Contraofensiva ucraineana vazuta din interior: cum s-a intamplat. Reconstituire facuta de The Washington Post

externe

herson

Dupa mai multe saptamani de lupta pentru fiecare palma de pamant ucrainean, Oleg, un comandant de companie ucrainean in varsta de 21 de ani (a cerut sa fie mentionat doar prenumele sau, deoarece rudele sale locuiesc pe teritoriul ocupat de Rusia), a fost brusc convocat in august, impreuna cu alte mii de soldati, la un loc de intalnire „inexplicabil” in regiunea Harkov,  scrie publicatia ucraineana Glavcom.

La ultima pozitie a lui Oleg, focul artileriei rusesti ii urmarea pe oamenii sai la fiecare pas. Dar aici, printre satele, terenurile agricole si paraurile din nord-estul Ucrainei, tacerea a provocat o ingrijorare profunda.

„Parea ca ceva nu este in regula”, a spus Oleg.

Si mai alarmante erau ordinele date de superiori: sa atace teritoriul controlat de inamic in mare viteza. Acest lucru urma sa se intample ca parte a unei contraofensive, ale carei planuri erau strict secrete. Era vorba despre teritoriul situat intre Izium, ocupat de rusi, si regiunea Belgorod din Rusia, presarat cu baze militare ale Federatiei Ruse. Ordinul parea absurd.

Cu toate acestea, dupa pierderile grele suferite de rusi in timpul verii si lipsa de intariri, trupele Kremlinului au fost grav epuizate. Miscarea unitatilor spre sud pentru a apara centrul regional capturat Herson, pe fondul discutiilor despre o ofensiva ucraineana majora, a lasat deschisa regiunea Harkov.

Serviciile de informatii ucrainene si recunoasterea aeriana au confirmat vulnerabilitatea incredibila a trupelor rusesti. Iar Kievul va folosi acest lucru pentru a schimba dinamica razboiului si pentru a redesena harta campului de lupta inainte de iarna.

Dupa ce invazia lui Putin a inceput pe 24 februarie, fortele ucrainene au fortat Rusia sa se retraga din Kiev, o infrangere rusa care a pus capat primei faze a conflictului. Nereusind sa cucereasca capitala, Rusia si-a concentrat fortele in sud si in est, lovind fortele ucrainene pana cand au sosit arme noi, cu raza de actiune mai lunga, din Statele Unite si Europa, care au ajutat la oprirea avansului Moscovei. Ucraina a supravietuit dar, dupa sase luni de razboi, un sfert din teritoriul sau a ramas ocupat, iar armata sa nu a putut lansa o contraofensiva majora.

Acest lucru era pe cale sa se schimbe.

La inceputul lunii septembrie, fortele ucrainene au respins inamicul pe sute de kilometri, invingand trupele inamice, ceea ce a surprins lumea si chiar pe ele insele. Operatiunea ofensiva din regiunea Harkov a aratat incapacitatea trupelor rusesti, subdimensionate si insuficient echipate, de a mentine teritoriul capturat. Acest lucru a socat Kremlinul si a dovedit aliatilor Ucrainei ca miliardele pe care le cheltuisera pe arme si ajutor economic nu fusesera irosite.

Atunci Putin a fost nevoit sa mobilizeze sute de mii de oameni. Mobilizarea a provocat neliniste in randul populatiei, care incercase anterior sa se izoleze de „operatiunea speciala”. Cu toate acestea, aceasta mobilizare a avut loc prea tarziu pentru a opri eliberarea Hersonului. Dupa lupte grele si pierderi semnificative, Ucraina a recucerit, in noiembrie, aceasta capitala regionala, ocupata de rusi in primele zile ale razboiului.

Reconstituirea contraofensivei din regiunea Harkov si Herson se bazeaza pe interviuri cu peste 35 de persoane, inclusiv comandanti ucraineni, oficiali de la Kiev, precum si militari si oficiali americani si europeni de rang inalt.

Aprofundarea cooperarii cu statele NATO, in special cu Statele Unite, a permis fortelor ucrainene, sprijinite cu arme, informatii si consiliere, sa preia initiativa pe campul de lupta si sa consolideze convingerea in strainatate ca Rusia poate fi invinsa.

„Relatiile noastre cu toti partenerii s-au schimbat imediat”, a declarat colonelul general Oleksandr Sirski, care a comandat ofensiva din regiunea Harkov. – Adica au vazut ca putem obtine victoria si ca ajutorul oferit a fost folosit in mod rational si cu succes.”

In ultimele zile ale lunii august, Sirski s-a intalnit cu principalii sai comandanti in cadrul unei mari reuniuni operationale in estul Ucrainei. In fata lor se afla o harta uriasa, tiparita pe o imprimanta 3D, a partii ocupate de rusi din regiunea Harkov.

Fiecare comandant a studiat traseul unitatii sale pe harta, recreand misiunea si discutand despre coordonare, posibile situatii neprevazute si cele mai grave scenarii.

Inca din primavara, Sirski a considerat orasele Balaklia si Izium din regiunea Harkov ca fiind puncte vulnerabile in apararea rusilor. El a inceput sa planifice o ofensiva de eliberare a teritoriului detinut de rusi dintr-un loc neasteptat: o zona la nord de cele doua orase, pentru a taia accesul fortelor rusesti la rezervele de la granita din apropiere si a pune Balaklia si Izium in pericol de a fi incercuite. Amplasarea trupelor rusesti si geografia l-au convins pe Sirski ca acest lucru putea fi realizat dintr-o singura lovitura rapida – in mod ideal, atat de rapida incat Rusia nu ar fi avut timp sa se regrupeze.

Cand, in vara, statul major ucrainean a ordonat comandantilor sa dezvolte operatiuni de sabotaj pentru a deturna trupele rusesti de la apararea Hersonului, Sirski stia deja ce va propune.

„Logica inamicului era urmatoarea: din moment ce o multime de forte erau concentrate in Izium, iar altele si mai multe erau plasate la granita rusa in regiunea Belgorod, „trebuie sa fii nebun sa incerci sa lovesti chiar in mijloc, – a declarat Sirski. „Dar asta a fost ideea”.

In primele etape ale razboiului, Rusia a transformat Izium intr-o fortareata militara, considerand orasul ca fiind o baza cheie pentru incercuirea fortelor ucrainene din est. La apogeul pregatirilor, potrivit lui Sirski, Rusia a acumulat 24 de batalioane-grupuri tactice in Izium si in localitatile din jur, ceea ce inseamna aproximativ 18.000 de militari cu stocuri de arme si munitii.

In august, Sirski a vazut ca numarul batalioanelor din Izium a fost redus cu cel putin jumatate, deoarece Rusia si-a redistribuit cei mai experimentati luptatori mai aproape de Herson.

„In istoria razboaielor, au existat multe cazuri in care un atac pe o directie de diversiune, adica pe una secundara, a transformat-o in directia principala”, a declarat Sirski. „Inamicul nu se astepta absolut deloc ca noi sa atacam exact in locul in care am dat lovitura principala”.

Ucraina nu-si putea permite pierderile pe care le-ar fi suferit in timpul unui atac frontal. In schimb, Sirski planuia sa mature intregul front, sa incercuiasca zonele populate si sa forteze inamicul sa se retraga.

Viteza era o componenta cheie a operatiunii. Daca rusii ar fi trimis rezerve din strainatate, un numar mare de trupe ucrainene ar fi putut fi izolate in spatele liniilor inamice. „Totul a depins de prima zi – cat de departe am putut patrunde”, a declarat Sirski. „Cu cat mergeam mai departe, cu atat mai putin puteau face, cu atat mai mult unitatile lor erau izolate si taiate”.

Pana in august, ucrainenii aproape ca ramasesera fara munitia din epoca sovietica, care era folosita de cea mai mare parte a artileriei. Aliatii occidentali s-au grabit sa furnizeze munitie si sisteme la standarde NATO, dar nu a fost suficient.

Intr-o operatiune riscanta, Ucraina a mutat unele dintre cele mai valoroase sisteme de armament occidentale departe de punctele fierbinti de pe frontul de est. Fiecare brigada de asalt avea cel putin opt obuziere M777, au declarat comandantii. In unele cazuri, M777-urile au ajuns in tabere cu o noapte inainte de inceperea asaltului. De asemenea, au fost aduse drone suplimentare pentru ca brigazile sa poata localiza tintele cu precizie si sa foloseasca mai putina munitie.

Generalul-maior Andrii Malinovsky, seful Directiei de instruire a fortelor de rachete si artilerie a armatei ucrainene, s-a aratat ingrijorat de faptul ca ar putea fi nevoie de mai mult de 100.000 de munitii. In timp ce ucrainenii aveau doar cateva zeci de mii – insuficiente pentru o batalie prelungita. In cele din urma, potrivit lui Malinovski, au folosit aproximativ 32.500 de cartuse in cinci zile.

Serviciile secrete americane au ajutat la distribuirea munitiilor prin tintirea de precizie. Potrivit oficialilor americani si ucraineni, acestia au dezvoltat impreuna un mecanism de planificare in timp real, ucrainenii schitand tipurile de tinte dintr-o anumita zona, iar Statele Unite au folosit vastele lor instrumente de informatii geospatiale.

Cu toate acestea, americanii nu au fost profund implicati in planificarea contraofensivei asupra regiunii Harkov si, potrivit oficialilor americani si ucraineni, au aflat relativ tarziu despre aceasta. In ciuda incercarii de a pastra secretul operatiunii, rusii si-au dat seama in cele din urma ca ucrainenii puneau ceva la cale. Dar, datorita birocratiei rusesti, informatia, potrivit lui Sirski, „nu a ajuns la nimeni sau nu a fost luata in considerare”.

La Pentagon, oficialii suspectau ca liderii rusi nu erau pe deplin constienti de vulnerabilitatile de pe frontul de la Harkov din cauza minciunilor comandantilor. O alta ipoteza, potrivit unui inalt oficial al Departamentului american al Apararii, a fost aceea ca Rusia a vazut ofensiva venind, dar nu a avut suficienti oameni pentru a o opri.

Ucrainenii au mutat podurile de pontoane, in speranta de a-i pacali pe rusi sa se astepte la un atac direct asupra Izium.

La jumatatea lunii august, Sirski era increzator ca planul va functiona, dar trebuia sa-l convinga pe Zelenski. Acesta a descris misiunea ca fiind o sansa de a elibera o zona mare cu resurse si pierderi minime. Zelenski, care dorea victoria, a aprobat atacul.

Pe 6 septembrie, la ora 3:30 dimineata, compania lui Oleg, care numara aproximativ 100 de soldati ca parte a Brigazii 25 de asalt, a inceput un atac in coloane mici de cate trei transportoare blindate fiecare. Cu cateva ore inainte de inceperea miscarii, artileristii ucraineni au lovit pozitiile rusesti cu lansatoare de rachete M270 de fabricatie americana.

Punctele de comanda. Depozite de munitie. Incapere pentru depozitarea combustibilului. Focurile de artilerie au fost nemiloase. Armata ucraineana a declarat ulterior ca, atunci cand rachetele au zburat, soldatii rusi sau ajutoarele lor separatiste incercau sa se coordoneze cu fortele din apropiere, pe linia frontului. O parte din trupe au inceput sa se retraga.

„Am strapuns linia frontului si inamicul a intrat in panica, pentru ca am atacat toate pozitiile inaintate in acelasi timp – linia frontului era imensa si peste tot s-a facut o bresa”, a spus Oleg.

Pana la sfarsitul acelei prime zile de contraatac, compania lui Oleg a avansat aproximativ 18 km, invingand doar o rezistenta usoara, si a ajuns la marginea Volokov Iar. Capturarea acestei jonctiuni cheie ar fi permis fortelor ucrainene sa blocheze doua autostrazi importante care duc spre Izium si Balaklia.

In acea dimineata, Evgheni Andrusenko s-a trezit cu sunetul a patru tancuri rusesti care stateau in fata casei sale din Volokov Iar. Potrivit acestuia, soldatii stateau in foisorul de langa gardul sau. „Beau bere”, a spus Andrusenko. „Si vorbeau despre unde sa fuga”.

Oleg si unitatea sa s-au mutat in oras. Si-au atins primul obiectiv. Si la fel de repede au mers mai departe, deplasandu-se rapid spre sud-est timp de cateva zile, intampinand relativ putina rezistenta.

Conform planului initial, in a saptea zi a ofensivei, compania trebuia sa ocupe o pozitie pe creasta de la nord de Izium, la aproximativ 64 km de punctul de plecare al ofensivei. Dar cu o zi inainte, Oleg, impreuna cu alti comandanti de companie, a fost chemat la o intalnire. „Jumatate din unitatile rusesti din Izium, poate chiar majoritatea, pur si simplu fug”, a spus comandantul batalionului lor. „Asa ca, intram in Izium”.

Unitatea lui Oleg a mers prima si s-a adapostit la primul punct de control rusesc din oras. Batranele „Jiguli” cu steaguri rusesti si litera „Z” au alergat pe drum pentru a-i intampina pe soldati. Daca incercau sa scape, se indreptau in directia gresita.

„Vino aici, draga mea”, a comentat Oleg. Soldatii sai au aruncat in aer masina cu un lansator de grenade.

In departare, militarii ucraineni au vazut un alt vehicul rusesc care se indrepta in directia corecta – dinspre oras.

„Ne asteptam sa finalizam toate sarcinile operatiunii”, a declarat Sirski. „Dar nu ma asteptam la o asemenea prabusire in cascada”.

Cand compania lui Oleg a intrat in centrul orasului Izium, ajungand acolo fara pierderi, militarii au fost uimiti de ceea ce ii astepta: tancuri functionale, gata de miscare, piese de artilerie abandonate, gata sa traga, cisterne de combustibil pline, tone de munitie si arme usoare.

Trupele rusesti aveau tot ce era necesar pentru o aparare serioasa, crede Oleg, cu exceptia vointei de a lupta si, aparent, a unui numar suficient de oameni. Chiar si unitatile rusesti de elita aflate in zona au fugit, realizand ca Moscova nu avea rezerve pe care sa le trimita in ajutor.

„Cand am intrat in Izium, am avut un sentiment special – probabil, acesta este gustul victoriei”, a declarat maistrul companiei Anton Ciorni, in varsta de 36 de ani.

Oleg a pornit internetul prin satelit Starlink si a sunat. La aproximativ 121 km est de locul in care se afla, parintii sai traiau sub ocupatie in orasul Starobilsk, regiunea Luhansk.

„Ce puneti la cale?”, a intrebat tatal. Potrivit acestuia, trupele rusesti tocmai au fugit din Starobilsk, iar separatistii au fost lasati la punctele de control.

Oleg i-a spus ca au cucerit Izum si i-au alungat pe rusi de pe sute de kilometri patrati de teritoriu in cateva zile.

„Bravo!”, a spus tatal sau.

„Nu va faceti griji”, a spus Oleg. „Vom fi in curand in Starobilsk”.

Infrangerea din regiunea Harkov a zguduit Moscova. Faptul ca Putin nu a indraznit sa isi asume un risc politic si sa anunte mobilizarea timp de luni de zile a dus la consecinte catastrofale pentru el.

Neavand de ales, a fost nevoit sa anunte o „mobilizare partiala” cu scopul de a inrola pana la 300.000 de soldati. Sute de mii de barbati rusi au fugit din tara in panica.

In discursul sau, Putin a descris mobilizarea ca fiind un pas necesar pentru a se lupta cu tarile occidentale care par ca vor sa distruga Rusia. El a sugerat, de asemenea, ca ar putea folosi arme nucleare pentru a controla mersul razboiului.

„Aceasta nu este o cacealma”, a adaugat Putin.

Putin si-a accelerat planurile de anexare prin declararea regiunilor ucrainene Donetk, Luhansk, Zaporijia si Herson ca facand parte din Rusia, chiar daca nu detinea controlul deplin asupra lor.

„Vreau ca autoritatile de la Kiev si adevaratii lor stapani din Occident sa ma auda, pentru a-si aminti acest lucru”, a spus Putin in discursul sau. – Oamenii care locuiesc in Lugansk si Donetk, Herson si Zaporijia devin cetatenii nostri. Pentru totdeauna”.

Pe 8 octombrie, Putin l-a numit, de asemenea, pe generalul Serhii Surovikin ca fiind primul comandant unic care va conduce razboiul din Ucraina.

Datorita comunicarii directe cu Surovikin, Putin a inceput sa obtina o imagine mai realista si mai nealterata a campului de lupta. Potrivit a doua persoane aflate in cunostinta de cauza, liderii militari de rang inalt ii dadeau anterior lui Putin evaluari prea roz ale situatiei.

Dupa aceasta victorie, luptatorii din compania lui Oleg au petrecut aproximativ o saptamana in Izium, bucurandu-se la gandul ca razboiul se va incheia in curand. Apoi s-au indreptat spre sud-est – cu ordinul de a recuceri orasul Liman.

Pe drum, s-au confruntat cu o realitate cruda.

Pe aleea din apropierea satului Korovii Iar, compania a fost atacata de trei tancuri rusesti. Potrivit sergentului principal, cinci persoane din compania lui Oleg au fost ucise, iar 12 au fost ranite. In cele din urma, ucrainenii au ocupat satul, a declarat Oleg, dar va fi foarte dificil sa continue sa avanseze.

Dupa Korovii Iar, compania s-a mutat mai la sud, ocupand o pozitie in spatele Limanului. Rusii din oras erau de fapt inconjurati, dar, spre deosebire de camarazii lor din Izium, au luptat.

„Era un foc atat de puternic din partea artileriei inamice – se tragea doar spre noi”, a spus Oleg. Singura cale de iesire din Liman pentru rusi era un mic drum. In cele din urma, intr-o noapte, compania ucraineana a auzit vuietul unui convoi mare de vehicule si a acoperit drumul cu foc de artilerie.

In decurs de cateva zile, compania lui Oleg a avansat aproximativ 27 km spre est si s-a aflat chiar in afara granitei regiunii Luhansk, la 58 km de orasul natal al lui Oleg.

Dar daca in regiunea Harkov, ucrainenii erau asteptati cu usa deschisa, in regiunea Herson era un zid solid.

In timpul celor cateva luni de ocupatie, rusii au sapat transee si au construit structuri defensive mari. Terenul agricol nu era o acoperire naturala foarte convenabila pentru forta de atac, iar labirintul de canale de irigatii era un obstacol. In plus, Moscova si-a lasat cele mai bune trupe pentru a apara Hersonul.

„Au pus campuri minate acolo – nici macar nu stiau cate sunt. Toti cei care au venit acolo le-au schimbat si au adaugat campuri de mine suplimentare, a declarat generalul-maior Andrii Kovalciuk, care a fost desemnat sa conduca contraofensiva din Herson. „Nu am avut ocazia sa avansam rapid”.

Pentru a decide cum sa desfasoare operatiunea, comandantii ucraineni au mers in Germania in iulie pentru a efectua exercitii de lupta cu omologii lor americani si britanici.

In acel moment, ucrainenii aveau in vedere o contraofensiva ampla pe intregul front sudic (inclusiv pe coasta din regiunea Zaporijia), care ar fi distrus „podul terestru” atat de dorit de Moscova, care lega Rusia continentala de Crimeea ocupata.

Intr-o incapere plina de harti si tabele, comandantii ucraineni si-au desfasurat propriile „exercitii de masa”, descriind ordinea de lupta – ce formatiuni ar folosi, unde s-ar muta unitatile si in ce ordine, precum si raspunsul probabil al Rusiei.

Expertii militari americani si britanici au efectuat propriile simulari folosind aceleasi date, dar abordari si metode de analiza diferite. Acestia au realizat ca operatiunea nu ar avea succes.

Avand in vedere marimea trupelor ucrainene si stocurile de munitie disponibile, planificatorii au ajuns la concluzia ca ucrainenii isi vor epuiza puterea de lupta inainte de a atinge obiectivele ofensivei.

„Ne-au cerut sfatul”, a declarat un inalt oficial american din domeniul apararii, care a vorbit sub rezerva anonimatului. – Iar noi am spus: „Hei, baieti, sunteti pe cale sa muscati mai mult decat puteti mesteca. Va iesi prost”.

Pe langa riscul de epuizare, o ofensiva asupra Zaporijiei ar putea prinde in capcana militarii ucraineni: acestia ar putea cadea intr-un „buzunar” pe care rusii l-ar putea inconjura cu intariri trimise din Crimeea si din Rusia.

Casa Alba a anuntat rezultatele analizei militarilor americani in timpul negocierilor cu biroul lui Zelenski. Consilierul pe probleme de securitate nationala Jake Sullivan a discutat cu seful biroului presedintelui Ucrainei, Andrii Iermak, despre planurile pentru o contraofensiva ampla in sud, au declarat surse familiare cu discutiile.

Ucrainenii au acceptat sfatul si au lansat o operatiune mai restransa, concentrata asupra orasului Herson.

Andrii Kovalciuk intentiona sa imparta teritoriul ocupat de rusi pe malul vestic al Niprului si sa prinda in capcana trupele rusesti. „Sarcina mea nu era doar sa eliberez teritoriul”, a declarat el. – Sarcina mea, inca de la inceput, a fost sa blochez si sa distrug fortele inamice. Adica sa nu-i las sa plece sau sa supravietuiasca”.

Daca nu se putea, scopul era cel putin sa-i faca sa fuga. 25.000 de soldati rusi din Herson se aflau intr-o pozitie foarte expusa. Rusia a trebuit sa isi inarmeze si sa isi hraneasca trupele prin trei puncte de trecere: podul Antonivski, podul de cale ferata Antonivski si barajul Novokakhov, precum si printr-o parte a centralei hidroelectrice cu drumul care trece prin ea.

Cele doua poduri au fost tinta unor tiruri cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 sau Himars, furnizate de SUA, care au o raza de actiune de aproximativ 80 km.

„Au fost momente in care le-am blocat complet liniile de aprovizionare, iar ei tot au reusit sa construiasca treceri”, a declarat Kovalciuk. – Au reusit sa se aprovizioneze cu munitie. … A fost foarte dificil”.

Kovalciuk a luat in considerare chiar si optiunea de a ridica nivelul apei din rau. Potrivit acestuia, ucrainenii au efectuat chiar o lovitura test cu un lansator Himars asupra uneia dintre ecluze, facand trei gauri in metal, pentru a verifica daca era posibil sa ridice apa din Nipru suficient de mult pentru a bloca trecerile rusesti, dar sa nu inunde satele din apropiere.

Testul a fost un succes, a declarat Kovalciuk, dar miscarea a ramas o ultima solutie. Si s-au abtinut de la acest pas.

La inceputul operatiunii din Herson, trupele ucrainene au strapuns prima linie de aparare rusa. Apoi au intampinat o rezistenta furibunda.

Un comandant de companie in varsta de 32 de ani, pe nume Iuri, din Brigada 35 de puscasi marini a Ucrainei, si-a condus sodatii la inceputul lunii septembrie peste Nipru, sub focul inamicului si a intalnit o a doua linie de aparare sapata langa satul Bruskinske, la aproximativ 80 km nord-est de Herson. Rusii se aflau in zona de luni de zile, consolidand transeele cu beton si ingropand tancuri in transee adanci de pamant.

Fortele ucrainene din aceasta zona au incercat sa avanseze spre sud pentru a imparti teritoriul ocupat de rusi la vest de Nipru. Dar au intrat in raza de actiune a artileriei rusesti.

Pierderile ucrainenilor cresteau rapid. Din cauza cresterii numarului de vehicule blindate distruse sau scoase din uz, medicii au fost nevoiti sa foloseasca camionete pentru a transporta ranitii, adesea sub tirul rusilor.

Nerabdarea crestea la Kiev.

Kovalciuk insista ca retragerea rusilor era doar o chestiune de timp – frunzele erau pe cale sa cada din copaci, raul urma sa inghete la iarna, iar armata rusa ramanea fara provizii.

Conducerea de la Kiev a avut impresia ca Kovalciuk nu se misca suficient de repede. A fost inlocuit cu generalul Oleksandr Tarnavski, adjunctul lui Sirski in timpul operatiunii de la Harkov.

Un inalt oficial guvernamental ucrainean, care a vorbit sub rezerva anonimatului (deoarece nu era autorizat sa discute public despre acest subiect), a declarat ca Kovalciuk „nu si-a facut treaba”. Dar aceasta schimbare nu a fost anuntata public, a spus oficialul, pentru a nu da propagandistilor rusi un motiv sa declare un fel de victorie.

Tarnavski a folosit unele dintre tehnicile pe care el si Sirski le folosisera la Harkov, atacand acolo unde rusii se asteptau cel mai putin.

Potrivit acestuia, a identificat zona dintre Mikolaiv si Herson ca fiind locul pentru ofensiva principala: o zona agricola plata, cu copaci josi si canale de irigatii din beton. „Calculul a fost ca inamicul nu se va gandi ca o vom face chiar acolo”, a declarat Tarnavski.

Colonelul Vadim Sukarevski, comandantul brigazii 59 de infanterie motorizata, era responsabil de sectiunea complexa a frontului de la nord-vest de Herson.

Impotriva unitatilor de asalt rusesti de elita, trupele mai putin experimentate ale lui Sukarevski au fost nevoite sa se angajeze in ceea ce el a numit „arta populara” pe campul de lupta. Ei au modificat bateriile din dronele DJI Mavic gata facute pentru a cvadrupla raza de zbor – pana la 21 km. Au facut rost de o substanta folosita pentru a de miros gazelor naturale si au lansat acest miros in transeele inamice. Au luat drone si le-au transformat in kamikaze.

„Armata noastra este obisnuita sa lupte cu mijloace improvizate”, a declarat Sukarevski.

Unul dintre comandantii sai de pluton, sergentul senior, proprietarul unui mare transportator de cereale din Herson si politician regional Evgheni Ignatenko, i-a explicat cum sa distruga cel mai bine propriile barje, pe care Rusia le rechizitionase pentru a transporta forte si provizii peste Nipru.

Pentru a afla cum sa avanseze prin terenul dificil, Ignatenko a studiat cu atentie toate drumurile, canalele, statiile de pompare. De asemenea, a adunat informatii despre activitatile rusilor din surse din spatele liniilor inamice.

In noaptea de 9 noiembrie, potrivit lui Sukarevski, brigada s-a apropiat de Zeleni Hai, un sat prin care Hersonul era accesibil artileriei. Ucrainenii au inceput prin a ataca raul. Rusii au inceput sa se retraga.

Sukarevski a declarat ca Ucraina datoreaza victoria in parte sistemelor de artilerie, munitiilor ghidate si lansatoarelor de rachete cu raza lunga de actiune trimise de Occident, care in cele din urma au epuizat fortele rusesti.

Asaltul trupelor ucrainene i-a fortat pe rusi sa se retraga, dar ucrainenii nu au reusit sa-i distruga pe cei care au fugit. Minele, amplasate uneori la o distanta de un metru una de alta sau in benzi subtiri pe drumuri, i-au impiedicat pe ucraineni sa-i ajunga din urma pe fugari.

Cand Zelenski a vizitat Izum la mijlocul lunii septembrie, oficialii care il insoteau erau tensionati, deoarece se afla la aproximativ 19 km de linia frontului. Un risc mult mai mare era vizita presedintelui la Herson, unde lunetistii rusi erau pozitionati peste rau.

Totusi, acest lucru nu l-a speriat pe Zelenski. El a ridicat steagul deasupra orasului eliberat si a numit acest moment „inceputul sfarsitului razboiului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: