Categories: externe

Consiliul de Securitate al ONU: SUA au blocat rezolutia care solicita o incetare imediata a focului in Gaza

O noua incercare de votare a unei rezolutii care solicita o incetare imediata a focului in Gaza in cadrul sesiunii Consiliului de Securitate al ONU care a fost reluata vineri seara, a fost blocata de SUA care au drept de veto, potrivit The Guardian si Al Jazeera.

Inainte de votul consiliului de securitate, reprezentantul ONU pentru Emiratele Arabe Unite a declarat ca cel putin 97 de state membre au co-sponsorizat rezolutia. Rezolutia „este clara in intentia sa – o incetare umanitara imediata a focului. Salvarea de vieti chiar acum trebuie sa inlocuiasca toate celelalte considerente”, a spus el.

SUA au blocat cererea Consiliului de Securitate al ONU de incetare imediata a focului umanitar in Gaza

Marea Britanie s-a abtinut de la vot.

Barbara Woodward a explicat de ce Marea Britanie a fost singura tara care s-a abtinut de la vot: „Apelarea la incetarea focului ignora faptul ca Hamas a comis acte de teroare si ii tine in continuare ostatici pe civili. Israelul trebuie sa poata aborda amenintarea reprezentata de Hamas si trebuie sa faca acest lucru intr-o maniera care sa respecte dreptul international umanitar, astfel incat un astfel de atac sa nu poata fi repetat niciodata. De aceea ne-am abtinut de la aceasta rezolutie”, a spus ea.

Vorbind in fata Consiliului de Securitate, trimusl Frantei la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat ca nu vede „nicio contradictie in lupta impotriva terorismului si protectia civililor, cu respectarea stricta a dreptului international umanitar”.

„Franta este foarte ingrijorata de tragedia umanitara care are loc in Gaza. Si tocmai din acest motiv Franta a votat in favoarea acestei rezolutii. Si tocmai din acest motiv pledam pentru un armistitiu umanitar nou, imediat si de durata, care ar trebui sa duca la o incetare durabila a focului”, a spus Riviere.

El a mai spus ca si-ar fi dorit ca consiliul sa fi condamnat oficial atacurile Hamas din 7 octombrie. „Acest consiliu a esuat din lipsa de unitate si prin refuzul de a se angaja cu adevarat in negocieri”, a spus el.

Treisprezece din cei 15 membri ai consiliului au votat pentru, Marea Britanie s-a abtinut iar SUA au respins rezolutia.

Reprezentantul SUA la ONU numeste rezolutia de incetare a focului „dezechilibata” si „departe de realitate” si ca votarea a fost facuta in graba si „fara o consultare adecvata”.

„Din pacate, aproape toate recomandarile noastre au fost ignorate”, a spus el, dupa ce a respins proiectul de rezolutie. „Rezultatul a fost o rezolutie dezechilibrata, care a fost departe de realitate”.

El a spus ca autorii „au refuzat sa includa condamnarea oribilului atac terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie”.

SUA este unul dintre cei cinci membri permanenti ai consiliului care detin putere de veto.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Imagini socante: momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

5 minute ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este un fost angajat al unei companii de securitate si poet, in varsta de 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 minute ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

18 minute ago

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

2 ore ago