Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o sporire moderata a ajutorului pentru Gaza. SUA s-au abtinut

externe

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri o oferta moderata de sporire a ajutorului umanitar pentru Fasia Gaza si a cerut masuri urgente „pentru a crea conditiile pentru o incetare durabila a ostilitatilor” dupa o saptamana de intarzieri ale voturilor si negocieri intense pentru a evita un veto din partea Statelor Unite, potrivit Reuters.

Pe fondul indignarii globale din cauza cresterii numarului de morti in Gaza in 11 saptamani de razboi intre Israel si Hamas si a unei crize umanitare care se agraveaza in enclava palestiniana, SUA s-au abtinut pentru a permite consiliului format din 15 membri sa adopte o rezolutie elaborata de Emiratele Arabe Unite.

Ceilalti membri ai consiliului au votat in favoarea rezolutiei, cu exceptia Rusiei, care s-a abtinut si ea.

In urma negocierilor la nivel inalt pentru a castiga votul Washingtonului, rezolutia nu mai scade controlul Israelului asupra tuturor livrarilor de ajutor catre 2,3 milioane de oameni din Gaza. Israelul monitorizeaza livrarile limitate de ajutoare catre Gaza prin trecerea Rafah din Egipt si trecerea Kerem Shalom controlata de Israel.

Insa o slabire a discursului privind incetarea ostilitatilor a frustrat mai multi membri ai consiliului – inclusiv Rusia care are drept de veto – si state arabe si ale Organizatiei Cooperarii Islamice, dintre care unele, au spus diplomatii, considera ca reprezinta o aprobare ca Israelul sa actioneze in continuare impotriva Hamas pentru atacul din 7 octombrie.

Rezolutia adoptata „cere masuri urgente pentru a permite imediat accesul umanitar sigur, nestingherit si extins si pentru a crea conditiile pentru o incetare durabila a ostilitatilor”. Proiectul initial solicitase „o incetare urgenta si durabila a ostilitatilor” pentru a permite accesul la ajutor.

„Prin semnarea acestui act, consiliul ar oferi fortelor armate israeliene libertate deplina de miscare pentru curatarea in continuare a Fasiei Gaza”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, inaintea votului.

Rusia a propus ca proiectul sa fie modificat pentru a reveni la textul initial care cere „o incetare urgenta si durabila a ostilitatilor”. Amendamentul a fost respins de catre Statele Unite. A primit 10 voturi pentru, in timp ce patru membri s-au abtinut.

La inceputul acestei luni, Adunarea Generala a ONU, formata din 193 de membri, a cerut o incetare umanitara a focului, 153 de state votand in favoarea miscarii care fusese respinsa de Statele Unite in Consiliul de Securitate cu cateva zile inainte.

SUA si Israelul se opun unei incetari a focului, crezand ca ar fi numai in beneficiul Hamas. Washingtonul sprijina, in schimb, pauzele in lupta pentru a proteja civilii si eliberarea ostaticilor luati de Hamas.

Luna trecuta, Statele Unite s-au abtinut de la un vot care ar fi permis Consiliului de Securitate sa solicite pauze umanitare urgente si extinse in lupta pentru un „numar suficient de zile” timp in care ar fi ajuns si ajutor umanitar. Mutarea a venit dupa patru incercari nereusite de a lua masuri.

In mod traditional, Washingtonul isi protejeaza aliatul, Israelul, de actiunile ONU si a refuzat deja de doua ori actiunile Consiliului de Securitate de la atacul din 7 octombrie al militantilor Hamas, in care Israelul spune ca 1.200 de persoane au fost ucise si au fost luati 240 de ostatici.

Israelul a ripostat bombardand Gaza, impunand un asediu si lansand o ofensiva terestra. Aproximativ 20.000 de palestinieni au fost ucisi, potrivit oficialilor din domeniul sanatatii din Gaza, condusa de Hamas.

Majoritatea oamenilor din Gaza au fost alungati din casele lor, iar oficialii ONU au avertizat despre o catastrofa umanitara. Programul Alimentar Mondial spune ca jumatate din populatia Gaza este infometata si doar 10% din alimentele necesare au intrat in Gaza din 7 octombrie.

Un punct cheie de conflict in timpul negocierilor privind rezolutia adoptata vineri a fost o propunere initiala pentru ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sa stabileasca in Gaza un mecanism care sa monitorizeze ajutorul trimis de tarile care nu sunt parte in conflict.

S-a ajuns in schimb la un compromis, Guterres urmand sa numeasca un coordonator superior in domeniul umanitar si al reconstructiei care sa stabileasca un mecanism al ONU pentru accelerarea ajutorului pentru Gaza prin statele care nu sunt parti in conflict. Coordonatorul ar avea, de asemenea, responsabilitatea „de facilitare, coordonare, monitorizare si verificare in Gaza a caracterului umanitar” al intregului ajutor.

Consiliul a cerut, de asemenea, partilor in conflict „sa adere la dreptul international umanitar si… deplange toate atacurile impotriva civililor si a bunurilor civile, precum si violenta si ostilitatile impotriva civililor si toate actele de terorism”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: