Consumul de combustibili fosili din UE pentru energie electrica a coborat la cel mai scazut nivel in 2023

externe

fotovoltaic, energie

Uniunea Europeana isi alimenteaza centralele electrice cu mai putin carbune, petrol si gaz decat s-a inregistrat vreodata, arata datele oficiale, citate de The Guardian.

Cele 27 de state membre au ars cu 17% mai putini combustibili fosili pentru a produce energie electrica intre ianuarie si iunie 2023 decat in aceeasi perioada a anului anterior, a constatat un studiu al grupului de reflectie pentru energie curata Ember. UE a produs 410 TWh de energie electrica din surse care elibereaza gaze de sera, despre care analistii spun ca este cel mai scazut nivel din 2015 – primul an cand au fost colectate astfel de date, lunar – si „foarte probabil” din 2000.

Scaderea productiei de combustibili fosili a fost determinata de o reducere a cererii de energie electrica, precum si de o  crestere a energiei curate, arata studiul.

„Ne bucuram sa vedem scaderea combustibililor fosili, dar pe termen lung nu va fi sustenabil sa ne bazam pe scaderea cererii pentru a face acest lucru”, a declarat Matt Ewen, analist de date la Ember si autor al raportului. „Trebuie sa inlocuim aceasta energie in loc sa ne asteptam sa dispara si sa nu fie folosita.”

Pentru a incerca sa opreasca incalzirea planetei, UE a promis ca va reduce poluarea cu gaze cu efect de sera cu cel putin 55% fata de nivelul din 1990 pana la sfarsitul deceniului si va atinge emisiile nete zero pana in 2050.

Raportul a constatat ca generarea de energie prin arderea combustibililor fosili in prima jumatate a anului 2023 a scazut cu peste 20% in 11 tari UE si cu peste 30% in cinci dintre ele. Paisprezece tari au inregistrat cea mai scazuta generare totala de energie din combustibili fosili inregistrata pentru perioada respectiva. In sapte tari – Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia si Slovenia – arderea combustibililor fosili a atins cel mai scazut nivel din acest secol.

Dar chiar daca preturile mari la energie au redus cererea, „dependenta UE de combustibilii fosili persista”, a spus Petras Katinas, analist energetic la CREA si coautor al raportului.

El a spus: „Aceasta dependenta se extinde si la surse externe. Avand in vedere ca o parte semnificativa a nevoilor UE de combustibili fosili sunt satisfacute prin importuri din tari terte, exista o vulnerabilitate. Chiar si o intrerupere minora in lantul de aprovizionare ar putea duce la cresterea preturilor si la o posibila lipsa de energie.”

Raportul Ember a constatat ca cresterea energiei solare a continuat in prima jumatate a anului, cu 13% fata de aceeasi perioada din 2022. Generarea eoliana a crescut cu 5%, in timp ce energia hidroelectrica a crescut cu 11% dupa un deficit de la seceta generalizata de anul trecut. Aportul energiei nucleare a scazut cu 4%, dar urmeaza sa creasca in cursul anului.

Mai multe tari au doborat recorduri pentru ponderea energiei lor care provenea din surse regenerabile, arata raportul. Grecia si Romania au trecut pentru prima data de 50%, iar Danemarca si Portugalia au depasit 75%.

Dupa ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, preturile gazelor au crescut si UE a introdus masuri de urgenta pentru a reduce cererea. Cu iarna neasteptat de blanda, cererea de energie electrica a scazut cu 5% in prima jumatate a anului 2023, comparativ cu 2022.

Raportul a cerut guvernelor sa instaleze mai repede turbine eoliene si panouri solare. De asemenea, a mai spus ca ar trebui sa extinda „urgent” reteaua de electricitate, sa construiasca mai multe baterii pentru a stoca electricitate si sa simplifice procesul de obtinere a autorizatiilor pentru infrastructura de energie curata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: