Consecintele Brexit-ului. Au reizbucnit cu furie violentele in Irlanda de Nord. A doua noapte in care au explodat tensiunile

externe

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a condamnat o noua noapte de violente petrecute in Irlanda de Nord, in care manifestanti au aruncat cocteiluri Molotov si un autobuz a fost incendiat la Belfast miercuri spre joi, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceste noi violente survin dupa o saptamana de revolte ce arata o crestere a tensiunilor in provincia britanica, unde consecintele Brexit-ului creeaza un sentiment de tradare in randul unionistilor atasati de coroana britanica.

Multimea s-a adunat pe artera Lanark Way din Belfast, ‘unde un autobuz a fost incendiat’, a anuntat politia nord-irlandeza.

‘Modul de a rezolva diferendele este prin dialog si nu prin violenta sau infractionalitate’, a scris Boris Johnson pe Twitter putin mai tarziu, exprimandu-si ‘profunda preocupare’.

‘Nu este vorba de un protest. Este vandalism si tentativa de omor. Aceste actiuni nu reprezinta unionismul, nici loialismul’, a declarat, la randul sau, prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster.

Potrivit corespondentei BBC, incendieri au fost semnalate pe Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant.

‘Sute de persoane de fiecare parte au aruncat cocteiluri Molotov’, dar sosirea politiei a facut sa se diminueze violentele, a relatat ea.

Circulatia metroului in zona a fost suspendata, a anuntat agentia Press Association.

Saptamana trecute, violente au izbucnit mai intai in orasul Londonderry, dupa care s-au extins intr-un cartier loialist din Belfast si in imprejurimile sale in weekend-ul de Paste.

Aceste incidente fac sa reapara spectrul ‘Tulburarilor’ intre republicani si unionisti, soldate cu 3.500 de morti pe parcursul celor trei decenii sangeroase.

Acordul de pace semnat in 1998 a estompat frontiera intre provincia britanica si Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale intre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Dupa negocieri dure, Londra si Bruxelles s-au pus de acord asupra unei solutii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontiera fizica pe insula Irlanda, mutand controalele in porturile nord-irlandeze.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: