Consiliul de Securitate al ONU se va pronunta azi asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al organizatiei

externe

omagiere, ONU, Ebrahim Raisi, Iran, boicot, SUA

Consiliul de Securitate al ONU se va pronunta joi asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Natiunilor Unite, au declarat marti seara mai multe surse diplomatice, citate de France 24.

In septembrie 2011, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura solicitand „aderarea statului Palestina la ONU”, care nu a fost niciodata finalizata. Palestinienii au obtinut in cele din urma in noiembrie 2012 statutul de „stat observator nemembru”.

Evidentiind ofensiva israeliana din Fasia Gaza, la inceputul lui aprilie ei au relansat cererea de aderare intr-o scrisoare adresata Consiliului de Securitate, care a initiat procesul de examinare.

„Este un moment istoric”, a comentat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. Chiar daca succesul este mai mult decat putin probabil.

Pentru o reusita ar fi nevoie mai intai de o recomandare pozitiva din partea Consiliului de Securitate (cel putin 9 voturi pentru, fara veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de doua treimi de voturi in Adunarea Generala.

Dar observatorii se indoiesc ca initiativa va trece de etapa Consiliului, avand in vedere pozitia SUA, care s-au opus deja in 2011.

Statele Unite considera ca ONU nu este locul pentru recunoasterea unui stat palestinian, care in opinia lor ar trebui sa fie rezultatul unui acord intre Israel si palestinieni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: