Coreea de Nord isi testeaza cu succes rachetele pe campul de lupta din Ucraina, anunta un general de rang inalt al SUA

externe

Racheta Coreea Nord

Folosirea de catre Rusia a rachetelor nord-coreene in timpul ofensivei sale din Ucraina reprezinta o oportunitate unica pentru Phenian de a-si evalua armamentul in scenarii reale de lupta, putand obtine informatii pentru a-si spori eficienta, potrivit unui inalt oficial militar american.

„Nu-mi amintesc ca armata nord-coreeana sa fi avut un laborator pe campul de lupta asa cum ii permit rusii sa aiba in Ucraina”, a declarat generalul Charles Flynn, comandantul Armatei americane din Pacific, relateaza Bloomberg.

Coreea de Nord se profileaza ca un furnizor principal de arme pentru Rusia, care ar livra Moscovei provizii militare complete. Acestea cuprind rachete balistice si, se pare, peste 3 milioane de proiectile de artilerie.

In timpul unei vizite la vasta garnizoana Humphreys a armatei americane, situata la aproximativ 80 de kilometri sud de Seul, Flynn a subliniat, la 6 aprilie, ca SUA vor monitoriza indeaproape evolutia situatiei. El si-a exprimat ingrijorarea semnificativa ca, prin intermediul razboiului din Ucraina, Coreea de Nord ar putea dobandi informatii despre armamentul SUA la care nu ar fi avut acces altfel.

SUA, Coreea de Sud si alte natiuni au acuzat Coreea de Nord ca a trimis cele mai recente rachete balistice cu capacitate nucleara in Rusia. Se presupune ca aceste rachete sunt proiectate pentru a fi usor de ascuns, desfasurate rapid si dificil de interceptat.

Imaginile furnizate de SUA arata ca aceste rachete sunt Hwasong-11, o categorie larga de rachete balistice cu raza scurta de actiune, cunoscute pentru capacitatea lor de a lovi tinte cu precizie, relateaza Bloomberg, citand experti in armament.

Au existat cel putin 10 cazuri in care Rusia a folosit rachete nord-coreene pentru a ataca Ucraina, a declarat in martie Jung Pak, inaltul oficial american pentru Coreea de Nord.

Oleksandr Filciakov, seful biroului procurorului din regiunea Harkov, a declarat pe 14 martie ca Rusia a folosit aproape 50 de rachete nord-coreene in atacurile sale asupra Ucrainei, de la inceputul invaziei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: