Comisia Europeana pregateste schimbari majore in UE: deciziile nu se vor mai lua in unanimitate, statele candidate pot sa se integreze „partial” in UE

externe

comisia europeana, uniunea europeana

Comisia Europeana a recomandat miercuri ca noii membri sa fie integrati treptat in Uniunea Europeana intr-un proces „reversibil”, relateaza Deutsche Welle.

In raportul privind reformele in favoarea extinderii, reprezentantii Comisiei au afirmat ca admiterea de noi membri este in „interesul strategic” al UE, adaugand ca noii membri ar conferi blocului „o mai mare greutate geopolitica si influenta pe scena mondiala”.

Raportul a sugerat ca Bruxelles-ul ar putea permite tarilor candidate sa se integreze partial in UE inainte de a li se acorda statutul de membru cu drepturi depline.

Valurile anterioare de extindere au inclus perioade de tranzitie, dar astfel de procese nu au fost reversibile.

Comisia a anuntat ca blocul ar trebui sa se asigure ca „atat UE, cat si viitoarele state membre sunt bine pregatite”, adaugand ca UE „trebuie sa puna in aplicare reforme” inainte de extindere.

Printre reformele UE sugerate, raportul a recomandat trecerea de la unanimitate la votul cu majoritate calificata in anumite domenii ale politicii externe si de securitate. Recent, Bruxelles-ul s-a confruntat cu veto-ul Ungariei in ceea ce priveste ajutorul acordat Ucrainei.

Raportul Comisiei a insistat, de asemenea, asupra faptului ca blocul trebuie sa „mentina un respect incontestabil si o aplicare continua a valorilor fundamentale ale UE” atunci cand admite noi membri.

In ultimii ani, Comisia a blocat platile de la bugetul UE catre Ungaria si Polonia – ambele state care au aderat la Uniune in 2004 – din cauza unor dispute legate de statul de drept.

La sfarsitul anului trecut, UE a initiat discutii de aderare cu Ucraina si Moldova si a acordat Georgiei statutul de tara candidata.

De asemenea, se negociaza si cu statele din Balcanii de Vest: Serbia, Muntenegru, Albania si Macedonia de Nord, in timp ce Bosnia are statut de candidat.

La inceputul acestei luni, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a indemnat tarile din Balcanii de Vest sa adere la blocul comunitar ca modalitate de a impiedica influenta Rusiei in sud-estul Europei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: