COLECTIV. Medic specialist: „Ne confruntam cu un caz cu totul special, UNIC in lume”

news

Managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, revine cu noi amanunte despre starea ranitilor in incendiul de la Colectiv, sustinand ca se confrunta cu un caz „unic in lume”.

Dan Enescu a tinut mai inainte sa explice conditiile in care se poate face transferul ranitilor in strainatate.

“Multe persoane sustin ca in Romania nu exista paturi speciale pentru arsi. Tin sa mentionez ca acestea nu sunt vitale. La mine la spital nu avem asa ceva si totusi am reusit sa salvam mii de vieti. Cred ca oamenii se refera la niste paturi antiescare (…) In alte tari, poate exista o monitorizare mai buna a pacientilor, dar cam atat. Adica stau doar cinci-sapte intr-o camera si exista o izolare mai buna. In Romania, pentru ca au fost, dintr-odata, multi raniti cu acelasi tip de sechele, ii tinem pe toti in sectiile de terapie intensiva pentru ca acolo exista si aparatura, si personal pentru monitorizare permanenta. Ranitii pleaca la tratament in strainatate in trei situatii: cand solicita familiile, cand medicul lor curant decide ca s-ar putea face mai mult pentru ei sau cand medicii specialisti veniti sa ne ajute sustin ca la ei pot fi mai bine tratati. Momentul plecarii este delicat, trebuie ales cu mare grija, pentru a nu pune in pericol viata pacientilor. Chiar daca sunt intubati, ei trebuie sa fie stabilizati si tensiunea arteriala sa fie tinuta in frau. Sunt dependenti de anumite substante ce le mentin tensiunea in limite normale. Arsura are, deseori, o evolutie imprevizibila. Dovada ca unul dintre ranitii trimisi in strainatate, desi era stabilizat, a decedat. Acesti pacienti nu puteau fi transferati in orice clipa, pentru ca poate ar fi fost daune chiar mai mari. Au venit cu niste insuficiente grave, care au trebuit intai compensate”, spune prof. dr. Enescu pentru Ring.

Acesta a mai precizat ca arsurile si intoxicatia suferite de pacientii de la Colectiv reprezinta un caz unic in lume, ceea ce il face cu atat mai dificil de tratat. Sansele de supravietuire ale victimelor sunt extrem de reduse in astfel de cazuri.

“Gravitatea acestei tragedii consta in faptul ca ranile sunt atipice din pricina amestecului de substante inhalate sau intrate in pielea ranitilor. Noi, medicii romani, ne-am confruntat acum cu un caz cu totul special, unic in lume. Se pare ca ar mai fi fost un astfel de caz in SUA, unde din 30 de pacienti au decedat 29. Tratamentul arsurilor de cai respiratorii este acelasi si in tara, si in strainatate si presupune medicatie, ventilatie si/sau traheostomie.

In rest, mare parte din recuperare se bazeaza pe puterea de refacere a organismului. Evolutia unui astfel de pacient este imprevizibila, iar statisticile arata ca si rata mortalitatii, in astfel de cazuri, este destul de ridicata: 30-80%. Apare si insuficienta multipla de organe, ceea ce duce la deces. Pentru ranitii care se simt bine si sunt stabilizati se va trece la etapa schimbarii pansamentelor doar cu sedare usoara, fara anestezie puternica, asa cum a fost pana acum, pentru a nu le afecta inima”, spune profesorul Enescu.

De asemenea numarul mare de pacienti a pus in dificultate cadrele medicale din Romania, dar au reusit sa se descurce cu profesionalism.

“Una este sa ai 5-10 arsi, si alta e sa ai 150. Lucrezi mult mai usor cu mai putini pacienti, insa personalul spitalelor din Bucuresti a dat dovada de profesionalism si a gestionat bine situatia. Eu, de exemplu, am dormit doar cateva ore in ultima saptamana. Si sunt convins ca si colegii mei din alte spitale au facut aceleasi sacrificii. Cu totii am facut si facem tot ce este omeneste posibil pentru a-i salva pe acesti oameni. Arsura este cea mai complexa si dificila trauma pe care o poate suferi organismul nostru. Am ingrijit zeci de mii de cazuri de arsuri, dar niciunul nu se compara cu altul, fiecare avand un coeficient de neprevazut pe care nu il putem anticipa”, a mai spus Enescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: