Comentariul despre „steagul alb” al Papei Francisc, intampinat cu critici de Ucrainei si de aliatii sai

externe

Oficialii ucraineni si aliati l-au criticat pe Papa Francisc pentru afirmatia potrivit careia Kievul ar trebui sa „aiba curajul” sa negocieze incheierea razboiului cu Rusia, o declaratie pe care multi au interpretat-o ca un apel la capitularea Ucrainei, potrivit AP.

Ministrul de externe al Poloniei, un aliat vocal al Kievului, si ambasadorul Ucrainei la Vatican, au folosit analogii cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a condamna remarcile papei. Iar un lider al uneia dintre bisericile crestine din Ucraina a spus duminica ca doar rezistenta hotarata a tarii la invazia pe scara larga a Moscovei, lansata de presedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022, a prevenit un asasinat in masa de civili.

Intr-un interviu inregistrat luna trecuta cu radiodifuzorul elvetian RSI si difuzat partial sambata, Francis a folosit expresia „curajul steagului alb” pentru a sustine ca Ucraina, aflata in fata unei posibile infrangeri, ar trebui sa fie deschisa negocierilor de pace intermediate de puterile internationale.

„Ce zici, pentru echilibru, sa-l incurajam pe Putin sa aiba curajul sa-si retraga armata din Ucraina? Pacea ar urma imediat, fara a fi nevoie de negocieri”, a raspuns ministrul polonez de externe Radek Sikorski intr-o postare pe X, fostul Twitter.

Intr-o postare separata, Sikorski a facut paralele intre cei care cer negocieri in timp ce „neaga (Ucrainei) mijloacele de a se apara” si „linisterea” liderilor europeni de catre Adolf Hitler chiar inainte de Al Doilea Razboi Mondial.

Andrii Yurash, ambasadorul Ucrainei la Sfantul Scaun, a spus ca este „necesar sa invatam lectii” din acel conflict. Tweet-ul sau parea sa compare comentariile papei cu apelurile la „discutii cu Hitler” in timp ce ridica „un steag alb pentru a-l satisface”.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat ulterior ca papa a sustinut „oprirea ostilitatilor (si) un armistitiu realizat cu indrazneala negocierilor”, mai degraba decat o capitulare totala a Ucrainei. Bruni a spus ca jurnalistul care l-a intervievat pe Francis a folosit termenul „steagul alb” in intrebarea care a provocat remarcile controversate.

„Cred ca cel mai puternic este cel care se uita la situatie, se gandeste la oameni si are curajul steagului alb si negociaza”, a spus Francisc, cand a fost rugat sa intervina asupra dezbaterii dintre cei care spun ca Ucraina ar trebui sa fie de acord cu discutiile de pace si cei care sustin ca orice negocieri ar legitima agresiunea Moscovei.

Kievul ramane ferm in decizia de a nu se implica direct cu Rusia in negocierile de pace, iar presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus de mai multe ori ca initiativa in negocierile de pace trebuie sa vina din tara care a fost invadata.

Pe tot parcursul razboiului, Francisc a incercat sa mentina neutralitatea diplomatica traditionala a Vaticanului, dar aceasta a fost adesea insotita de aparenta simpatie fata de ratiunea rusa pentru invadarea Ucrainei, cum ar fi atunci cand a remarcat ca NATO „latra la usa Rusiei” cu expansiunea sa spre est.

In timp ce papa a vorbit in trecut despre necesitatea unor discutii intre Kiev si Moscova, interviul RSI pare sa marcheze prima data cand a folosit public termeni precum „steagul alb” sau „invins” in timp ce discuta despre razboi.

In interviul RSI, Francis a insistat ca „negocierile nu sunt niciodata o predare”. „Cand vezi ca esti invins, ca lucrurile nu merg bine, trebuie sa ai curajul sa negociezi”, a spus el.

Duminica, arhiepiscopul Sviatoslav Shevchuk, seful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a declarat ca ucrainenii nu se gandesc la o capitulare.

„Ucraina este ranita, dar necucerita! Ucraina este epuizata, dar rezista si va rezista. Credeti-ma, nu i-a trecut nimaniui vreodata prin cap sa se predea. Chiar si acolo unde se lupta astazi: ascultati oamenii din Herson, Zaporojie, Odesa, Harkov, Sumy”, a spus Shevchuk in timpul intalnirii cu ucrainenii din New York, enumerand regiunile care au fost supuse atacurilor grele de artilerie rusa si drone.

Shevchuk a vorbit si despre brutalitatea invaziei Moscovei, facand referire la orasul de langa Kiev, unde ocupatia rusa a lasat sute de civili morti pe strazi si in gropi comune. El a sustinut ca, daca nu ar fi fost rezistenta acerba a ucrainenilor, cand fortele ruse au marsaluit spre capitala in februarie 2022, scenele ingrozitoare vazute in Bucha ar fi fost „doar o introducere”.

In timpul rugaciunii Angelus de duminica de la fereastra cu vedere spre Piata Sf. Petru, Francisc a spus ca se roaga „pentru pace in Ucraina chinuita si in Tara Sfanta”.

„Lasati ostilitatile care provoaca suferinte imense in randul populatiei civile sa inceteze cat mai curand posibil”, a spus el.

Duminica, atat Ucraina, cat si Rusia au raportat morti civili, dupa ce, peste noapte, au avut loc, din ambele parti, atacuri cu drone, rachete si obuze, care au provocat si un incendiu la un depozit rusesc de petrol si a vizat centrale electrice ucrainene, potrivit oficialilor.

Apararea antiaeriana ucraineana a doborat peste noapte 35 din 39 de drone lansate de Rusia, a raportat comandantul fortelor aeriene Mykola Oleshchuk, in urma unui baraj de 4 ore si jumatate despre care oficialii au declarat ca a avariat site-uri industriale nespecificate din sudul Ucrainei si a vizat, de asemenea, centrale electrice.

Doua persoane au murit sub daramaturi dupa ce dronele Shahed produse in Iran, au lovit, la miezul noptii, case si institutii de stat din Dobropillya, un oras in estul Ucrainei, au declarat autoritatile.

In Myrnohrad, un alt oras din estul Ucrainei, 11 civili au fost raniti dupa ce rachetele rusesti au lovit peste noapte cladiri rezidentiale, a informat procuratura locala.

O femeie a murit si in regiunea Kursk din Rusia, care se invecineaza cu Ucraina, dupa ce obuzele trase din Ucraina i-au incendiat casa, potrivit guvernului local Roman Starovoit, care a mai spus ca sotul femeii a suferit arsuri grave.

Starovoit a mai spus ca resturile de la o drona ucraineana doborata au declansat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Kursk.

Noua drone ucrainene au vizat regiunea Belgorod, o alta provincie din sudul Rusiei, care se invecineaza cu Ucraina, peste noapte si duminica, potrivit guvernatorului local Vyacheslav Gladkov. Duminica mai tarziu, Ministerul rus al Apararii a declarat ca doua drone au fost doborate deasupra regiunii Novgorod din nordul Rusiei, la mai mult de 1.000 de kilometri de granita cu Ucraina. Nu s-au raportat imediat victime.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: