Comandantul armatei Ucrainei vorbeste despre blocajul de pe front: „A fost greseala mea, suntem in impas”. Kremlinul reactioneaza

externe

Valerii Zalujnii, ambasador, Marea Britanie

La peste 20 de luni de la declansarea invaziei ruse in Ucraina, comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, a declarat miercuri ca isi vede armata cum este prinsa intr-un razboi pozitional static, relateaza joi DPA.

„Razboiul trece acum intr-o noua etapa: ceea ce noi, cei din armata, numim razboi ‘pozitional’ compus din lupte statice si de uzura”, a declarat Zalujnii intr-un articol pe care l-a scris pentru revista britanica The Economist, in care a avertizat ca frontul de lupta ar putea aminti in curand de transeele din Primul Razboi Mondial.

Generalul Valeri Zalujnii considera ca situatia de pe front a ajuns in impas cand niciuna dintre parti nu poate avansa pentru ca ambele sunt la fel echipate din punct de vedere tehnologic, ceea ce ii aminteste de evenimentele din Primul Razboi Mondial, noteaza publicatia Ukrainska Pravda.

Dupa cinci luni de contraofensiva, Ucraina a reusit sa avanseze doar 17 km, afirma el, amintind ca Rusia a luptat zece luni in jurul Bahmut – in estul tarii – pentru a „cuceri un oras care masoara 6 pe 6 kilometri”.

Doar un salt tehnologic ar putea crea o cale de iesire din aceasta situatie, sustine generalul ucrainean. Un blocaj pe campul de lupta, a spus el, nu face decat sa ajute Rusia sa-si restabileasca puterea militara.

In acest sens, generalul Zalujnii subliniaza ca Ucraina are nevoie in primul rand de avioane. Kievul abia asteapta sa primeasca avioane de lupta F-16 pe care mai multe tari i-au promis sa-i furnizeze pana anul viitor.

Iar pana atunci dronele ucrainene imbunatatite ar trebui sa compenseze lipsa avioanelor de vanatoare, a conchis generalul. Cheia succesului intr-un razboi cu drone, a spus el, este un razboi electronic imbunatatit pentru a perturba si intercepta aeronavele rusesti. Iar, Rusia este superioara in acest sens, recunoaste Zalujnii.

„Deocamdata, am reusit sa ajungem la o paritate cu Rusia printr-o putere de foc mai mica, dar mai precisa. Dar asta nu poate sa dureze”, a avertizat el.

„Trebuie sa ne dezvoltam campuri GPS locale prin utilizarea antenelor terestre si nu doar a satelitilor pentru a face proiectilele noastre ghidate mai precise in fata bruiajului rusesc”, afirma comandantul-sef al armatei ucrainene.

De asemenea, Ucraina are nevoie de echipamente moderne de deminare pentru ca armata rusa a creat linii de fortificatii cu mine pana la 20 de kilometri adancime.

Spre deosebire de recucerirea unor zone extinse anul trecut, sperantele ucrainene abia daca s-au materializat in aceasta vara privind castigurile in teren. Fortele ucrainene au slabit pozitia Rusiei in Peninsula Crimeea si au impins marina rusa din vestul Marii Negre.

Modul in care a evoluat contraofensiva ucraineana a subminat sperantele Occidentului ca Ucraina s-ar putea servi de un eventual avans pentru a demonstra ca razboiul nu poate fi castigat pe campul de lupta si astfel sa schimbe calculele lui Vladimir Putin, fortandu-l pe presedintele rus sa se aseze la masa negocierilor, noteaza Ukrainska Pravda.

Aceasta a spulberat si sperantele lui Zalujnii ca ar putea opri Rusia, decimandu-i armata, scrie publicatia ucraineana.

„A fost greseala mea. Rusia a suferit pierderi de ordinul a 150.000 de militari. In orice alta tara, astfel de pierderi ar fi dus la oprirea razboiului, dar nu si in Rusia, unde pe viata nu se pune pret, iar Putin se orienteaza pe exemplul celor doua conflagratii mondiale, in care Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni”, afirma el.

Asa cum arata armata ucraineana in prezent, ar trebui sa avanseze pe front cu o viteza de 30 km pe zi. „Daca va uitati in manuale NATO si pe calculele matematice pe care le-am facut in planificarea contraofensivei, patru luni ar fi trebuit sa fie suficiente pentru ca sa ajungem in Crimeea, sa luptam in Crimeea, sa ne intoarcem din Crimeea si sa intram si sa iesim din noi”, a declarat comandantul-sef al fortelor armate ucrainene intr-un interviu in continuarea articolului sau din The Economist.

In loc de asta, trupele si echipamentele sunt blocate pe campurile minate in apropierea de Bahmut, iar echipamentele occidentale sunt atacate de artileria si dronele ruse. Aceeasi evolutie se observa si pe frontul de sud, spune el.

„La inceput am crezut ca e ceva in neregula cu comandantii nostri, asa ca i-am schimbat pe unii dintre ei. Apoi m-am gandit ca poate soldatii nostri nu sunt buni, asa ca am facut transferuri de soldati in unele brigazi”, afirma Zalujnii, adaugand ca nici aceste schimbari nu au dat rezultat.

„Problema consta in faptul ca noi vedem tot ce face inamicul, iar ei vad tot ce facem noi. Pentru a iesi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, declara generalul ucrainean, subliniind necesitatea unui „salt tehnologic” in inzestrarea armatei sale pentru a putea sa avanseze.

Reactia Moscovei

Kremlinul a negat joi afirmatiile comandantului sef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnii, cu privire la impasul in care s-ar afla conflictul in Ucraina si a declarat ca Rusia isi va continua campania militara in Ucraina pana isi va atinge toate obiectivele, transmite EFE.

Intrebat daca Zalujnii are dreptate cand spune ca conflictul se indreapta spre un impas, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu, nu se afla un impas”.

„Nu, (conflictul) nu se afla intr-un impas. Rusia continua sa isi desfasoare operatiunea militara speciala. Toate obiectivele stabilite trebuie sa fie atinse”, a insistat Peskov, in opinia caruia este absurd ca Kievul sa vorbeasca despre o victorie asupra Rusiei pe campul de lupta.

„Regimul de la Kiev are nevoie de mult timp pentru a intelege ca pana si a vorbi despre o oarecare perspectiva de victorie pe campul de lupta este absurd. Cu cat regimul de la Kiev va intelege asta, cu atat mai repede se vor deschide unele perspective”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: