Constitutionalist: „Presedintele tarii trebuie sa poata dizolva Parlamentul atunci cand acesta se prostitueaza politic”

analize

Profesorul universitar Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, considera ca este nevoie de o reforma constitutionala care sa permita presedintelui tarii sa dizolve Parlamentul. O prevedere in acest sens se afla in Constitutia Frantei.

Intrebat, in contextul plecarilor din ALDE catre PSD, ce trebuie facut pentru a fi starpit traseismul parlamentarilor, Stanomir arata cu degetul catre Franta.

„Solutia ar fi sa se grabeasca o reforma constitutionala autentica, nu o carpeala jenanta, reforma care, pe model francez, sa permita presedintelui tarii ca, in clipele in care Parlamentul se prostitueaza politic, sa dizolve Parlamentul sau cel putin camera inferioara, ca in cazul Frantei.

Noi nu trebuie sa inventam, noi trebuie sa aplicam cu rigurozitate si cu spirit de buna credinta prevederi care sunt in patrimoniul constitutional si politic al lumii euro-americane. Atat, si nimic mai mult.

Realitatea este una: un Parlament care refuza sa inteleaga trebuie sa se confrunte cu un pericol la adresa existentei sale. Iar acest pericol este dizolvarea. Dizolvarea poate veni din partea sefului de stat.

De aceea Constitutia Romaniei incurajeaza, in practica, traseismul, fiindca daca eu nu pot schimba majoritatea si nu pot sa provoc dizolvarea Parlamentului, cum schimb lucrurile? Atragand tradatori din partidele care se afla in majoritatea parlamentara si constituind grupari artificiale, de tipul UNPR sau ALDE, care nu au niciun corespondent in viata electorala, reala, ci au doar un corespondent in parazitarea statului. Despre aceste lucruri trebuie sa discutam deschis si ferm”, a declarat Stanomir intr-un interviu pentru ziare.com.

Mai mult despre:

Comentarii: