Comori si secrete descoperite intr-un templu antic scufundat in largul coastelor egiptene ale Mediteranei

life

O echipa condusa de arheologul marin francez Franck Goddio, a facut noi descoperiri la templul zeului Amon aflat in vechiul oras-port Thonis-Heracleion din Golful Aboukir, aflat acum sub ape, a declarat anuntat marti Institutul European pentru Arheologie Subacvatica (IEASM), transmite CNN.

Echipa a investigat canalul de sud al orasului, unde blocuri uriase de piatra din templul antic s-au prabusit „in timpul unui eveniment cataclismic de la mijlocul secolului al II-lea i.Hr.”, a spus institutul.

Se spune ca templul zeului Amon era locul in care faraonii veneau sa-si primeasca puterea ca regi universali de la zeul suprem al panteonului egiptean antic.

„Au fost dezgropate obiecte pretioase apartinand vistieriei templului, cum ar fi instrumente rituale din argint, bijuterii din aur si recipiente fragile de alabastru pentru parfumuri sau unguente. Ele depun marturie despre bogatia acestui sanctuar si despre evlavia fostilor locuitori ai orasului-port”, a spus IEASM.

Sapaturile arheologice, efectuate in comun de echipa lui Goddio si Departamentul de Arheologie Subacvatica al Ministerului Turismului si Antichitatilor din Egipt, au scos la iveala structuri subterane „sustinute de stalpi si grinzi de lemn foarte bine conservate, datand din secolul al V-lea i.Hr.”, a spus institutul.

„Este extrem de emotionant sa descoperi astfel de obiecte delicate, care au supravietuit intacte in ciuda violentei si amplorii cataclismului”, a spus Goddio, care este presedintele IEASM si director de sapaturi.

Descoperirile au fost posibile datorita dezvoltarii si utilizarii noilor tehnologii de prospectare geofizica care pot detecta cavitati si obiecte ingropate sub straturi de argila groase de cativa metri.

La est de templul lui Amon, a fost descoperit un sanctuar grecesc dedicat Afroditei, care continea obiecte din bronz si ceramica.

„Acest lucru ilustreaza faptul ca grecii, carora li sa permis sa faca comert si sa se stabileasca in oras in timpul faraonilor dinastiei Saite (664 – 525 i.Hr.), au avut sanctuare pentru proprii lor zei”, a spus institutul.

Descoperirile de arme grecesti dezvaluie si prezenta mercenarilor greci in zona. „Ei aparau accesul in Regat la gura bratului Canopic al Nilului, cel mai mare si cel mai navigabil din antichitate.”

Ruinele orasului Thonis-Heracleion sunt acum situate sub apa, la 7 kilometri de actuala coasta a Egiptului, a spus IEASM. Orasul a fost timp de secole cel mai mare port al Egiptului de la Marea Mediterana inainte de intemeierea Alexandriei de catre Alexandru cel Mare in 331 i.Hr.

„Cresterea nivelului marii si cutremurele urmate de valuri uriase, care declanseaza evenimente de lichefiere a pamantului, au facut ca o portiune de 110 kilometri patrati a deltei Nilului sa dispara complet sub apa, luand cu ea orasul Thonis-Heracleion”, a spus institutul.

Orasul a fost descoperit de IEASM in 2000.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: