externe

Columbia intrerupe legaturile cu Israelul din cauza „genocidului” din Gaza. Ministrul israelian de externe il numeste pe presedintele Gustavo Petro „antisemit si plin de ura”

Presedintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, ca tara sa va rupe relatiile diplomatice cu Israelul, pe al carui lider l-a acuzat de „genocid” din cauza razboiului din Gaza, potrivit France 24.

„Maine (joi) relatiile diplomatice cu statul Israel vor fi intrerupte… pentru ca are un presedinte care sustine genocidul”, a declarat Petro, un critic dur al razboiului impotriva Hamas, la un miting de 1 Mai la Bogota, referindu-se la premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Petro a adoptat o atitudine critica cu privire la atacul din Gaza.

In octombrie, la doar cateva zile dupa inceperea razboiului, Israelul a declarat ca „opreste exporturile de securitate” catre Columbia, dupa ce Petro l-a acuzat pe ministrul israelian al apararii Yoav Gallant ca foloseste un limbaj despre oamenii din Gaza similar cu cel folosit de „nazisti despre evrei”.

Israelul l-a acuzat pe Petro ca „si-a exprimat sprijinul pentru atrocitatile comise de teroristii Hamas, care alimenteaza antisemitismul” si l-a convocat pe ambasadorul Columbiei la ministerul de externe.

Israelul, unul dintre principalii furnizori de arme pentru armata Columbiei, a declarat atunci ca „opreste exporturile de securitate” catre tara sud-americana, pe masura ce disputa diplomatica a escaladat.

Bogota i-a cerut ulterior ambasadorului israelian sa paraseasca tara.

Petro, primul presedinte de stanga al Columbiei, a afirmat, de asemenea, ca „popoarele democratice nu pot permite restabilirea nazismului in politica internationala”.

In februarie, el a suspendat achizitiile de arme israeliene dupa ce zeci de oameni au murit incercand sa obtina ajutoare alimentare pe teritoriul palestinian devastat de razboi, un eveniment despre care a spus ca a fost „numit genocid si aminteste de Holocaust”.

Fortele armate ale Columbiei, angajate intr-un conflict de zeci de ani cu gherilele de stanga, paramilitarii de dreapta si cartelurile de droguri, folosesc arme si avioane fabricate de Israel.

Tara are o istorie de relatii diplomatice si militare puternice cu Israel si Statele Unite.

Petro a venit anterior in sprijinul presedintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a provocat furia Israelului spunand ca razboiul din Gaza „nu este un razboi, este un genocid”.

Columbia si Brazilia au sustinut plangerea Africii de Sud impotriva Israelului la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, spunand ca atacul din Gaza a echivalat cu o incalcare a Conventiei genocidului.

Dupa anuntul presedintelui columbian, ministrul israelian de externe Israel Katz a spus ca liderul de stanga este „antisemit si plin de ura”.

„Istoria isi va aminti ca Gustavo Petro a decis sa stea alaturi de cei mai josnici monstri pe care i-a cunoscut vreodata istoria, care au ars bebelusi, au ucis copii, au violat femei si au rapit civili nevinovati”, a scris Katz pe X.

„Relatiile dintre Columbia si Israel au fost intotdeauna calde si niciun presedinte antisemit plin de ura nu va schimba asta”, a continuat Katz, potrivit Times of Israel.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

2 ore ago

Vantul impinge incendiul din Canada departe de orasul petrolier Fort McMurray

Vanturile favorabile vor indeparta incendiul puternic de vegetatie de orasul canadian cu nisipuri bituminoase Fort…

3 ore ago

Experiment Airbus: Aeronava jumatate avion, jumatate elicopter

Airbus Helicopters a prezentat, miercuri o aeronava experimentala, jumatate avion si jumatate elicopter, in cautarea…

3 ore ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

2 ore ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

5 ore ago