Comisia Europeana ia ATITUDINE fata de actiunile penalilor din Parlament – AVERTISMENT

news

Reprezentanti ai Comisiei Europene, aflati in prima misiune pe 2015 de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in privinta justitiei, au avertizat asupra actiunilor de modificare a Codului Penal initiate de parlamentari.

Intr-o maniera diplomatica, reprezentantii Comisiei Europene au atras atentia ca schimbarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala nu sunt deloc bine vazute la Bruxelles. Ei au vorbit despre „necesitatea mentinerii stabilitatii cadrului normativ in materie penala”. Pana acum, Comisia Europeana s-a ferit sa comenteze oficial aceste actiuni.

„In perioada 19-21 mai a avut loc misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Reprezentantii Comisiei Europene au fost primiti joi, 21 mai 2015, de ministrul justitiei, Robert CAZANCIUC.

In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, inclusiv stadiul adoptarii de catre Parlament a amendamentelor propuse de reprezentantii sistemului judiciar si ai forului legislativ, finalizarea planului de actiuni aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, adoptata de Guvern la 23 decembrie 2014, implicarea sistemului judiciar in procesul de revizuire a Constitutiei, procedura de selectie a sefilor parchetelor, recuperarea creantelor provenite din infractiuni.

La randul lor, reprezentantii CE au apreciat si cu aceasta ocazie progresele inregistrate de justitia din Romania, dar au atras atentia asupra necesitatii mentinerii stabilitatii cadrului normativ in materie penala si a sustinerii luptei impotriva coruptiei.

Prezenta misiune de evaluare este prima misiune derulata de catre Comisia Europeana in Romania in anul 2015. Pe parcursul celor trei zile, echipa de evaluare a avut intrevederi cu reprezentanti ai Parlamentului, Curtii Constitutionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii de Apel Bucuresti, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate, Consiliului National de Integritate”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat deja ca nu va promulga modificarile initiate de parlamentari la legislatia penala si ia in calcul atacarea acestora la Curtea Constitutionala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: