Corlatean anunta ca este alaturi de Israel: „Dreptul international si Carta ONU legitimeaza in mod clar dreptul la autoaparare al statului Israel”

politica

Membrii Comisiei de politica externa a Senatului condamna ferm atacurile cu rachete indreptate impotriva statului Israel de catre organizatia terorista Hamas si de catre alte organizatii teroriste, a afirmat, marti, presedintele Comisiei, Titus Corlatean dupa o intalnire cu ambasadorul David Saranga.

Diplomatul israelian a avut, marti, la Palatul Parlamentului, o intrevedere cu membrii Comisiei de politica externa a Senatului.

„Dreptul international si Carta ONU legitimeaza in mod clar dreptul la autoaparare al statului Israel. Exista aceasta preocupare in Romania fata de populatia civila nevinovata de ambele parti – israeliana si palestiniana.

(…) Am salutat preocuparea autoritatilor israeliene ca in aceasta operatiune de raspuns legitima sa limiteze cat se poate de mult victimele civile nevinovate. Din pacate, Hamas se foloseste de scutul uman civil nu doar in amplasarea capacitatilor sale militare sau cibernetice in scoli sau spitale, dar foloseste si emotia in sanul comunitatii palestiniene sau in cadrul altor state, si aici radicalizarea este un obiectiv urmarit.

Este o pozitie a membrilor Comisiei de politica externa, ca in absenta unor conditii favorabile care sa permita un proces de pace (…) cu existenta a doua state – palestinian si israelian – care sa coexiste in pace, intotdeauna vor exista riscuri de securitate”, a declarat Corlatean, citat de Agerpres.

Senatorul PSD a subliniat ca, in conflictul israeliano-palestinian, Romania a sustinut consecvent „un proces care pas cu pas sa readuca posibilitatea unor negocieri, unor solutii politice pentru pace”.

„Respingem acest gen de conduita al unor organizatii teroriste care genereaza insecuritate si victime”, a adaugat Titus Corlatean.

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului si-a exprimat multumirea ca, in cazul unor cereri ale romanilor din Fasia Gaza, acestia vor putea fi „extrasi” de acolo.

„Exista o comunitate originara din Romania de 400.000 de oameni, 700.000 la a doua generatie in Israel, dar si in teritoriile palestiniene exista o comunitate originara din Romania. Multumesc pentru informatie domnului ambasador – daca vor fi cazuri de romani, familii cu copii, din Gaza va exista cooperarea respectiva pentru a putea sa-i extragem pe cetatenii romani care eventual ar solicita sprijin”, a punctat Corlatean.

Mai mult despre: ,

Comentarii: