Coreea de Nord spune ca a testat o racheta balistica cu combustibil solid si avertizeaza despre „contraactiuni fatale si ofensive pana cand isi vor abandona gandirea absurda si actele nesabuite”

externe

Coreea de Nord a declarat, vineri, ca a testat o noua racheta balistica intercontinentala (ICBM) cu combustibil solid, Hwasong-18, pentru a „promova radical” capacitatea de contraatac nuclear a tarii, a informat presa de stat citata de Reuters.

Liderul Kim Jong Un a supravegheat testul si a avertizat ca va face inamicii „sa experimenteze o criza de securitate mai clara si sa simta in mod constant neliniste si groaza extrema, prin contraactiuni fatale si ofensive pana cand isi vor abandona gandirea absurda si actele nesabuite”.

Coreea de Nord a criticat recentele exercitii militare comune SUA-Coreea de Sud care ar duce la escaladarea tensiunilor si a intensificat testele de arme in ultimele luni.

Ministerul Apararii din Coreea de Sud a declarat ca Phenianul inca dezvolta arma si ca are nevoie de mai mult timp si efort pentru a stapani tehnologia, indicand ca ar putea efectua mai multe teste.

Media de stat nord-coreeana KCNA a publicat fotografii cu Kim urmarind lansarea, insotit de sotia, sora si fiica sa, iar racheta fiind acoperita cu plase de camuflaj pe un lansator mobil.

„Dezvoltarea noului ICBM Hwasongpho-18 va reforma pe larg componentele strategice de descurajare ale RPDC, va promova radical eficacitatea pozitiei sale de contraatac nuclear si va aduce o schimbare in caracterul practic al strategiei sale militare ofensive”, a spus KCNA.

„Pho” inseamna „artilerie” in coreeana.

Analistii au spus ca este prima utilizare de catre Nord a combustibililor solizi intr-o racheta balistica cu raza intermediara sau intercontinentala.

Dezvoltarea unui ICBM cu combustibil solid a fost vazuta de mult timp ca un obiectiv cheie pentru Coreea de Nord, deoarece ar putea ajuta Nordul sa desfasoare rachete mai rapid in timpul unui razboi.

Cele mai multe dintre cele mai mari rachete balistice ale tarii folosesc combustibil lichid, ceea ce impune ca acestea sa fie incarcate cu combustibil la locul lor de lansare – un proces care necesita timp si este periculos.

„Pentru orice tara care opereaza forte nucleare pe scara larga, bazate pe rachete, rachetele cu propulsie solida sunt o capacitate incredibil de dorita, deoarece nu trebuie sa fie alimentate imediat inainte de utilizare”, a declarat Ankit Panda, un cercetator principal la Carnegie Endowment for International Peace. „Aceste capabilitati sunt mult mai rapide intr-o perioada de criza”.

Coreea de Nord va pastra unele sisteme de combustibil lichid, complicand calculele SUA si ale aliatilor sai in timpul unui conflict, a spus Panda.

Vann Van Diepen, un fost expert in armament al guvernului SUA, care lucreaza acum cu proiectul 38 North, a declarat ca rachetele cu combustibil solid sunt mai usor si mai sigur de exploatat si necesita mai putin sprijin logistic, facandu-le mai greu de detectat si mai capabile sa supravietuiasca decat cele cu combustibil lichid.

Coreea de Nord a afisat pentru prima data ceea ce ar putea fi un nou ICBM cu combustibil solid in timpul unei parade militare din februarie, dupa ce a testat un motor cu combustibil solid de mare putere in decembrie.

Analistii au spus ca SUA ar putea stabili daca este o lansare cu combustibil solid sau lichid cu ajutorul satelitilor de avertizare timpurie care pot detecta diferentele in datele in infrarosu produse de diferite tipuri de rachete.

Cea mai recenta lansare a avut loc la cateva zile dupa ce Kim a cerut intarirea descurajarii razboiului intr-o maniera „mai practica si mai ofensiva” pentru a contracara ceea ce Coreea de Nord a numit miscari de agresiune ale Statelor Unite.

Racheta, lansata din apropierea Phenianului, a zburat aproximativ 1.000 de km inainte de a ateriza in apele din estul Coreei de Nord, au declarat oficialii. Coreea de Nord a declarat ca testul nu reprezinta nicio amenintare pentru tarile vecine.

Un oficial militar sud-coreean a declarat ca altitudinea maxima a rachetei a fost mai mica de 6.000 km, apogeul unora dintre testele record de anul trecut.

„Coreea de Nord ar fi putut opta sa se concentreze pe colectarea datelor necesare pentru a-si verifica caracteristicile in diferite etape decat la viteza maxima la prima lansare”, a declarat Kim Dong-yup, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene. „Deoarece a fost un test care nu si-a demonstrat modelul normal de zbor, Coreea de Nord va efectua probabil mai multe teste”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: