CNN: SUA au primit informatii de la un aliat european ca armata ucraineana planuia un atac asupra gazoductelor Nord Stream cu trei luni inainte de explozii

externe

SUA au primit anul trecut informatii de la un aliat european ca armata ucraineana planuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream cu trei luni inainte ca acestea sa fie lovite, au declarat trei oficiali americani pentru CNN.

Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atat de oficialii americani, cat si de aliatii occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. In prezent, acesta este investigat de alte natiuni europene.

Evaluarea serviciilor de informatii a fost dezvaluita pentru prima data de The Washington Post, care a obtinut documentul dintr-un set de documente clasificate care ar fi fost scurse pe platforma de socializare Discord de catre Jack Teixeira, membru al Garzii Nationale Aeriene.

Potrivit Washington Post, serviciile de informatii au citat o sursa din Ucraina care a declarat ca aliatii occidentali „au avut o baza pentru a suspecta Kievul in sabotaj”. Serviciile de informatii au spus ca cei care ar fi putut fi responsabili raportau direct comandantului armatei Ucrainei, Valerii Zalujnii, „care a fost pus la conducerea operatiunii pentru ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sa nu stie despre sabotaj”, a relatat Post.

Serviciile de informatii americane au mai spus ca operatiunea militara a Ucrainei a fost „pusa in asteptare”.

Niciuna dintre conducte nu transporta in mod activ gaze catre Europa in momentul scurgerilor, desi acestea inca mai contineau gaze sub presiune.

Suedia a fost prima care a tras un semnal de alarma cu privire la scurgeri dupa explozii. Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat ulterior ca a fost „probabil o actiune deliberata”, dar „nu un atac impotriva Suediei”.

Alti lideri europeni, cum ar fi premierul si ministrul danez al energiei si ministrul norvegian al petrolului si energiei, au concluzionat ca scurgerile au fost rezultatul unui sabotaj.

La momentul respectiv, Ucraina a negat orice responsabilitate pentru atac, iar principalul consilier al lui Zelenski s-a referit la aceasta idee ca la o teorie „amuzanta a conspiratiei”.

„Desi imi place sa colectionez teorii ale conspiratiei amuzante despre guvernul [ucrainean], trebuie sa spun: [Ucraina] nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltica si nu detine informatii despre „grupuri de sabotaj pro-[Ucraina]””, a declarat Mihailo Podoliak pe Twitter.

Washington Post a relatat marti ca oficialii ucraineni au incercat sa-l tina pe Zelenski departe de circuitul planificarii atacului asupra Nord Stream pentru a-i oferi „o modalitate plauzibila de a nega implicarea intr-un atac indraznet asupra infrastructurii civile” care ar putea avea un impact asupra relatiilor cu tarile care sprijina lupta Ucrainei impotriva Rusiei.

Si, in timp ce serviciile de informatii au spus ca planul Ucrainei a fost „pus in asteptare”, Washington Post a scris ca detaliile care apar in urma anchetei germane privind atacul „se potrivesc cu complotul anuntat anterior”.

Informatiile pe care SUA le-au primit anul trecut de la un aliat european au spus ca sase membri ai serviciilor fortelor de operatiuni speciale ucrainene intentionau sa foloseasca identitati false pentru a inchiria o barca si sa distruga sau sa avarieze conductele de pe fundul Marii Baltice folosind un „vehicul submersibil”, a scris Washington Post.

Detaliile pe care oficialii germani le pun cap la cap spun ca sase indivizi care erau „scafandri calificati” au folosit pasapoarte false si s-au imbarcat din Germania pe un iaht cu vele, apoi au plantat explozibili pe conducte, potrivit Washington Post.

Detaliile dintre cele doua planuri difera in anumite privinte, a precizat Washington Post, iar CIA „a pus initial la indoiala credibilitatea informatiilor”. Cu toate acestea, surse au declarat anterior pentru CNN ca SUA au avertizat mai multi aliati europeni in timpul verii ca gazoductele Nord Stream 1 si 2 ar putea fi atacate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: