Comisia Europeana ii arata tomberonul Adinei Florea: Sectia Speciala incalca Tratatul UE, articolul care consacra independenta magistratilor

politica

Infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor incalca Tratatul Uniunii Europene, se afirma intr-un punct de vedere al Comisiei Europene transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Punctul de vedere a fost trimis Curtii de la Luxembourg in cadrul unui litigiu dintre magistratii din Romania si Guvern privind modificarile legilor Justitiei, precizeaza g4media.ro.

Comisia Europeana afirma ca infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) incalca legislatia europeana, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene si articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacra cerinta de independenta a instantelor.

Comisia enumera efectele nocive ale infiintarii SIIJ: efect inhibator asupra magistratilor, aparenta influentelor si presiunilor exterioare asupra instantelor, afectarea increderii cetatenilor in Justitie.

Comisia precizeaza ca nu ar fi avut probleme cu infiintarea unui nou parchet specializat in Romania daca ar fi existat o „justificare obiectiva si plauzibila” sau „motive plauzibile legate de buna administrare a justitiei”. CE constata ca puterea PSD-ALDE nu a justificat credibil nevoia unei astfel de Sectii speciale pentru anchetarea magistratilor.

In primul rand, nu exista statistici sau studii care sa ateste un grad mare de infractionalitate in randul magistratilor, astfel incat Guvernul sa fi fost nevoit sa infiinteze un astfel de parchet specializat ca sa combata criminalitatea din cadrul acestei categorii profesionale. Ba dimpotriva, infiintarea SIIJ aduce, in opinia CE, „prejudicii grave de imagine magistratilor, ceea ce va afecta increderea cetatenilor in justitie”.

Comisia respinge si argumentul PSD potrivit carora au facut SIIJ ca sa elibereze magistratii de sub teroarea DNA. CE atrage atentia ca CSM a dat aviz negativ infiintarii Sectiei Speciale, iar magistratii, in adunarile lor generale, au respins cadoul otravit al PSD care a dorit sa ii elibereze, cu forta, de sub asa zisa teroare.

Un alt argument al Comisiei este acela ca specializarea anchetatorilor pe categorii de persoane nu aduce un plus de calitate investigatiilor. Daca inainte DNA era specializat in combaterea coruptiei din randul magistratilor, acum SIIJ trebuie sa ancheteze de la infractiuni de drept comun pana la infractiuni complexe de coruptie comise de magistrati, in conditiile in care Sectia Speciala nu are resurse.

Ultimul argument al CE impotriva SIIJ este acela ca exista suspiciunea ca Sectia Speciala a fost facuta tocmai ca sa transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai predispusa interventiilor si presiunilor exterioare, de ordin politic, decat o institutie consacrata si consolidata in timp precum DNA”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: