Consulul Romaniei in Afganistan a fost impuscat, viata i-a fost salvata de vesta de protectie. Cum si-a scos Romania colaboratorii din aceasta tara

news

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a relatat, intr-un interviu pentru G4 Media, momente dramatice din timpul operatiunii de evacuare a unui grup de afgani din Kabul si reactia liderului grupului dupa ce, intr-o prima faza, nu au putut intra in aeroport pentru a fi preluati. „M-am trezit de mai multe ori din somn cu vocea lui in cap in aceste saptamani”, a afirmat ministrul, care a precizat ca in prezent, cel cu care discuta este in siguranta, in Pakistan.

”Pe 20 august am avut una dintre incercarile de a introduce in aeroport un grup de aproximativ 20 de afgani, inclusiv femei si copii, membri de familie. Am stat cu ei mai bine de 3 ore, ghidandu-i prin Kabul si in jurul aeroportului, pentru a-i aduce in siguranta la una dintre portile unde ii astepta echipa romaneasca din aeroport.

A fost extrem de complicat: multimi enorme de afgani care incercau sa intre in aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse factiuni, o situatie de securitate care le putea pune in pericol sanatatea si viata in orice moment. I-am adus la una dintre portile despre care stiam, dar situatia s-a schimbat brusc si acea poarta nu a mai putut fi folosita. A trebuit sa-i ghidam cativa kilometri spre o alta poarta.

O cursa contra cronometru, pe de o parte pentru cei din aeroport, pe de alta pentru afganii din afara, pe care ii ghidam din camera celulei de criza. Consulul nostru i-a asteptat la cea de-a doua poarta, mai mica, pe care putea iesi pe jumatate, agitand ca semn de recunoastere vesta tricolora a celulei de criza. Intre timp, grupul s-a micsorat.

Una dintre jurnalistele afgane din grup a lesinat de epuizare si colegii ei jurnalisti au renuntat – ca sa o duca la spital. Cu greu, ceilalti au ajuns langa a doua poarta. Se intunecase, vesta nu mai era vizibila, consulul a folosit o lanterna verde”, povesteste Aurescu pentru G4 Media.

El afirma ca brusc a inceput sa se traga serios, iar un glont ratacit, tras in aer, l-a atins pe consul, dar nu a patit nimic, nu a fost ranit pentru ca avea echipament de protectie.

”Si a continuat cu curaj sa agite lanterna aceea verde, desi era clar ca in intuneric se expunea unui risc crescut. (…) Situatia se deteriorase insa atat de rau ca trupele americane care protejau aeroportul au primit ordin si au trebuit sa inchida toate portile aeroportului si nu a mai intrat nimeni.

Afganii ‘nostri’ erau la doar circa 20 de metri de poarta, dar nu au mai putut intra. Nu o sa uit niciodata pe cel cu care vorbeam la telefon, liderul de facto al grupului, prin care ne coordonam, despre care am spus mai devreme, cum plangea de disperare pentru ca nu au putut intra, alaturi de un copil al sau, cred ca il tinea in brate. M-am trezit de mai multe ori din somn cu vocea lui in cap in aceste saptamani.

Dar nu ne-am lasat si nu i-am abandonat, iar astazi el este in siguranta in Pakistan, cu familia lui, au intrat ieri, 4 septembrie, pe cale terestra, ca urmare a eforturilor colegilor din celula de criza”, si-a incheiat relatarea ministrul de Externe.

El a mai spus ca toti romanii care au solicitat evacuarea din Afganistan au fost preluati si ca la acest moment mai sunt doar 8 cetateni romani in Afganistan – 7 lucreaza pentru ONU, iar unul pentru un ONG – niciunul nedorind sa fie evacuat.

”La acest moment toti romanii care au solicitat sa fie evacuati au fost extrasi din Afganistan – dupa cum spuneam, a fost un proces extrem de complex, dar am realizat cu succes misiunea de extragere. In acest moment mai sunt doar 8 cetateni romani in Afganistan, 7 lucreaza pentru ONU, iar unul pentru un ONG, niciunul nedorind sa fie evacuat”, a mai declarat ministrul de Externe.

Celula de criza interinstitutionala se afla in contact constant cu ei.

Pana in prezent, 49 de cetateni romani au fost repatriati din Afganistan.

Pana in prezent au fost evacuati in total 156 de cetateni afgani din categoriile de persoane vulnerabile: colaboratori ai trupelor romane in teatrul de operatiuni din Afganistan, studenti cu burse in Romania, jurnalisti, activisti pentru drepturile omului, magistrati si membri de familie ai acestora.

Comentarii: