Comisia Juridica a Senatului a amanat dezbaterile legate de modificarile la Legile Justitiei. Serban Nicolae se cearta si cu CSM

politica

Comisia Juridica a Senatului a amanat pentru o saptamana dezbaterea legilor de aprobare a OUG 7, 12 si 92 prin care se modifica Legile Justitiei. Membrii comisiei au cerut CSM sa se prezinte cu un punct de vedere bine intemeiat, deoarece reprezentantii au venit „nepregatiti”.

Dezbaterea urmatoare ar putea avea loc martea viitoare.

Astfel, senatorii juristi au amanat dezbaterea asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 7/2019 privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza Mediafax.

In cadrul dezbaterilor, CSM a cerut prorogarea termenului in ceea ce priveste discutia pe marginea celor trei proiecte de lege.

In replica, vicepresedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat ca reprezentantii cer „prorogarea fara sa arate ce demersuri au intreprins”.

Totodata, si presedintele comisiei Juridice, Serban Nicolae a afirmat ca „CSM ar putea fi banuit de rea intentie, din moment ce nu vine cu niciun fel de material, timp de un an, dar beneficiaza de timp si mai doresc prorogare de un an. Neputand proroga cu caracter intermediar, as fi spus domnule, mai aveam nevoie de o anumita perioada de timp pentru implemenatrea anumitor masuri, pentru contracte, pregatiri, structrura de evaluare si notare, orice, as fi zis da. Cel mai probabil ca si in anul viitor, Guvernul, ala care o fi, sa dea o Ordonanta de Urgenta la solicitarea imperativa a CSM ca nu sunt pregatiti si nu pot modificarea cursurilor de formare INM, si-n consecinta, hai sa mai prorogam odata”.

De asemenea, alte doua proiecte aflate pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Senat, care au fost amanate sunt: pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 12/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei; pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

Cele trei ordonante de urgenta ar putea fi modificate de Senat, care este camera decizionala in acest caz.

La sedinta a fost invitat sa participe ministrul Justitiei Catalin Predoiu pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului, insa acesta nu a participat, prezentandu-se, in schimb, reprezentanti ai Ministerului Justitiei.

Mai mult despre:


Comentarii: