Comisia Europeana infiinteaza un oficiu pentru Inteligenta Artificiala. Acesta va monitoriza modul in care sunt respectate relementarile legate de AI

externe

inteligenta artificiala

Comisia Europeana a anuntat pe 24 ianuarie ca va infiinta un Birou pentru Inteligenta Artificiala insarcinat cu punerea in aplicare la nivelul UE a legii privind IA, care va incepe sa functioneze in lunile urmatoare, relateaza Euronews.

Noua agentie va supraveghea normele privind sistemele de inteligenta artificiala de uz general si va functiona ca organism central de coordonare a politicii in materie de inteligenta artificiala la nivelul UE, coordonandu-se cu alte departamente ale Comisiei, cu agentiile UE, cu intreprinderile si cu cele 27 de state membre ale UE.

Anuntul vine in contextul in care negociatorii institutiilor UE sunt pe cale sa incheie un acord privind detaliile tehnice ale Legii privind IA, planul european de reglementare a aplicatiilor de IA cu risc ridicat, dupa ce luna trecuta s-a ajuns la un acord politic.

Legea imparte sistemele de inteligenta artificiala in patru categorii principale, in functie de riscul potential pe care il reprezinta pentru societate. Sistemele considerate de risc ridicat vor face obiectul unor norme stricte care se vor aplica inainte ca acestea sa intre pe piata UE. Odata disponibile, acestea se vor afla sub supravegherea autoritatilor nationale, sprijinite de biroul pentru IA din cadrul Comisiei Europene.

Se asteapta ca Parlamentul European sa voteze legea privind IA in comisiile sale pentru piata interna si libertati civile la jumatatea lunii februarie, iar in plen in martie sau aprilie. Dupa aceea, actul ar trebui sa intre in vigoare in cursul acestui an si include o perioada de punere in aplicare de pana la 36 de luni.

De asemenea, Comisia a anuntat astazi accesul la supercalculatoarele sale pentru start-up-urile de inteligenta artificiala.

Executivul va crea asa-numitele fabrici de inteligenta artificiala pentru a facilita testarea algoritmilor de catre companiile mici, pentru a sprijini scalabilitatea modelelor de inteligenta artificiala. Aceasta va reduce timpul de testare a algoritmilor de la luni sau ani la saptamani, a sustinut executivul UE.

Computerele pot fi folosite doar de start-up-uri care nu dispun de propria putere de calcul si pot testa algoritmi conceputi in scopuri stiintifice si nu comerciale.

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat ca fabricile vor reuni „materiile prime pentru inteligenta artificiala: putere de calcul, date, algoritmi si talente”, servind ca un ghiseu unic pentru start-up-urile europene din domeniul inteligentei artificiale.

Un oficial al UE a declarat in cadrul unei sedinte de informare pentru jurnalisti ca cererea pentru aceste calculatoare este in crestere. „Exista aproximativ sase start-up-uri care folosesc calculatoare in mod activ, dar exista o coada lunga. Nu suntem capabili sa satisfacem cererea si avem nevoie de solutii rapide pentru a avea o capacitate mai mare”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: