CNN: Agenti ai Rusiei in Ucraina lucreaza acum la crearea unui pretext pentru invazie. Invazia ar urma sa fie lansata pana la jumatatea lunii februarie

externe

Statele Unite au informatii care indica faptul ca Rusia a prepozitionat un grup de agenti sub acoperire in estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, in incercarea de a crea un pretext pentru o invazie.

Oficialul a declarat ca SUA are dovezi ca agentii sunt antrenati in razboiul urban si in folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj impotriva fortelor  pro-ruse.

Ministerul ucrainean al Apararii a anuntat deja ca serviciile speciale rusesti pregatesc provocari impotriva fortelor rusesti pentru a da vina apoi pe Ucraina.

Consilierul pe probleme de securitate nationala Jake Sullivan a facut aluzie la aceste informatii in timpul unei sedinte de informare cu reporterii joi.

„Comunitatea noastra de informatii are date potrivit carora Rusia pregateste terenul pentru a fabrica pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan joi. „Am vazut acest manual de joc in 2014. Ei pregatesc din nou aceasta carte de joc si vom avea, administratia va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind aceasta potentiala stabilire a pretextului pentru a le impartasi cu presa in cursul urmatoarelor 24 de ore.”

Ministerul ucrainean al Apararii a declarat vineri ca „unitatile militare ale tarii agresoare si satelitii sai primesc ordine sa se pregateasca pentru astfel de provocari”.

Oficialul american a declarat ca administratia Biden crede ca Rusia s-ar putea pregati pentru o invazie in Ucraina „care ar putea avea ca rezultat incalcari pe scara larga ale drepturilor omului si crime de razboi in cazul in care diplomatia nu reuseste sa le indeplineasca obiectivele”.

„Armata rusa planuieste sa inceapa aceste activitati cu cateva saptamani inainte de o invazie militara, care ar putea incepe intre jumatatea lunii ianuarie si jumatatea lunii februarie”, a spus oficialul. „Am vazut acest manual de joc in 2014 cu Crimeea”.

SUA au constatat, de asemenea, ca actorii de influenta rusi au inceput sa pregateasca publicul rus pentru o interventie, a spus oficialul, inclusiv prin accentuarea naratiunilor privind deteriorarea drepturilor omului in Ucraina si cresterea militantismului liderilor ucraineni.

„In cursul lunii decembrie, continutul in limba rusa pe retelele de socializare care acopera toate aceste trei naratiuni a crescut la o medie de aproape 3.500 de postari pe zi, o crestere de 200% fata de media zilnica din noiembrie”, a precizat oficialul.

SUA, NATO si oficialii europeni au avut intalniri cu miza mare in aceasta saptamana cu oficiali rusi. La finalul celor trei intalniri de joi, ambele parti au iesit cu o perspectiva pesimista. Ministrul adjunct de externe al Rusiei a sugerat ca discutiile au ajuns intr-un „punct mort” si ca nu vede niciun motiv pentru a le continua, in timp ce un oficial american de rang inalt a avertizat ca „bataia tobelor razboiului suna puternic” in urma sesiunilor diplomatice.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri ca Rusia crede ca NATO isi va intensifica activitatea de-a lungul granitei cu Ucraina daca Moscova nu se va supune cererilor Occidentului.

„In timp ce propunerile noastre vizeaza reducerea confruntarii militare, detensionarea situatiei generale din Europa, in Occident se intampla exact contrariul. Membrii NATO isi consolideaza forta si aviatia. In teritoriile care se invecineaza direct cu Ucraina, la Marea Neagra, amploarea exercitiilor a crescut de multe ori in ultima vreme”, a declarat Lavrov.

Mai mult despre:

Comentarii: