Comisia Iordache a finalizat masacrarea Codului Penal: amendamente in favoarea lui Liviu Dragnea si de descurajare a denuntatorilor

politica

Comisia speciala pentru legile justitiei a adoptat joi raportul privind modificarile aduse Codului de procedura penala, cu 15 voturi „pentru” si trei voturi „impotriva”, urmand ca proiectul de lege sa intre la vot in Senat, care are rol de prima Camera sesizata.

Amendamentul cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, potrivit spuselor Oopozitiei, a fost adoptat. Amendamentul adoptat ii va putea permite lui Dragnea sa ceara rejudecarea dosarului referendumului in care a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Un alt amendament descurajeaza efectuarea de denunturi: „Pentru ca o persoana sa beneficieze de dispozitiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsa denuntul trebuie sa fie depus intr-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana luat cunostiinta de savirsirea infractiunii”.

Printre ultimele modificari facute joi de Comisiei se numara si cea care prevede: “Instanta de apel nu poate desfiinta sentinta primei instante prin care s-a dispus achitarea inculpatului si nu poate pronunta o hotarare de condamnare direct in apel decat daca sunt administrate probe noi care sa conduca la desfiintarea solutiei de achitare a primei instante pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusa achitarea”, potrivit unui amendament adoptat.

De asemenea, o alta modificare prevede ca organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la persoana in termen de maximum un 1 an de zile de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta.

Organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune caeasta masura, fie la clasarea cauzei intr-un an de la inceperea urmaririi penale cu privire la fapta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: