Coreea de Nord isi dezvolta propria Inteligenta Artificiala, ce planuri are regimul lui Kim Jong Un cu noua tehnologie

externe

Kim Jong Un

Coreea de Nord a intrat si ea in competia privind dezvolarea de sisteme de inteligenta artificiala (AI). Phenianul intentioneaza sa foloseasca inteligenta artificiala pentru protejarea reactoarelor nucleare, simulari de razboi si supraveghere guvernamentala, potrivit unui nou studiu citat de Reuters.

Este posibil ca sanctiunile internationale impuse din cauza programului sau de arme nucleare sa fi impiedicat incercarile Coreei de Nord de a-si asigura hardware de inteligenta artificiala, dar se pare ca aceasta urmareste sa obtina cele mai noi tehnologii, a scris autorul studiului, Hyuk Kim, de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare (CNS) din California.

„Eforturile recente ale Coreei de Nord in dezvoltarea AI semnifica o investitie strategica pentru a-si consolida economia digitala”, a scris Kim in raport, care a citat informatii din surse deschise, inclusiv din presa de stat si documente guvernamentale.

Unii dintre cercetatorii nord-coreeni in domeniul IA au colaborat cu cercetatori straini, inclusiv din China.

Agentia de spionaj de la Seul a anuntat miercuri ca a detectat semne ca hackerii nord-coreeni au folosit inteligenta artificiala generativa pentru a cauta tinte si pentru a cauta tehnologii necesare pentru hacking, desi se pare ca nu au folosit-o inca in atacuri cibernetice reale.

Serviciul National de Informatii a declarat ca monitorizeaza indeaproape situatia.

Coreea de Nord a infiintat Institutul de Cercetare a Inteligentei Artificiale in 2013. Tehnologia comunicatiilor este puternic restrictionata si monitorizata in nordul autoritar.

In timpul pandemiei COVID-19, Coreea de Nord a folosit inteligenta artificiala pentru a crea un model de evaluare a utilizarii adecvate a mastilor si pentru a prioritiza indicatorii simptomelor clinice de infectie, a scris Kim in raport.

Oamenii de stiinta nord-coreeni au publicat, de asemenea, cercetari privind utilizarea IA pentru mentinerea sigurantei reactoarelor nucleare, a adaugat raportul.

Organismul de supraveghere nucleara al ONU si experti independenti au declarat luna trecuta ca un nou reactor de la complexul nuclear nord-coreean Yongbyon ar fi inceput sa fucntioneze, ceea ce ar insemna o alta sursa potentiala de plutoniu pentru arme nucleare.

Dezvoltarea IA prezinta multe provocari, a scris Kim.

„De exemplu, urmarirea de catre Coreea de Nord a unui program de jocuri de razboi folosind (invatarea automata) dezvaluie intentii de a intelege mai bine mediile operationale impotriva potentialilor adversari. In plus, colaborarile in curs de desfasurare ale Coreei de Nord cu savanti straini reprezinta o preocupare pentru regimul de sanctiuni”, a scris el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: