CNN: Ce va face Putin dupa infrangerea din Harkov. Presiuni la Moscova: „Este timpul sa incepem sa luptam pe bune. Cu legea martiala, mobilizarea armatei si a economie”

externe

Figuri proeminente din mass-media din Rusia incearca sa prezinte calamitatea din aceasta saptamana, succesul Ucrainei in regiunea Harkov, ca fiind o operatiune planificata chiar a Rusiei. Prezentatorul de televiziune Vladimir Soloviev a postat un comentariu pe Telegram care insista asupra faptului ca „inamicul, crezand intr-o avansare usoara intr-un anumit sector al frontului, intra intr-o capcana”, informeaza CNN.

„In prezent, unitatile rusesti se regrupeaza in mod intentionat”, a adaugat Soloviov, chiar daca exista putine semne in teren in acest sens.

Acest lucru ridica intrebarea cum continua Kremlinul razboiul dupa ce a suferit cea mai proasta saptamana din intreaga campanie de razboi. Se pare ca duce lipsa de unitati de lupta de inalta calitate. Unele grupuri tactice de batalioane existente au fost reconstituite; batalioane de voluntari au fost formate in intreaga Rusie pentru a forma un al treilea corp de armata. Oficialii americani spun ca rusii duc lipsa de munitii, apeland chiar la Coreea de Nord pentru aprovizionare.

Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), a declarat pentru CNN ca succesul remarcabil al contraofensivei ucrainene va forta o reevaluare a modului in care este folosit noul corp de armata.

Stepanenko, care studiaza modul de recrutare si organizarea armatei ruse, spune ca rusii „ar putea incerca in continuare sa foloseasca aceste unitati pentru a opri contraofensiva ucraineana din Harkov, desi aruncand in graba unitati slab antrenate si nepregatite in astfel de operatiuni ar fi un efort extrem de periculos”.

Ea considera ca, avand in vedere nevoia rusa de forta de lupta proaspata, „este probabil ca fortele ruse sa desfasoare aceste elemente direct pe linia frontului, pe baza rapoartelor conform carora unele batalioane de voluntari lupta deja pe linia frontului din Herson”.

Armata rusa poate inca sa aduca o putere considerabila in ceea ce priveste fortele sale de artilerie si rachete. Dar, in ciuda unei remanieri a inaltului comandament, operatiunile sale terestre par slab organizate, cu putina autonomie acordata comandantilor. Ultima saptamana a scos la iveala probleme de motivatie si de conducere.

Bloggerii rusi care au sustinut ofensiva spun ca este necesara o regandire radicala. Unul dintre ei a comentat: „Este nevoie de o schimbare de abordare a razboiului din Ucraina. Mobilizarea economiei si a industriei. Crearea unui centru de control politic pentru razboi”.

Strelkov a ajuns la aceeasi concluzie, spunand ca este timpul „sa incepem sa luptam pe bune (cu legea martiala, mobilizarea armatei si a economiei.)”

Pe tot parcursul conflictului, Putin a evitat o mobilizare generala, care ar putea starni nemultumirea populatiei.

Este imposibil de stiut daca Kremlinul va dubla acum eforturile pentru a finaliza operatiunea militara speciala sau va incepe sa caute o solutie negociata.
Prima optiune pare o sarcina dificila, avand in vedere evenimentele din ultima saptamana; a doua ar fi umilitoare.

A treia posibilitate, poate cea mai probabila, este ca Rusia va persista in atacul sau, insa va castiga putin sau deloc teritoriu suplimentar. Dar acum se confrunta cu un adversar cu vantul in panze si cu noi infuzii de ajutor militar occidental care se pregatesc pentru lunile de iarna.

Progresele Ucrainei pe campul de lupta au revigorat sprijinul aliatilor. O intalnire din Germania din acest weekend a adus noi promisiuni de sprijin pe termen lung.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: