Consecintele pe termen lung asupra lui Putin ale rebeliunii armate – Analiza Associated Press

analize

Rusia, Armenia, aderare, Statutul de la Roma, Tribunalul Penal International, arestare, Vladimir Putin, criminal de razboi

Revolta de scurta durata a unui comandant rebel de mercenari rusi s-a incheiat cu retragerea trupelor sale, dar provocarea extraordinara la adresa presedintelui Vladimir Putin, care se mentine la putere de doua decenii, ar putea avea consecinte pe termen lung pentru domnia sa si pentru razboiul din Ucraina, scrie Associated Press intr-o analiza a rebeliunii armate din Rusia.

Imaginea lui Putin ca lider dur fusese deja grav afectata de razboiul din Ucraina, care se prelungeste de 16 luni si a provocat moartea unui numar urias de soldati rusi. Marsul de sambata spre Moscova al fortelor aflate sub comanda fostului sau protejat, Evgheni Prigojin, a scos la iveala noi slabiciuni, au declarat analistii.

De asemenea, a insemnat ca unele dintre cele mai bune forte care lupta pentru Rusia in Ucraina au fost retrase de pe acel camp de lupta: Trupele Wagner ale lui Prigojin si cele cecene trimise pentru a le opri.

Dupa ce a facut apel la o rebeliune armata menita sa-l inlature pe ministrul rus al apararii, Prigojin si luptatorii sai au parut sa preia controlul cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don, care supravegheaza luptele din Ucraina.

Apoi au avansat spre Moscova, in mare parte nestingheriti. Presa rusa a raportat ca au doborat mai multe elicoptere si un avion de comunicatii militare. Ministerul Apararii nu a facut niciun comentariu.

Ei au fost opriti doar de un acord care ii permite lui Prigojin sa se mute in Belarusul vecin, care a sprijinit invazia Rusiei in Ucraina. Acuzatiile impotriva sa, de organizare a unei rebeliuni armate vor fi retrase, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, iar Prigojin a ordonat ca trupele sale sa se intoarca in taberele lor de campanie.

De asemenea, guvernul a declarat ca nu ii va urmari in justitie pe luptatorii Wagner care au participat, in timp ce celor care nu s-au alaturat li se vor oferi contracte de catre Ministerul Apararii.

Desi Putin promisese anterior ca ii va pedepsi pe cei care se afla in spatele revoltei armate, Peskov i-a luat apararea, spunand ca „cel mai inalt obiectiv” al lui Putin a fost „evitarea varsarii de sange si a confruntarilor interne cu rezultate imprevizibile”.

Aceasta amnistie contrasteaza cu amenzile si pedepsele cu inchisoarea pe care autoritatile ruse le-au aplicat miilor de persoane care au criticat razboiul, chiar si in mod oblic.

Si, desi a pus capat crizei imediate, este posibil sa fi pus in miscare una pe termen mai lung, au declarat analistii si observatorii.

„Pentru o dictatura construita pe ideea unei puteri necontestate, aceasta a fost o umilinta extrema si este greu de crezut ca duhul indoielii va fi vreodata fortat sa se intoarca in sticla”, a declarat Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scotia. „Asadar, daca Prigojin a pierdut pe termen scurt, Putin este probabil sa fie cel care pierde pe termen lung”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a remarcat ca provocarea pentru Putin a venit din interior.

„Cred ca am vazut cum au aparut mai multe fisuri in fatada rusa”, a declarat el la emisiunea „Meet the Press” de la NBC. „Avem tot felul de noi intrebari pe care Putin va trebui sa le abordeze in saptamanile si lunile urmatoare”.

Prigozhin, care a trimis o serie de actualizari audio si video in timpul revoltei sale, a ramas tacut de cand Kremlinul a anuntat acordul.

Nu este clar daca se afla inca in Belarus sau daca vreunul dintre soldatii sai Wagner l-ar urma.

O inregistrare video realizata de The Associated Press in Rostov pe Don a aratat oameni care aclamau trupele Wagner la plecare. Unii au alergat sa dea mana cu Prigojin, care se afla intr-un SUV.

Guvernatorul regional a declarat ulterior ca toate trupele au parasit orasul. Agentiile de stiri rusesti au transmis, de asemenea, ca autoritatile din Lipetsk au confirmat ca fortele Wagner au parasit aceasta regiune, care se afla pe drumul spre Moscova dinspre Rostov.

Moscova se pregatise pentru sosirea fortelor Wagner prin ridicarea unor puncte de control cu vehicule blindate si trupe la marginea sudica a orasului. Aproximativ 3.000 de soldati ceceni au fost scosi din luptele din Ucraina si au fost adusi de urgenta acolo sambata dimineata devreme, a anuntat televiziunea de stat din Cecenia. Trupele rusesti inarmate cu mitraliere au ridicat puncte de control la periferia sudica a Moscovei. Echipele au sapat transee pe autostrazi pentru a incetini marsul.

Pana duminica dupa-amiaza, trupele s-au retras din capitala, iar oamenii s-au imbulzit pe strazi si s-au inghesuit in cafenele. Traficul a revenit la normal, iar blocajele rutiere si punctele de control au fost eliminate, dar Piata Rosie a ramas inchisa pentru vizitatori. Pe autostrazile care duc spre Moscova, echipele au reparat drumurile sapate cu doar cateva ore mai devreme din cauza panicii.

Prezentatorii posturilor de televiziune controlate de stat au prezentat acordul care a pus capat crizei ca pe o dovada de intelepciune a lui Putin si au difuzat imagini cu trupele Wagner care se retrageau din Rostov pe Don, spre usurarea locuitorilor locali care se temeau de o batalie sangeroasa pentru controlul orasului.

Oamenii de acolo care au fost intervievati de Channel 1 au salutat rolul lui Putin.

Dar Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul in SUA, a avertizat ca „Kremlinul se confrunta acum cu un echilibru profund instabil”.

„Acordul este o reparatie pe termen scurt, nu o solutie pe termen lung”, a scris institutul, care a urmarit razboiul din Ucraina inca de la inceput.

Prigojin ceruse inlaturarea ministrului apararii Serghei Soigu, pe care Prigojin l-a criticat de mult timp in termeni duri pentru modul in care a condus razboiul din Ucraina.

Statele Unite aveau informatii ca Prigojin isi construia de ceva timp fortele in apropierea granitei cu Rusia. Acest lucru intra in contradictie cu afirmatia lui Prigojin ca rebeliunea sa a fost un raspuns la un atac asupra taberelor sale din Ucraina, vineri, de catre armata rusa.

Anuntand rebeliunea, Prigozhin a acuzat fortele rusesti ca au vizat taberele Wagner din Ucraina cu rachete, elicoptere de lupta si artilerie. El a sustinut ca generalul Valeri Gerasimov, seful Statului Major General, a ordonat atacurile in urma unei intalniri cu Shoigu in care au decis sa distruga grupul militar.

Ministerul Apararii a negat ca a atacat taberele.

Liderii Congresului american au fost informati cu privire la acumularea Wagner la inceputul saptamanii trecute, a declarat o persoana familiarizata cu acest subiect.

O posibila motivatie pentru rebeliunea lui Prigojin a fost cererea Ministerului rus al Apararii, sustinuta de Putin, ca firmele private sa semneze contracte cu acesta pana la 1 iulie. Prigojin a refuzat sa faca acest lucru.

Ucrainenii au sperat ca luptele interne din Rusia vor crea oportunitati pentru ca armata lor sa recupereze teritoriile confiscate de fortele rusesti.

„Aceste evenimente vor fi fost de mare ajutor pentru guvernul si armata ucraineana”, a declarat Ben Barry, senior fellow pentru razboi terestru la Institutul International pentru Studii Strategice.

Trupele wagneriene au jucat un rol crucial in razboiul din Ucraina, capturand orasul Bahmut din estul tarii, o zona in care au avut loc cele mai sangeroase si mai lungi batalii.

Oferta de amnistie a Kremlinului pentru Prigojin a fost negociata de presedintele belarus Alexander Lukasenko, ceea ce ar fi putut sa-i ridice pozitia in relatia cu Putin.

Prigojin, in varsta de 62 de ani, un fost detinut, are legaturi de lunga durata cu Putin si a obtinut contracte de catering la Kremlin care i-au adus porecla de „bucatarul lui Putin”.

Wagner a trimis contractori militari in Libia, Siria si in mai multe tari africane, precum si in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: