Coreea de Nord a lansat cea mai puternica racheta din ultimii 4 ani. Ce urmareste regimul lui Kim Jong-Un

externe

kim jong un, coreea de nord

Coreea de Nord a lansat duminica ceea ce pare a fi cea mai puternica racheta pe care a testat-o de la preluarea mandatului de catre presedintele Joe Biden, anunta Associated Press.

Armata japoneza si cea sud-coreeana au declarat ca racheta a fost lansata pe o traiectorie mai inalta, aparent pentru a evita spatiile teritoriale ale vecinilor, si a atins o altitudine maxima de 2.000 de kilometri, parcurgand 800 de kilometri inainte de a ateriza in mare.

Detaliile zborului arata ca racheta a avut cea mai lunga raza de actiune balistica din 2017, cand Nordul a lansat de doua ori rachete balistice cu raza intermediara de actiune deasupra Japoniei si, separat, trei rachete balistice intercontinentale care au demonstrat potentialul de a ajunge adanc in SUA.

Testul de duminica a fost cea de-a saptea runda de lansari efectuate de Coreea de Nord in aceasta luna. Ritmul neobisnuit de rapid al testelor indica intentia regimului de a exercita presiuni asupra administratiei Biden in ceea ce priveste negocierile nucleare de mult timp blocate, in timp ce dificultatile legate de pandemie pun si mai mult stres asupra unei economii distruse de decenii de proasta gestionare si de sanctiuni paralizante conduse de SUA din cauza programului sau de arme nucleare.

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate, in cadrul careia a descris testul ca fiind o posibila „lansare de racheta balistica cu raza medie de actiune”, care a adus Coreea de Nord in pragul de a incalca moratoriul autoimpus in 2018 privind testarea dispozitivelor nucleare si a rachetelor cu raza de actiune mai lunga.

Ministrul japonez al Apararii Nobuo Kishi a declarat, de asemenea, reporterilor ca racheta a avut cea mai lunga raza de actiune pe care Nordul a testat-o de la racheta Hwasong-15 ICBM in noiembrie 2017.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat o reuniune a partidului de guvernamant la 20 ianuarie, unde membrii de rang inalt ai partidului au facut o amenintare voalata de a ridica moratoriul, vorbind despre ostilitatea si amenintarile SUA.

Cea mai recenta lansare sugereaza ca moratoriul lui Kim a fost deja incalcat, a declarat Lee Choon Geun, expert in rachete si cercetator onorific la Institutul de politica stiintifica si tehnologica din Coreea de Sud.

Secretarul sef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno a declarat ca racheta de duminica a zburat timp de aproximativ 30 de minute si a aterizat in apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Nu au existat rapoarte imediate privind avarii la ambarcatiuni sau aeronave.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat ca Statele Unite au condamnat activitatea de testare a Coreei de Nord si a cerut Phenianului sa se abtina de la alte acte destabilizatoare. Americanii au precizat ca ultima lansare nu a reprezentat „o amenintare imediata la adresa personalului american, a teritoriului sau a aliatilor nostri”.

Takehiro Funakoshi, directorul general pentru afaceri asiatice si oceanice din cadrul Ministerului de Externe al Japoniei, a discutat despre lansare in cadrul unor convorbiri telefonice separate cu Sung Kim, trimisul special al lui Biden pentru Coreea de Nord, si Noh Kyu-duk, trimisul Coreei de Sud pentru probleme nucleare. Oficialii au impartasit opinia ca racheta lansata duminica a avut o putere distructiva sporita si au reafirmat cooperarea trilaterala in fata amenintarii nord-coreene, a declarat Ministerul de Externe al Japoniei.

Expertii spun ca Nordul si-ar putea opri seria de teste dupa inceperea Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing, saptamana viitoare, din respect pentru China, principalul sau aliat si colac de salvare economica. Dar exista, de asemenea, asteptari ca ar putea creste semnificativ miza demonstratiilor de armament odata ce Jocurile Olimpice se vor incheia in februarie, pentru a atrage atentia administratiei Biden, care s-a concentrat mai mult pe confruntarea cu China si Rusia in legatura cu conflictul cu Ucraina.

„Coreea de Nord lanseaza o rachete intr-o fremezie inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Beijing, in principal ca eforturi de modernizare militara. Phenian vrea, de asemenea, sa stimuleze mandria nationala in timp ce se pregateste sa sarbatoreasca aniversarile politice in contextul problemelor economice”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Phenianul vrea sa reaminteasca Washingtonului si Seulului ca incercarea de a o rasturna ar fi prea costisitoare”, a adaugat Easley.

Coreea de Nord si-a justificat activitatea de testare ca fiind un exercitiu al drepturilor sale de autoaparare si a amenintat cu actiuni mai puternice dupa ce administratia Biden a impus noi sanctiuni in urma a doua teste ale unei presupuse rachete hipersonice la inceputul acestei luni.

In timp ce este disperat dupa ajutor din exterior, Kim nu si-a aratat disponibilitatea de a renunta la armele nucleare si rachetele pe care le considera ca fiind cea mai puternica garantie a supravietuirii sale.  Anul trecut, Kim a anuntat un nou plan de cinci ani pentru dezvoltarea de arme si a publicat o lista ambitioasa de dorinte care includea arme hipersonice, sateliti de spionaj, rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid si rachete nucleare lansate de pe submarine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: