CNN: Care ar putea fi semnele ca Rusia va declansa invazia cu certitudine. Serviciile secrete occidentale au intocmit o lista

analize

Ar putea fi vorba de un atac cibernetic care vizeaza reteaua energetica a Ucrainei. Sau deplasarea batalioanelor si tancurilor rusesti de-a lungul granitei si in raza de tragere. Sau poate chiar un atac cu rachete cu raza lunga de actiune, precizeaza CNN dupa ce a discutat cu oficiali de la Washington.

Toate acestea sunt semne potentiale pe care oficialii americani si europeni le monitorizeaza indeaproape si care ar putea dezvalui ca presedintele Vladimir Putin trece la o invazie a Ucrainei. Cu peste 100.000 de soldati rusi adunati de-a lungul granitei ucrainene – un numar care continua sa creasca – oficialii militari si cei din serviciile de informatii analizeaza cu atentie ultimele manevre tactice pentru a incerca sa anticipeze momentul in care Moscova ar putea trece de la amenintarea unei invazii la lansarea uneia.

Oficialii americani spun ca monitorizeaza indeaproape intruziunile cibernetice, cum ar fi atacul care a lovit guvernul ucrainean luna trecuta. Ei urmaresc nu doar trupele rusesti care se aduna la granita, ci si unde sunt pozitionate, si sunt atenti la ceea ce face Rusia cu echipamentele sale, cum ar fi tancurile, care ar fi esentiale pentru orice invazie terestra.

In acelasi timp, oficiali actuali si fosti oficiali au declarat pentru CNN ca, in cele din urma, s-ar putea sa nu existe un pont clar pentru un atac asupra Ucrainei. La fel ca zgomotul unui cutremur, s-ar putea sa existe putine sau chiar niciun avertisment prealabil al unei invazii inainte ca aceasta sa fie deja in desfasurare, spun oficialii.

„Daca va uitati la optiunile din partea inferioara, toate acestea fiind executabile imediat, cu putin sau deloc avertisment, cu fortele care sunt deja desfasurate – lucruri precum un atac punitiv sau un raid in est, o evadare din sud, un raid din nord – aceste forte sunt deja pe pozitie si in numarul potrivit, cu capacitatea potrivita”, a declarat un oficial occidental din domeniul informatiilor pentru CNN.

Fostul director al Serviciului National de Informatii, James Clapper, a declarat pentru CNN ca este posibil ca SUA sa nu vada inceputul unei invazii complete pana cand nu o vor vedea. „Daca trag in Kiev sau in alte orase mari, atunci stii ca este o afacere reala”, a spus Clapper.

Evaluarea ajuta la explicarea motivului pentru care presedintele Joe Biden si inaltii oficiali americani au avertizat ca o invazie rusa este iminenta – o explicatie care a infuriat oficialii ucraineni – deoarece Kremlinul ar putea avea nevoie de foarte putin timp inainte de lansarea unui atac.

In timp ce Casa Alba a declarat ca nu va mai numi „iminenta” o invazie rusa, un oficial de rang inalt al administratiei a declarat ca evaluarea potrivit careia un atac ar putea avea loc „in orice zi” ramane valabila, deoarece rusii au adaugat logistica si sustinere fortelor lor de la granita, precum si arme ofensive si defensive suplimentare.

Oficialii rusi au negat in repetate randuri ca se pregatesc sa invadeze Ucraina, acuzand Occidentul ca este responsabil pentru escaladarea tensiunilor din aceasta tara.

Casa Alba a aprobat miercuri un plan prezentat de Pentagon prin care cei aproape 2.000 de soldati americani din Polonia sa ii ajute pe americanii care ar putea incerca sa plece din Ucraina in cazul in care Rusia invadeaza.

In prezent, fortele americane nu sunt autorizate sa intre in Ucraina in cazul izbucnirii unui razboi si nu exista planuri pentru ca acestea sa efectueze o evacuare precum operatiunea americana din Afganistan de anul trecut, au subliniat oficiali SUA.

Biden a sugerat, de asemenea, ca americanii ar trebui sa paraseasca Ucraina acum, iar oficiali ai Departamentului de Stat au declarat ca s-ar putea sa nu fie in masura sa ii ajute pe americanii care se afla inca in tara in cazul in care Rusia ar invada tara.

Oficialii spun ca exista o distinctie intre diferite scenarii potentiale, daca Rusia ataca Ucraina intr-un mod tintit sau daca Kremlinul se pregateste pentru o invazie la scara larga a tarii pentru a incerca sa rastoarne guvernul de la Kiev. In acest din urma caz, rusii ar avea nevoie de mai multe trupe de-a lungul granitei, spun oficialii, iar imaginile din satelit ar surprinde acumularea continua pe care Occidentul o urmareste de luni de zile.

Dar oficialii au avertizat ca Putin ar putea, de asemenea, sa inceapa prin folosirea artileriei cu raza lunga de actiune pentru a ataca Ucraina, astfel incat nu ar fi nevoie ca fortele terestre sa fie in raza de actiune.

Cu toate acestea, unul dintre lucrurile cheie pe care SUA le urmaresc este momentul in care un numar semnificativ de forte rusesti parasesc zonele de antrenament din apropierea granitei si se deplaseaza in raza de tragere a tintelor lor, care sunt pozitii terestre specifice, a declarat un oficial al administratiei.

Un alt semnal pe care oficialii americani il monitorizeaza este miscarea tancurilor rusesti, a declarat un oficial american.

Vremea din Ucraina ar putea juca, de asemenea, un rol, estimandu-se ca temperaturile scazute – si terenul inghetat – ar facilita o incursiune rusa.

Oficialii americani si ucraineni spun ca se asteapta ca invazia sa se produca la pachet cu o agresiune cibernetica  impotriva Ucrainei.

Victor Zhora, un oficial ucrainean care a investigat atacul cibernetic din ianuarie asupra site-urilor guvernamentale ucrainene, a declarat luna trecuta ca „nu exista nicio indoiala ca (orice invazie rusa) poate fi sustinuta de o agresiune cibernetica – sau cel putin vor ramane activi in spatiul cibernetic”.

Oficialii americani urmaresc indeaproape orice semne de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene si sunt in contact cu omologii lor ucraineni pe aceasta tema, a declarat un oficial american pentru CNN. Una dintre preocupari este ca Rusia ar putea folosi abilitatile sale de hacking pentru a incerca sa erodeze increderea publicului in guvernul ucrainean.

De cand Rusia a anexat Crimeea in 2014, presupusi hackeri rusi au perturbat infrastructura critica ucraineana in mai multe randuri, inclusiv prin intreruperea energiei electrice in unele parti ale tarii in 2015 si 2016.

„Cibernetica este un instrument ideal pe care Rusia il poate folosi inainte de o invazie”, a declarat John Hultquist, vicepresedinte al departamentului de analiza a informatiilor la firma de securitate cibernetica Mandiant, care urmareste indeaproape grupul de hackeri rusi acuzat de intreruperile din 2015 si 2016.

„Poti folosi (operatiunile cibernetice) pentru a fi agresiv, pentru a semnala (intentia) si pentru a eroda potential influenta adversarului tau inainte ca gloantele sa zboare sau fara a fi necesara escaladarea situatiei pana la razboi.”

Oficialii spun ca Rusia foloseste deja asa-numitele tehnici de razboi hibrid – tactici neconventionale precum atacurile cibernetice, razboiul informational si faimosii „omuleti verzi” pe care Rusia s-a bazat in perioada premergatoare asaltului sau din 2014 asupra Crimeei – ceea ce face dificila identificarea unui incident ca fiind un semnal definitiv ca Moscova se pregateste sa escaladeze.

Departamentul de Stat a afirmat saptamana trecuta ca Rusia era pregatita sa fabrice „un pretext pentru o invazie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: