news

„Climat de de intimidare si presiune asupra procurorilor”. DNA, mesaj puternic de sustinere a lui Lazar

Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a transmis, vineri, un mesaj de sustinere a lui Augustin Lazar, in contextul demararii procedurii de revocare a acestuia din functie. ”Procedurile de revocare a procurorilor cu functii de conducere trebuie sa fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective”, spun procurorii.

”In contextul declansarii procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, Adunarea Generala a D.N.A, intrunita la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, in temeiul art. 9 alin 2 din Regulamentul de Ordine Interioara, a exprimat sustinerea comunicatului comun al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatiei Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor din data de 25.10.2018”, a transmis DNA intr-un comunicat de presa.

Totodata, Adunarea Generala a D.N.A a adoptat un mesaj pe care procurorii l-au transmis public: „Procurorii DNA isi exprima atasamentul fata de valorile statului de drept si de respectarea principiului independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, care implica garantii clare, puternice si eficiente de respectare a independentei procurorilor in exercitarea mandatului lor prevazut de lege. In acest sens, procedurile de revocare a procurorilor cu functii de conducere trebuie sa fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective si sa evite riscul unor decizii disproportionate si alimentarea unui climat de intimidare si presiune asupra procurorilor”.

Anterior, peste 1.000 de judecatori si procurori au anuntatb ca sustin, in mod individual, solicitarea transmisa joi de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a renunta la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar.

Magistratii care au semnat petitia de sustinere lucreaza la parchete, judecatorii si tribunale din toata tara.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, „sa abandoneze imediat” procedura de revocare a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar. „O astfel de procedura, care ocoleste practic garantul independentei justitiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al carui rol este unul pur decorativ, si care nesocoteste dreptul la aparare al procurorului supus revocarii a fost profund criticata de Comisia de la Venetia, GRECO si Comisia Europeana si pune in pericol parcursul Romaniei in Uniunea Europeana si in Consiliul Europei si insasi existenta democratica a statului roman, nemaivorbind de semnalul negativ si descurajant transmis unei parti importante a corpului magistratilor”, spun reprezentantii celor doua asociatii.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri seara ca declanseaza revocarea lui Augustin Lazar din functia de procuror general, acuzandu-l pe acesta ca a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul sau constitutional.

Procurorul general, Augustin Lazar, a reactionat ulterior, spunand ca raportul de evaluare a activitatii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justitiei, intelege sa respecte independenta Ministerului Public. Lazar a mentionat, de asemenea, ca „un atare semnal din partea Executivului are semnificatia incalcari independentei atat a magistratului procuror, cat si a Ministerului Public”, el precizand ca munca procurorilor care lucreaza la marile dosare care intereseaza opinia publica este „destructurata” la fiecare cateva luni.

Procurorul General Augustin Lazar va fi audiat in Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in 13 noiembrie, urmand ca avizul motivat sa fie transmis Ministerului Justitiei in 21 noiembrie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

17 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

17 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

17 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

8 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

17 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

18 ore ago