Condamnarea Regimului Iliescu: „Faceti dreptate. Romanii au nevoie de acest act de justitie”. Iohannis, discurs dur la 30 de ani de la protestul din Piata Universitatii

news

Presedintele Iohannis a sustinut, joi, o alocutiune in cadrul intalnirii cu reprezentantii comunitatii universitare din cadrul Universitatii din Bucuresti, la 30 de ani de la „Fenomenul Piata Universitatii”. El a cerut sa li se faca „dreptate” victimelor represiunii din Piata Universitatii din 1990.

Principalele declaratii:

Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piata Universitatii” fara sa amintesc o restanta majora a societatii romanesti. Constat iarasi, cu indignare, ca „Dosarul Mineriadei” treneaza de 30 de ani.

Asa-numita „golaniada” a fost, de fapt, o lectie de democratie autentica. Cei care au raspuns cu violenta extrema unor dorinte legitime pentru o noua ordine sociala si politica si pentru alinierea in randul democratiilor occidentale au refuzat sa inteleaga ca idealurile si aspiratiile nu pot fi nicicand strivite sau anihilate, pentru ca ele nu dispar niciodata. Acest lucru, atat de simplu, nu l-au inteles.

Sacrificiile pe care le-au facut miile de romani iesiti in strada sunt fundamentul societatii libere si europene de astazi, iar spiritul acestei pretioase mosteniri a fost reconfirmat in alegerile de anul trecut. Privind in urma, pot spune fara ocolisuri ca „Piata Universitatii” reprezinta un testament pe care trebuie sa il pretuim si sa il respectam.

Vinovatii pentru pierderile de vieti omenesti si pentru cele peste o mie de victime sunt inca necunoscuti. Consider ca este o rusine si o jignire profunda fata de toti cei care au luptat, cu mainile goale, pentru castigarea libertatii, fata de urmasii acestora si fata de intreaga societate. Justitia are obligatia de a face lumina, dupa atat de multi ani.

Dreptatea nu este un moft, ci este, in acest caz, o urgenta majora! Fac, asadar, un apel la toti cei responsabili de soarta acestui dosar: faceti dreptate! Romanii au nevoie de acest act de justitie pentru odihna vesnica a celor ucisi, pentru urmasi, precum si pentru reconcilierea cu trecutul si garantarea unei societati sanatoase pentru generatiile viitoare.

Discursul integral al lui Iohannis in legatura cu fenomenul Piata Universitatii

Va multumesc pentru invitatia de a marca impreuna, in conditii cu totul deosebite, 30 de ani de la ceea ce a insemnat „Fenomenul Piata Universitatii”.

Venita din partea Universitatii din Bucuresti, invitatia nu este doar onoranta, ci si una cu totul speciala. Institutiile de invatamant superior au avut intotdeauna un rol important in societate. In secolul trecut, acest rol a devenit din ce in ce mai complex, excedand misiunea traditionala de educatie si cercetare. Universitatile au fost, raman si sunt convins ca vor fi si pe viitor un far pentru democratie, mentinand viu spiritul civic si incurajand participarea activa a comunitatii academice la viata cetatii.

Inca de la infiintare, Universitatea din Bucuresti a contribuit la consolidarea statului romanesc si la formarea elitelor sale. Dupa Revolutie, a devenit un reper national al luptei pentru libertate si democratie odata cu Fenomenul Piata Universitatii.

Evenimentul de astazi marcheaza istoria unui inceput. Abia iesita de sub tirania comunista, in Romania aveau loc, acum trei decenii, miscari civice de amploare impotriva celor care, cu chipuri noi, dar cu apucaturi vechi, preluasera puterea. Frustrarea si nemultumirile oamenilor care invadau pietele centrale ale marilor orase erau alimentate de noua conducere a statului, instalata in 1990, care s-a deghizat rapid in aparatoare a democratiei si care promitea respectarea drepturilor si valorilor europene.

Cei din strada nu erau insa amnezici si nici nu puteau fi pacaliti usor. Ei au observat imediat cum nomenclaturisti ai defunctului Partid Comunist au incercat sa confiste tot ceea ce castigasera romanii prin varsare de sange in Decembrie 1989: dreptul la o viata democratica autentica si reconectarea cu valorile Europei regasite.

Studenti si profesori, muncitori, oameni de toate varstele si de diferite profesii au ramas sa continue in Piata Universitatii ceea ce s-a inceput in Decembrie 1989. Au ramas neclintiti sa apere, cu trup si suflet, idealurile Revolutiei. Miscarea de protest a fost inabusita brutal de fortele statului si de forte „extra-legale”, venite la chemarea autoritatilor pentru „a restabili ordinea”. Un val de teroare, intretinuta si coordonata de catre cei care ar fi trebuit sa protejeze cetatenii, a dominat Bucurestiul acelor zile.

Sedii ale partidelor politice, ale unor organizatii civice si ale unor institutii de presa au fost vandalizate, au fost batuti si torturati lideri ai miscarii studentesti, profesori, femei si barbati deopotriva, cetateni simpli ai Capitalei. Pe langa morti si sute de raniti, a ramas in urma imaginea unei Romanii a barbariei. Aceasta imagine rusinoasa ne-a bantuit timp de trei decenii.

Fenomenul Piata Universitatii a reprezentat, totodata, catalizatorul dezvoltarii si consolidarii societatii civile, a constiintei civice si descoperirea sensurilor libertatii. Asa-numita „golaniada” a fost, de fapt, o lectie de democratie autentica. Cei care au raspuns cu violenta extrema unor dorinte legitime pentru o noua ordine sociala si politica si pentru alinierea in randul democratiilor occidentale au refuzat sa inteleaga ca idealurile si aspiratiile nu pot fi nicicand strivite sau anihilate, pentru ca ele nu dispar niciodata. Acest lucru, atat de simplu, nu l-au inteles.

Onorata audienta,

Astazi, la 30 de ani de la acele evenimente sangeroase, Romania este un stat de drept, cu o democratie consolidata, profund atasata de valorile europene si democratice, iar societatea civila este categoric mai puternica si mai consolidata. Sacrificiile pe care le-au facut miile de romani iesiti in strada sunt fundamentul societatii libere si europene de astazi, iar spiritul acestei pretioase mosteniri a fost reconfirmat in alegerile de anul trecut. Privind in urma, pot spune fara ocolisuri ca „Piata Universitatii” reprezinta un testament pe care trebuie sa il pretuim si sa il respectam.

Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piata Universitatii” fara sa amintesc o restanta majora a societatii romanesti. Constat iarasi, cu indignare, ca „Dosarul Mineriadei” treneaza de 30 de ani.

Vinovatii pentru pierderile de vieti omenesti si pentru cele peste o mie de victime sunt inca necunoscuti. Consider ca este o rusine si o jignire profunda fata de toti cei care au luptat, cu mainile goale, pentru castigarea libertatii, fata de urmasii acestora si fata de intreaga societate. Justitia are obligatia de a face lumina, dupa atat de multi ani.

Dreptatea nu este un moft, ci este, in acest caz, o urgenta majora! Fac, asadar, un apel la toti cei responsabili de soarta acestui dosar: faceti dreptate! Romanii au nevoie de acest act de justitie pentru odihna vesnica a celor ucisi, pentru urmasi, precum si pentru reconcilierea cu trecutul si garantarea unei societati sanatoase pentru generatiile viitoare.

Sunt unii care continua sa spuna ca a face dreptate nu mai ajuta pe nimeni astazi.

Ei uita insa un lucru fundamental: Romania democratica si europeana s-a cladit in toti acesti 30 de ani pentru ca au existat oameni care au luptat, care au crezut in forta celor multi si de buna-credinta de a produce schimbare. Suntem datori sa le fim vesnic recunoscatori si sa continuam sa aparam statul de drept si valorile democratice. Avem obligatia sa respingem ferm si sa sanctionam orice tentativa de ducere in derizoriu a istoriei si a memoriei tuturor celor care si-au dat viata pentru libertate si democratie.

Doamnelor si domnilor,

Suntem la kilometrul zero al democratiei, in prima zona declarata libera de neocomunism, locul in care spiritul democratic si constiinta civica independenta au luat nastere. Universitatea in care ne aflam are o misiune foarte importanta in aceasta privinta.

Studentii de astazi trebuie sa cunoasca actele de curaj ale studentilor si profesorilor acestei Universitati din iunie 1990. Imaginea cu balconul Universitatii, o tribuna a democratiei, va ramane pentru totdeauna simbolul atator intelesuri pe care le-a avut libertatea in acele zile fierbinti de vara, iar tinerii anului 2020 nu trebuie sa uite insemnatatea lui. Salut, in acest sens, initiativa lansarii unui site dedicat „Fenomenului Piata Universitatii”, realizat de comunitatea academica din care faceti parte.

Ma bucur, totodata, ca, in acest an, la 30 de ani de la Revolutie, Palatul Universitatii din Bucuresti va intra intr-un amplu proces de restaurare din fonduri publice. Conservarea acestui simbol national este o datorie de onoare fata de traditia noastra universitara, dar si fata de cei care au aparat tanara noastra democratie, obtinuta cu atata jertfa.

Prin educatia oferita, mediul universitar se constituie, totodata, intr-un promotor al adevarului stiintific si un decodor al fake-news-urilor pe care, din pacate, le intalnim tot mai des. Cred cu tarie in contributia pe care o puteti aduce in marile dezbateri ale societatii, pentru a raspunde corect provocarilor si a dezavua manipularile. Admir verticalitatea cu care universitatea a stiut sa abordeze diferite perioade dificile din istoria recenta.

De aceea, autonomia universitara si libertatea academica sunt esentiale pentru ca institutiile de invatamant superior sa isi poata indeplini corect menirea, cu responsabilitate fata de intreaga societate, in absenta presiunilor si a ingerintelor de orice fel.

Regele Ferdinand I spunea ca „nu zidurile fac o scoala, ci spiritul ce domneste intr-insa”.

In aceeasi nota, imi exprim speranta ca Universitatea Bucuresti va continua sa incurajeze vocea critic-constructiva a propriei comunitati academice, sa pastreze intelepciunea scolilor romanesti cu traditie, dar si sa incurajeze entuziasmul si idealismul tinerilor intelectuali. Astfel, spiritul Pietei Universitatii va continua sa reprezinte un fenomen care transforma in bine societatea romaneasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: