COP27: Secretarul general al ONU avertizeaza ca „suntem pe o autostrada catre iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”

news

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni ca toate tarile trebuie sa aleaga: ori colaboreaza pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamna generatiile viitoare la o catastrofa climatica, transmite Reuters.

Guterres a cerut un pact intre statele cele mai bogate si cele mai sarace pentru accelerarea tranzitiei de la combustibilii fosili si accelerarea finantarii pentru reducerea emisiilor, in timp ce unele efecte ale incalzirii globale s-au produs deja.

„Emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca. Temperaturile globale continua sa creasca. Iar planeta noastra se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostrada catre iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”, a insistat secretarul general.

Semnatarii acordului climatic de la Paris, din 2015, au promis ca vor atinge obiectivul pe termen lung de limitare a cresterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustriala. Potrivit lui Guterres, obiectivul respectiv mai poate fi atins doar daca se ajunge pana in 2050 la emisii globale nete de valoare nula.

„Ori un Pact pentru Solidaritate Climatica, ori un Pact pentru Sinucidere Colectiva”, a fost concluzia celui mai inalt reprezentant al ONU.

Omenirea se indreapta in prezent catre o crestere cu +2,8 grade Celsius a temperaturilor pana in 2100.

Disparitia ghetii arctice marine, inevitabila

Schimbarile climatice duc la topirea cu rapiditate a gheturilor din regiunile reci ale planetei noastre, iar stratul de gheata marina din zona arctica va disparea cu siguranta in timpul perioadelor de vara pana in 2050, potrivit unui raport publicat luni, de reteaua de cercetare Initiativa climatica internationala pentru criosfera, citata de Reuters.

In conditiile in care ultimii opt ani au fost cei mai caldurosi din istoria inregistrarilor meteorologice, se inmultesc dovezile potrivit carora regiunile inghetate ale Terrei se topesc intr-un ritm accelerat – si mult mai rapid decat anticipasera oamenii de stiinta.

Doar anul acesta, in Antarctica de Est a plouat in luna martie, in conditiile unor temperaturi atmosferice neobisnuit de calde. In timpul verii, Alpii au pierdut 5% din stratul lor de gheata, iar in septembrie, Groenlanda a stabilit un nou record de topire pentru acea perioada a anului, se precizeaza in raport.

Autorii noului raport au subliniat „diagnosticul terminal” pentru gheata care se formeaza si pluteste in Oceanul Arctic in fiecare vara.

„Un mediu distinct de pe Terra va deveni extinct”, a spus coautorul studiului Robbie Mallett, cercetator in domeniul ghetii marine la University College London.

Potrivit lui Robbie Mallett, discutiile din cadrul COP27 nu vor putea sa faca prea multe lucruri pentru a stopa topirea ghetii pe durata verii in Arctica.

„Incepem sa vedem ceva care nu poate fi salvat”, a spus el.

Impactul va fi profund asupra unei regiuni in care traiesc peste 4,5 milioane de persoane si care se confrunta cu o eroziune in crestere, intrucat schimbarile climatice intetesc vanturile si valurile puternice, a mai spus el.

Oamenii de stiinta spun ca omenirea trebuie sa reduca in acest deceniu emisiile de dioxid de carbon la jumatate fata de nivelurile din 2005 si sa ajunga la neutralitate climatica pana 2050 pentru a preveni schimbari climatice galopante cu efecte extreme.

Insa chiar daca acest lucru ar fi realizat, regiunile acoperite cu gheata ale Terrei ar incepe sa se stabilizeze doar intr-o anumita masura abia in perioada 2040-2080, mai precizeaza raportul. Topirea ghetarilor ar continua timp de peste un secol, inainte de a incetini in jurul anului 2200.

Germania dubleaza finantarea pentru protectia padurilor

Cancelarul Olaf Scholz a anuntat ca Germania isi va dubla finantarea pentru protectia padurilor la nivel global de la un miliard la doua miliarde de euro, informeaza dpa.

Germania va oferi, de asemenea, 170 de milioane de euro pentru o umbrela globala de protectie menita sa atenueze pagubele cauzate de dezastre precum seceta, uraganele sau inundatiile.

Ambele proiecte vor fi finantate din fondul anual pentru clima al Germaniei, care va creste de la 5,3 miliarde la 6 miliarde de euro pana in 2025.

Se estimeaza ca 420 de milioane de hectare de padure s-au pierdut din 1990, adica aproximativ cat dimensiunea Uniunii Europene, conform guvernului german. Un procent de 88% din distrugerea padurilor este generat de agricultura.

Bezos Earth Fund va dona 1 mld de euro pana in 2030 pentru protejarea mediului

Bezos Earth Fund – un fond creat de fondatorul Amazon, Jeff Bezos – a promis ca va dona 1 miliard de dolari pana in anul 2030 pentru a contribui la protejarea rezervelor de carbon si a biodiversitatii, potrivit unui comunicat dat publicitatii de biroul de presa al presedintelui francez Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Potrivit aceluiasi comunicat, Emmanuel Macron a mai spus ca presedintii din Gabon si din Rwanda si-au exprimat interesul la summitul COP27 de a lua masuri pentru protejarea padurilor si a rezervelor naturale de carbon.

Organizatia filantropica infiintata de Jeff Bezos a promis deja ca va dona 30% din fondul sau de 10 miliarde de dolari pentru conservarea naturii, restaurarea si transformarea sistemelor alimentare.

Fondul magnatului american incearca sa formeze o coalitie cu tarile africane si cu tarile europene, in marja summitului pentru clima organizat de ONU in acest an, cu scopul de a consolida eforturile depuse pentru reabilitarea terenurilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: