externe

Conflict diplomatic intre Serbia si Croatia. Vucic: „Ministrul croat de externe minte ca de obicei minte si insulta poporul sarb”

Serbia a trimis duminica o nota de protest dupa ce ministrul de externe al Croatiei l-a descris pe presedintele Aleksandar Vucic drept un „satelit” al Rusiei in Balcani, transmite Associated Press.

Ministrul croat de externe, Gordan Grlic Radman, a declarat sambata la televiziunea N1 ca Vucic trebuie sa se decida de partea cui se afla, a Rusiei sau a Uniunii Europene, „pentru ca este imposibil si inconfortabil sa stai pe doua scaune in acelasi timp”.

„El nu ar trebui sa aiba o mare dilema”, a spus Grlic Radman, precizand ca Vucic poate ramane aliatul Moscovei, dar nu va fi permisa influenta „maligna” a Rusiei care ar putea submina stabilitatea Balcanilor de Vest.

Vucic si alti oficiali sarbi au reactionat cu furie.

„Ministrul croat nu numai ca intervine brutal in afacerile interne ale Serbiei, dar, ca de obicei, minte si insulta poporul sarb si ii ameninta pe cetatenii sai”, a declarat Vucic pe Instagram.

„Grlic Radman are dreptate in legatura cu un lucru, poate ca sunt satelitul cuiva … dar nu am fost niciodata servitorul nimanui, ceea ce nu se poate spune despre Grlic Radman”, a adaugat Vucic.

In nota sa de protest, Ministerul sarb de Externe a precizat ca se asteapta ca pe viitor, oficialii croati „sa se abtina de la declaratii care reprezinta o ingerinta in afacerile interne ale Serbiei si sa duca o politica de reconciliere si relatii de buna vecinatate intre cele doua state”.

Reactionand la nota de protest, Ministerul croat al Afacerilor Externe si Europene a respins acuzatia ca Croatia se amesteca in problemele interne ale Serbiei, subliniind ca oficialul croat „a afirmat faptul ca Serbia nu se aliniaza la politica externa si de securitate a Uniunii Europene in ceea ce priveste agresiunea rusa impotriva Ucrainei”.

„Dupa cum am subliniat deja, nimeni nu poate fi candidat la aderarea la UE si sa foloseasca toate beneficiile acesteia, evitand in acelasi timp, in mod neprincipial si calculat, condamnarea agresiunii rusesti si a politicii UE legate de aceasta”, a declarat ministerul croat.

Guvernul lui Vucic a mentinut legaturi stranse cu Moscova, in pofida invaziei la scara larga a Ucrainei, iar liderul autocrat sarb s-a laudat adesea cu relatiile sale personale apropiate cu presedintele rus Vladimir Putin, in pofida candidaturii oficiale a Serbiei de a adera la Uniunea Europeana.

Serbia a refuzat sa se alature sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, un aliat slav traditional, permitand in acelasi timp ca posturi de propaganda ale Moscovei, precum RT si Sputnik, sa isi raspandeasca naratiunile in Balcani. Oficialii UE au declarat in repetate randuri ca Serbia trebuie sa isi alinieze politicile la cele ale blocului daca doreste cu adevarat sa adere si au avertizat cu privire la cresterea influentei rusesti in regiunea devastata de razboi.

Croatia, care este membra UE si NATO, si Serbia au fost implicate intr-o serie de dispute intre oficialii lor in ultimii ani. De asemenea, cele doua tari au fost implicate in ultima vreme intr-o mini-cursa a inarmarii care, in opinia analistilor, ar putea escalada si mai mult tensiunile din regiune.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago