news

CNA a decis. Filmele romanesti dinainte de ’89 vor fi marcate astfel: „Film realizat in perioada comunista, in care functionau cenzura si propaganda de stat”

Televiziunile vor trebui sa informeze publicul in cazul prezentarii unor productii cinematografice romanesti realizate inainte de anul 1989, se arata intr-o recomandare aprobata marti de Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Propunerea apartine lui Rasvan Popescu, fost presedinte al CNA, si a fost discutata marti de membrii Consiliului, dupa ce, luna trecuta, Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a cerut un aviz referitor la o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului.

„Noi am avut pe masa un proiect al USR care isi propunea sa faca putina lumina in domeniul filmelor facute inainte de ’89, marcand cu un ‘C’, de la ‘cenzura’, pe ecran filmele respective. Am considerat formula fiind usor excesiva si am dat un aviz cu observatii si, mai departe, ne-am propus sa venim si noi cu o solutie, dupa puterile noastre, ca sa zic asa. Am propus atunci o recomandare care sa avertizeze publicul in legatura cu aceste productii si sa incerce, intr-un fel, sa le puna in contextul epocii”, a explicat Popescu, citat de Agerpres.

El a precizat ca recomandarea este destinata „in special tinerilor de azi”.

„Ei nu stiu – nu au de unde – cum e sa traiesti intr-o tara fara libertate de exprimare, in care cenzura si propaganda falsificau realitatea, astfel incat deposedarea taranilor de pamant, de exemplu, prin colectivizare era un fapt pozitiv; la fel, nationalizarea fabricilor, iar rezistenta din munti era privita ca un act de tradare nationala. Au fost doar cateva exemple care se regasesc in cinematografia epocii”, a aratat Rasvan Popescu.

In cadrul dezbaterilor asupra formei recomandarii, Valentin Jucan, membru al CNA, a pledat pentru mentinerea in document a precizarii „film realizat in perioada comunista in care functiona cenzura si propaganda de stat”, eliminandu-se cea de-a doua formulare – „film realizat in perioada comunista in care difuzarea era conditionata de o viza a cenzurii”.

Ulterior, acesta a renuntat la propunere.

„Tind, totusi, sa merg pe varianta propusa de Rasvan Popescu, sa dam posibilitatea radiodifuzorilor sa aleaga. Dar haideti sa nu mai fugim cu atata pudibonderie de cuvantul propaganda, fiindca exact acesta este elementul reclamat in filmele care sunt, cu ghilimelele de rigoare, ‘reclamate’. Exact actul de propaganda de stat si, prin ea, de mistificare a istoriei, de mistificare a modului in care Romania s-a raportat la tarile vecine, mistificare a rolului statului, a institutiilor lor, a familiei, a credintei s.a.m.d. (…) Deci, haideti sa nu ne purtam cu manusi in legatura cu o epoca care nu s-a purtat cu manusi”, a spus Jucan.

Membrii Consiliului au agreat ca ambele formulari sa ramana in textul recomandarii, alegerea uneia sau a alteia ramanand la latitudinea televiziunilor.

„In varianta mea, eu zic ca e o paleta mai larga, care poate incapea sub aceasta recomandare. Intr-adevar, sunt oameni care au facut tot posibilul sa treaca pe langa cenzura si care, la randul lor, cred ca ii dispretuiau pe propagandisti. Erau un fel de corp, sa spun asa, nu neaparat dorit, mai degraba tolerat in randul realizatorilor de film la vremea respectiva”, a aratat Rasvan Popescu.

Potrivit recomandarii CNA, in cazul prezentarii unor productii cinematografice romanesti realizate inainte de ’89, televiziunile au de ales fie difuzarea unor emisiuni in care pot fi puse in discutie aceste pelicule prin participarea unor invitati care sa cunoasca contextul istoric si cultural al realizarii acestora, fie informarea publicului prin afisarea statica si lizibila a uneia dintre mentiunile: „film realizat in perioada comunista, in care difuzarea era conditionata de o viza a cenzurii” sau „film realizat in perioada comunista, in care functionau cenzura si propaganda de stat”.

Analiza si critica de specialitate in cazul acelor productii cinematografice romanesti se pot realiza inainte sau dupa difuzarea lor, in cadrul serviciilor de programe, iar alegerea formulei potrivite ramane la latitudinea postului, in functie de fiecare film in parte, se mai precizeaza in recomandarea CNA.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

55 de minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

O oră ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

21 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

21 de ore ago