externe

Conditiile lui Erdogan pentru a accepta ca Suedia si Finlanda sa intre in NATO: „Trebuie sa ne predati mai mult de 100, in jur de 130 dintre acesti teroristi”

Suedia si Finlanda trebuie sa deporteze sau extradeze in Turcia pana la 130 de ‘teroristi’ inainte ca parlamentul de la Ankara sa le aprobe cererile de aderare la NATO, a transmis presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Turcia afirma ca Suedia, in special, trebuie sa adopte o atitudine mai clara impotriva a ceea ce Ankara considera a fi teroristi, in principal militanti kurzi si un grup pe care il acuza de tentativa de puci din 2016.

‘Noi am spus: uitati, daca nu ni-i predati pe teroristii vostri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO – n.red.)’, a afirmat Erdogan duminica seara, referindu-se la o conferinta de presa comuna avuta in noiembrie cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

‘Pentru ca aceasta sa treaca prin parlament, inainte de toate trebuie sa ne predati mai mult de 100, in jur de 130 dintre acesti teroristi’, a continuat presedintele turc.

Suedia si Finlanda au semnat in iunie 2022 un acord tripartit cu Turcia menit sa depaseasca obiectiile acesteia.

Ca parte a acordului, cele doua tari scandinave s-au angajat sa ia in considerare ‘cu celeritate si in detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extradare a suspectilor de terorism’, tinand cont de informatiile primite de la Turcia si cu respectarea legislatiei europene.

Purtatorul de cuvant al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat sambata ca timpul se scurge pentru ca parlamentul turc sa ratifice cererile Suediei si Finlandei inainte de alegerile prezidentiale si parlamentare asteptate in luna mai.

Luni, Kristersson a afirmat ca tara sa se afla intr-o ‘pozitie buna’ pentru a-si asigura ratificarea de catre Turcia a cererii sale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

11 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago