Claude Moraes, veste buna despre Kovesi chiar la Puscarie TV. Le-a taiat propagandistilor orice speranta

news

Presedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes (S&D), a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca votul COREPER, in care Kovesi s-a situat pe locul doi, nu este mai important decat cel din Comisia LIBE, asa cum sustinea chiar Mihai Gadea. „Votul lor este egal cu votul nostru. Noi suntem egali”, a spus Moraes in emisiunea lui Gadea.

Gadea si-a inceput emisiunea incercand sa acrediteze ideea ca votul COREPER va atarna foarte greu si ca sunt sanse foarte mari ca Laura Codruta Kovesi sa fie respinsa in final de Parlamentul European si de Consilul European. Gadea si-a bazat teoria pe votul din COREPER, insa Moraes i-a distrus sperantele.

„Stiu ca spuneti ca votul statelor membre a fost important si a venit inaintea votului nostru, dar putea sa fie si invers. A fost o chestiune de potrivire de timp, nu a fost un motiv pentru acest lucru, a avut de-a face cu programul nostru. Votul lor este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat si cu asta s-a terminat povestea“, a explicat presedintele Comisiei LIBE, intrebat despre importanta votului din COREPER.

Claude Moraes a precizat ca, intr-adevar, negocierea va fi grea si sensibila, pentru ca optiunea este diferita a Parlamentului fata de Consiliul, dar ca ambele doresc sa se ajunga la consens.

„Atat Consiliul, cat si Parlamentul European vor fi parteneri egali in aceasta negociere. Este adevarat ca la statele membre candidatul francez a fost foarte mult inainte si la noi a fost foarte mica diferenta dintre candidati, dar in negociere, o negociere matura, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, exista o diferenta intre cum s-a votat, dar asta este democratia, asa vrem sa se intample voturile”, a adaugat Moraes, citat de Newsweek Romania.

El a explicat ca va trebui sa existe un consens si negocieri pentru ca asa functioneaza mecanismul.

„Asa functionam noi. Chiar daca suntem blocati, trebuie sa cedeze cineva, ca sa ajungem la un consens. Nu exista un stapan sau o stapana care sa spuna: nu va mai jucati, asa am decis, asa facem. Trebuie sa negociem matur. (…) Democratia nu este perfecta si nici aceasta situatie nu este perfecta. (…) Membrii Consiliului sunt din statele membre, dar nu e partea aleasa a Uniunii Europene. Nu trebuie sa subestimati ceea ce poate face Parlamentul intr-o negociere”, a precizat Claude Moraes.

Presedintele Comisiei LIBE a precizat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European in care a precizat care a fost rezultatul votului din Comisia LIBE, iar acum acesta va decide in continuare care va fi negociatorul pentru Parlamentul European.

La votul din Comisia LIBE, Laura Codruta Kovesi a obtinut 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franta) a obtinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – un vot. Prin urmare, Kovesi este propunerea Parlamentului european pentru postul de procuror-sef european.

Nominalizarea este facuta insa in urma negocierilor cu Consiliul UE.

Marti seara, in Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al carui rezultat a fost: Laura Codruta Kovesi (Romania): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 vot; Jean-Francois Bohnert (Franta): 11 voturi.

Saptamana trecuta, in COREPER, reprezentantii statelor membre au dat de asemenea un vot, rezultatul fiind: Jean-Francois Bohnert – 50 de voturi, Laura Codruta Kovesi si Andreas Ritter – cate 29 de voturi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: