Colonel GRU in trupele Spetsnaz, lichidat in Ucraina. Ce scrie presa din Rusia: „Ce pacat de el, a dansat, a participat la concursuri”

externe

Presa din Rusia anunta decesul in Ucraina al unui locotenent-colonel din Fortele Speciale ale GRU, Albert Karimov.

„Astazi, 12 mai, va avea loc un serviciu funerar pentru Albert Karimov, care a murit in timpul unei operatiuni militare in Ucraina. Acest lucru a fost raportat de administratia districtului Beloretsk”, a anyunta publicatiua ruseasca rambler.ro.

Decedatul era locotenent-colonel al Fortelor Speciale ale Directiei principale de informatii a Statului Major General al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse.

„In anii de scoala era activ, inteligent. A dansat, a participat la concursuri. Ce pacat de el. Condoleante celor dragi. O mare pierdere”, a spus colegul sau de clasa despre militar.

„Va rugam sa acceptati sincerele noastre condoleante. Pentru toata familia si rudele, aveti rabdare, pregatiti-va. Dumnezeu sa va dea puterea de a supravietui unei asemenea pierderi. Vesnica amintire, glorie eroului, odihna vesnica, iar pamantul sa se odihneasca in sufletul lui”, isi exprima condoleantele reprezentantii autoritatilor locale.

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul ca sacrifica restul lumii pentru a-si mentine dominatia globala, inclusiv prin sanctiunile impotriva Rusiei care creeaza o criza planetara, relateaza agentiile AFP si EFE.

”Aceste sanctiuni provoaca in mare masura o criza globala. Autorii lor, ghidati de ambitiile lor gonflate si orbiti de rusofobie, aplica o lovitura mult mai dura propriilor interese nationale, propriilor economii si prosperitatii propriilor cetateni”, a spus Putin la o discutie pe teme economice cu membrii guvernului rus.

”Vedem acest lucru in primul rand printr-o inflatie puternica in Europa, care se apropie de 20% in unele tari”, a remarcat presedintele rus.

In opinia sa, ”continuarea obsesiei sanctiunilor va conduce inevitabil la consecinte complexe greu reversibile pentru Uniunea Europeana, pentru cetatenii ei si pentru tarile cele mai sarace din lume, care deja se confrunta cu riscul de foamete”.

Potrivit lui Putin, ”vina pentru aceasta revine deplin elitelor tarilor occidentale, care sunt dispuse sa sacrifice restul lumii pentru a-si mentine dominatia globala”.

”In ce o priveste, Rusia reuseste sa faca fata cu incredere provocarilor externe prin politica sa macroeconomica responsabila din ultimii ani, precum si prin deciziile sistemice menite sa consolideze suveranitatea sa economica si securitatea sa tehnologica si alimentara”, a sustinut liderul de la Kremlin.

El a laudat scaderea progresiva a inflatiei, care atinsese in martie 16,7%, precum si aprecierea rublei in urma masurilor drastice luate de Banca Centrala a Rusiei. La aprecierea rublei a contribuit insa si cresterea excedentului comercial ca efect al sanctiunilor ce au restrans importurile Rusiei. Cursul de schimb era la inceputul anului de 85 ruble pentru un euro si 75 de ruble pentru un dolar, ajungand joi la 67,7 ruble pentru un euro si 65,2 ruble pentru un dolar.

Putin considera ca economia rusa a facut fata socului sanctiunilor occidentale impuse dupa agresiunea contra Ucrainei si sustine ca, in pofida dificultatilor financiare si logistice rezultate in urma lor, Rusia va profita de ocazie pentru a-si regandi economia bazata in prezent mai ales pe exportul de hidrocarburi, iar companiile ruse vor ocupa treptat nisele ramase libere dupa retragerea companiilor straine.

El a admis totusi ca cererea interna in Rusia a scazut fata de anul trecut si ca cetatenii si companiile au tot mai putini bani.

Pe de alta parte, Putin a mai sustinut ca Rusia – al doilea producator de cereale dupa Ucraina, tara unde invazia rusa a afectat campania agricola – se asteapta anul acesta la o recolta record de 130 de milioane de tone, din care 87 de milioane de tone de grau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: