforturi intense pentru accelerarea procedurilor de aderare la OCDE, pentru a fi alaturi de state cu democratii consolidate, care detin peste 70% din productia si comertul globale si 90% din nivelul mondial al investitiilor straine directe.

In cele sapte luni de mandat, in contextul dificil binecunoscut, am reusit sa progresam social, economic si sa consolidam statutul nostru in plan international, pentru ca am avut capacitatea de a actiona coerent si coordonat ca echipa guvernamentala angajata sa protejeze interesele cetatenilor romani si ale Romaniei.

Am avut stabilitatea politica si sustinerea Coalitiei de Guvernare, a Parlamentului si a presedintelui Romaniei, care au facut posibil sa asiguram romanilor siguranta, protectie, iar tarii, angajarea pe drumul dezvoltarii.

Evaluarea de etapa a membrilor Cabinetului am facut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la asteptarile cetateanului si societatii romanesti.

Stadiul indeplinirii Programului de Guvernare, angajamentul in baza caruia am preluat responsabilitatea guvernarii, si al Programului Sprijin pentru Romania, a fost corelat eforturilor de a asigura finantarea masurilor luate din surse interne si externe. Iar in acest sens am monitorizat cu atentie si m-am bucurat sa constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multa seriozitate angajamentul de indeplinire a tintelor, jaloanelor si reformelor din PNRR, ceea ce ne ofera sansa accesarii acestui mecanism de finantare european. Aceeasi importanta am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispozitia Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 si pregatirii proiectelor pentru finantarea din actualul exercitiu financiar. Modul in care resursele nationale si europene au fost utilizate in beneficiul oamenilor si dezvoltarii comunitatilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluarii echipei guvernamentale.

Razboiul ilegal si ilegitim din Ucraina a dovedit inca o data puterea solidaritatii si unitatii statelor europene si membre NATO. Consolidarea statului Romaniei de stat european si euro-atlantic, puternic atasat valorilor democratice si respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale, a ramas in toata aceasta perioada o linie de efort careia i-am adaugat obiectivul de a pregati procesul de aderare la OCDE.

La fel de importante au fost si raman pentru fiecare membru al echipei guvernamentale respectarea criteriilor de integritate si de transparenta, valori fara de care nicio politica guvernamentala nu ar avea credibilitate.

Avem datoria morala si responsabilitatea de a veni in fata cetatenilor si a le prezenta onest ce am facut pana acum si ce ne-am propus in continuare. Am facut-o si o voi face de fiecare data.

Sustinerea romanilor este fundamentul pe care putem construi mai departe, iar stabilitatea echipei de ministri ofera garantia ca vom actiona in continuare responsabil pentru atingerea obiectivelor cetatenilor nostri si pentru continuarea procesului de modernizare a Romaniei.

Va multumesc.
Prim-ministrul Romaniei,
Nicolae-Ionel Ciuca

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: