CNN: „Romania a fost invadata de Rusia in mod repetat de-a lungul istoriei sale. Aceasta tara a devenit o prioritate pentru Statele Unite”

externe

Intr-un material publicat vineri de CNN, dedicat vizitei vicepresedintelui american Kamala Harris in Romania, CNN aduce aminte ca „Romania a fost invadata de Rusia in mod repetat de-a lungul istoriei sale”.  CNN subliniaza ca tara noastra a devenit o „prioritate” pentru SUA.

Harris mai departe spre marginea estica a NATO vineri, cu o oprire in Romania, o tara care a devenit brusc o prioritate pentru Statele Unite, in contextul luptelor care au loc la granita sa cu Ucraina, anunta CNN.

Presedintele Joe Biden a trimis deja 1.000 de soldati in Romania si a promis sprijin pentru aceasta tara in timp ce gazduieste un aflux major de migranti care fug de razboiul de alaturi. O vizita a numarului sau doi este menita sa demonstreze angajamentul american intr-un moment de profunda incertitudine pentru regiune.

Spre deosebire de Ucraina, Romania este membra a NATO, iar un atac al Rusiei asupra tarii ar declansa tratatul de aparare colectiva al aliantei, care spune ca un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor.

Dar nici macar protectia NATO, un sistem de baze ale aliantei si un sistem de aparare antiracheta nu pot calma in totalitate nervii in acest fost stat satelit al Uniunii Sovietice, care a fost invadat de Rusia in mod repetat de-a lungul istoriei sale, subliniaza CNN.

Harris soseste la Bucuresti din Polonia, unde a intarit angajamentul american fata de un alt aliat NATO care urmareste cu ingrijorare urmatoarea miscare a lui Putin. „Statele Unite sunt pregatite sa apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Statele Unite iau in serios faptul ca un atac impotriva unuia este un atac impotriva tuturor”, a declarat Harris dupa intalnirea cu presedintele Andrzej Duda la Varsovia.

Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, ajunge vineri la Bucuresti in prima sa vizita in Romania de la preluarea mandatului.

Joi, oficialul american s-a aflat in Polonia, iar vineri se va intalni, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis. La intrevedere va participa si premierul Nicolae Ciuca, a anuntat Guvernul.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, si va fi urmata de fotografia oficiala in Holul de onoare.

Iohannis si vicepresedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete si convorbiri oficiale, la finalul carora, la ora 15,30, vor sustine declaratii de presa comune.

Joi, inainte de a participa la reuniunea informala a Consiliului European, care se desfasoara la Versailles, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va discuta cu vicepresedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Lupta aliat care ar urma sa fie gazduit de Romania si despre soldatii americani care au venit in tara noastra.

Despre aceasta vizita oficiala, Administratia Prezidentiala a spus ca prezenta la Bucuresti a vicepresedintelui Kamala Harris reconfirma soliditatea Parteneriatului strategic bilateral si angajamentul ferm al Statelor Unite de a sustine securitatea Romaniei si a aliatilor NATO de pe Flancul Estic, reflectand, totodata, aprecierea administratiei americane pentru abordarea responsabila si implicata a tarii noastre in contextul amenintarilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegala a Federatiei Ruse, precum si in gestionarea fluxurilor de refugiati de la granite si acordarea de asistenta umanitara.

Intrevederea dintre cei doi oficiali se inscrie in cadrul eforturilor aliate si transatlantice de coordonare stransa in vederea gestionarii situatiei de securitate, in special la Marea Neagra, cu impact asupra securitatii euroatlantice, si vine in continuarea consultarilor la cel mai inalt nivel intre liderii aliati din 11, 18 si 28 februarie, la care a participat presedintele Klaus Iohannis si care au avut loc la initiativa presedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

„In acest context, presedintele Klaus Iohannis si vicepresedintele Kamala Harris vor discuta despre masurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva cresterii in continuare a prezentei militare americane si aliate in Romania, ca masura suplimentara de asigurare a securitatii tarii noastre si a intregii regiuni. De asemenea, va fi abordata coordonarea, in continuare, a comunitatii transatlantice privind adoptarea de noi sanctiuni privind Rusia”, a precizat Administratia Prezidentiala.

Vizita vicepresedintelui Kamala Harris are loc si in contextul implinirii, in 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administratiei Prezidentiale, intrevederea dintre Klaus Iohannis si Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atasamentului comun pentru consolidarea relatiei transatlantice si promovarea valorilor si rezilientei democratice.

In contextul prezentei la Bucuresti a delegatiei americane, Politia Capitalei le recomanda conducatorilor auto ca vineri, intre orele 12,00 – 17,00, sa evite deplasarea pe DN 1.

„Autoritatile implicate au in vedere ca masurile de securitate instituite sa interfereze cat mai putin cu activitatile cotidiene ale populatiei. Astfel, pentru participantii la trafic vor fi dispuse masuri de fluidizare a circulatiei si, in acest context, Brigada Rutiera Bucuresti solicita conducatorilor auto sa respecte semnalele si indicatiile politistilor. Conducatorilor auto le este recomandat ca vineri, in intervalul orar 12,00 – 17,00, sa evite deplasarea pe Drumul National 1, pentru a preintampina formarea eventualelor ambuteiaje”, a anuntat DGPMB.

Comentarii: