externe

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze au demontat o tabara de corturi din Dublin care gazduia sute de solicitanti de azil, potrivit DW.

Miercuri, politia a demontat aproximativ 200 de corturi care gazduiesc solicitanti de azil in capitala Irlandei, Dublin, mutand migrantii in adaposturi.

Oamenii nu vor avea voie sa se intoarca in tabara odata ce aceasta va fi eliberata, a declarat marti prim-ministrul Simon Harrishad.

„Odata ce curatam strada Mount si le oferim oamenilor un cadru mai sigur si acces la igiena, trebuie sa ne asiguram ca legile sunt aplicate si nu se va mai intampla, deoarece nu traim intr-o tara in care ghetouri improvizate au voie sa se dezvolte”, a spus el.

Corturile au aparut in urma cu aproximativ un an pe trotuarele din jurul biroului Oficiului pentru Protectie Internationala, care examineaza cererile de azil.

Irlanda incearca sa gazduiasca un numar record de refugiati in timp ce se lupta cu o lipsa de locuinte. Dupa ce a ramas fara locuri de cazare, agentia guvernamentala responsabila cu locuintele solicitantilor de azil a inceput, in decembrie, sa dea corturi unor noi sositi.

Protestele din cauza conditiilor de cazare si presiunea suplimentara a noilor sositi au fost in mare parte pasnice. Dar activisti de extrema dreapta au atacat politia in decembrie anul trecut, dupa ce trei copii au fost injunghiati de un barbat identificat de presa irlandeza ca fiind nascut in Algeria.

Sase persoane au fost arestate saptamana trecuta, dupa un conflict cu politia intr-o cladire din Wicklow, la sud de Dublin. Cladirea este menita sa gazduiasca solicitantii de azil.

Numarul solicitantilor de azil fara acte care sosesc in Irlanda, in principal prin granita deschisa cu Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, a crescut semnificativ in ultima vreme, potrivit guvernului irlandez.

Potrivit presei, peste 6.700 de persoane au solicitat azil in Irlanda din ianuarie. Este cu aproape 90% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Harris a spus ca va trimite migrantii ilegali inapoi in Marea Britanie si intentioneaza sa introduca o legislatie in acest sens. Cu toate acestea, prim-ministrul britanic Rishi Sunak refuza sa-i primeasca pana cand UE nu va fi de acord sa ii ia inapoi.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

6 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

10 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

10 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago