Coreea de Nord a intensificat confruntarea cu SUA si aliatii sai, fara a da semne de pregatire de razboi

analize

Coreea de Nord, rachete, Marea Japoniei

Coreea de Nord a intensificat confruntarea cu Statele Unite si aliatii sai, dar oficialii de la Washington si Seul spun ca nu au observat semne ca Phenianul intentioneaza sa ia masuri militare iminente, transmite Reuters.

Guvernul lui Kim Jong Un va continua sau chiar va intensifica provocarile, spun oficialii si analistii, dupa ce a facut pasi in dezvoltarea rachetelor balistice, a intarit cooperarea cu Rusia si si-a renuntat la obiectivul de reunire pasnica cu Coreea de Sud.

Potrivit analistilor unui think tank, liderul nord-coreean „a luat o decizie strategica de a intra in razboi”, la fel cum a facut bunicul sau in 1950, profitand ca SUA sunt distrase de razboaiele din Ucraina si Orientul Mijlociu si indoielile cauzate de retragerea sa din Afganistan.

Insa oficialii americani si sud-coreeni nu simt ca se profileaza un razboi.

„Desi nu vedem indicii ale unei amenintari militare directe in acest moment, continuam sa monitorizam riscul unei actiuni militare (a Coreei de Nord) impotriva (Coreei de Sud) si Japoniei”, a spus un oficial american.

Ministrul sud-coreean al apararii, Shin Won-sik, a respins in aceasta luna drept „exagerare” afirmatiile unor experti americani conform carora probabilitatea unui razboi in Peninsula Coreea a fost cea mai mare de la Razboiul Coreean, care s-a incheiat cu un armistitiu in 1953 – lasand Nordul si Sudul inca in razboi din punct de vedere tehnic.

Japonia urmareste indeaproape retorica si actiunile Coreei de Nord, a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe, refuzand sa precizeze daca Tokyo considera ca Phenianul planuieste o actiune militara.

„Sunt al naibii de sigura ca nu vine un razboi. Coreea de Nord pur si simplu nu este pregatita pentru asta”, a spus Sydney Seiler, care s-a retras anul trecut din functia de ofiter de informatii pentru Coreea de Nord in cadrul Consiliului National de Informatii al SUA.

Adaugand incertitudine, Donald Trump creste puternic in sondaje impotriva presedintelui american Joe Biden inainte de o probabila revansa in alegerile din noiembrie. In calitate de presedinte, Trump a amenintat ca va retrage trupele americane din Coreea de Sud si s-a angajat atat intr-o politica pe marginea prapastiei, cat si intr-o diplomatie fara precedent cu Kim Jong Un, spunand la un moment dat ca „ne-am indragostit” dupa ce cei doi au facut schimb de scrisori.

Trump a negat informatiile conform carora, daca va fi ales din nou, ar lua in considerare un acord cu Kim Jong Un care sa permita Coreei de Nord sa-si pastreze armele nucleare, oferindu-i in acelasi timp stimulente financiare sa nu mai produca bombe.

Oricine va ajunge la Casa Alba anul viitor se va confrunta cu un Phenian incurajat de arsenalul sau necontrolat de rachete balistice si de arme nucleare si de sprijinul sporit din partea Rusiei si Chinei, care a fracturat un regim slab de sanctiuni internationale impotriva Phenianului.

Coreea de Nord ar putea creste si mai mult presiunea asupra aliatilor in jurul alegerilor parlamentare sud-coreene din aprilie, precum si a celor din SUA, a recunoscut Shin.

„Inainte de alegerile prezidentiale din SUA, Coreea de Nord ar putea incerca sa incline balanta in favoarea sa cu provocari de mare intensitate, cum ar fi lansarea de sateliti spion si rachete balistice intercontinentale sau un al saptelea test nuclear, menit sa influenteze retragerea politicilor dure fata de Coreea de Nord”, a declarat ministrul apararii pentru agentia de presa Yonhap.

Raportul care a starnit dezbaterea razboiului a fost realizat de fostul analist american de informatii Robert Carlin si omul de stiinta Siegfried Hecker. Ei au avertizat ca Phenianul si-a schimbat fundamental gandirea strategica, renuntand la obiectivul de a imbunatati in cele din urma legaturile cu Washington dupa summiturile Kim-Trump esuate, imbunatatind legaturile cu China si Rusia si intarind drastic pozitia fata de Sud.
Dar multi alti observatori spun ca riscul mai mare il reprezinta ciocnirile la frontiera sau alte incidente mici, chiar mortale.

Coreea de Nord ar putea sa foloseasca artileria in apropierea unei granite maritime disputate, asa cum a facut luna aceasta, sau sa scufunde o nava de razboi sud-coreeana, asa cum a facut in 2010, a declarat un fost consilier de securitate al guvernului japonez. Din perspectiva lui Kim, el raspunde intr-un mod „foarte rational si de inteles” la schimbari, cum ar fi cooperarea sporita a SUA, Coreei de Sud si Japoniei pentru a verifica Coreea de Nord, a spus el.

Seiler, care lucreaza acum cu Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, a declarat ca prioritatea interna pe termen scurt a lui Kim pare sa fie abordarea disparitatilor economice in provincii.

„Stim ca Kim Jong Un este preocupat de obiective economice. Aceasta nu este o tara aflata pe picior de razboi”, a spus el.

Un raport al Consiliului Atlantic, din noiembrie, a concluzionat ca descurajarea aliatilor „a scazut” si, desi un razboi total este foarte putin probabil, Coreea de Nord s-ar putea simti incurajata sa faca miscari militare mai active pentru a-si imbunatati parghiile sau pentru a slabi conexiunile dintre Statele Unite si aliatii sai asiatici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: