Corona, afacerea secolului in China. Profituri uriase: „Ca si cum ai avea o masina de bani”. 116 milioane de masti sunt fabricate in China in fiecare zi

pagina verde

Companiile chineze are produc masti de protectie respiratorie s-au inmultit considerabil si au profituri fabuloase in aceste vremuri. Sunt aproximativ 9.000 de fabrici in China care acum scot masti de protectie pe banda rulanta. „A face 60.000 sau 70.000 de masti pe zi este ca si cum ai imprima bani”, spune patronul unei fabrici pentru T-Online, citat de hotnews.ro.

Producerea mastilor de protectie respiratorie este una dintre cele mai cautate activitati, de la izbucnirea virusului Corona. Companiile chineze produc cu viteza maxima pentru piata mondiala si sunt fericite de pe urma vanzarilor record. Doar un exemplu: la apogeul focarului Corona din China, la inceputul lunii februarie, compania lui Guan Xunze a construit o noua fabrica de masti de protectie faciala, in doar unsprezece zile. De atunci, in cinci centre de productie se produce fara incetare, desi numarul de noi infectii cu virusul a scazut semnificativ in Republica Populara, conform datelor oficiale.

In schimb, numarul infectiilor la nivel mondial este in crestere. O afacere profitabila pentru producatorii chinezi de masti. Potrivit relatarilor aparute in presa germana, Guan a expediat deja peste un milion de masti in Italia, unde pandemia Corona este devastatoare. Shi Xinghui este, de asemenea, unul dintre cei 8.950 de producatori din China care, conform platformei Tianyancha, specializata in datele companiilor, a inceput sa produca masti doar in primele doua luni ale anului. „Profitul pe o masca este acum cativa centi”, spune directorul de vanzari al unui producator de masti din orasul industrial Dongguan, din provincia Guangdong, citat de t-online.de, din surse AFP.

In trecut, era mai putin de un cent. „A face 60.000 sau 70.000 de masti pe zi este ca si cum ai imprima bani”, spune Shi. Iar reportajul continua cu alte detalii despre business-ul chinez infloritor cu „produse de criza”. Qi Guangtu produce masini pentru producerea de masti in Dongguan. Incepand cu 25 ianuarie – la doua zile dupa ce autoritatile chineze au ordonat carantina in metropola Wuhan, unde virusul a aparut pentru prima data pe o piata de animale salbatice, in luna decembrie -, intreprinderea sa functioneaza 24 de ore pe zi. Qi a investit deja echivalentul a 6,4 milioane de euro in timpul crizei Corona, insa nu este in niciun caz ingrijorat ca nu-si va recupera investitia.

Pana in prezent, el a vandut 70 de utilaje la un pret unitar de aproximativ 65.000 de euro. Iar comenzile curg. Qi mai are deja alte 200 de comenzi, cu o valoare totala de aproape 13 milioane EUR, pretul masinilor amortizandu-se „in 15 zile”, dupa spusele lui. Au crescut semnificativ si preturile materiilor prime. Potrivit producatorului mentionat, acestea au crescut exponential la materialele necesare pentru productia de masti – de la 10.000 de yuani (aproximativ 1.300 de euro) la peste 480.000 de yuani (62.400 euro) pe tona.

Cu toate acestea, fabricarea mastilor respiratorii aduce in continuare profit, avand in vedere cererea imensa rezultata din criza Corona. Conform cifrelor oficiale, 116 milioane de masti sunt acum fabricate in China in fiecare zi. Multe dintre ele sunt exportate in strainatate, mai cu seama in Coreea de Sud si in tarile Uniunii Europene. Chinezul Guan crede ca fabricarea de masti va avea un viitor chiar si dupa ce pandemia a trecut. El afirma ca va ramane in afacerea asta si ulterior, deoarece „majoritatea oamenilor isi vor dezvoltat obiceiul de a purta o masca pe fata, dupa acest focar”. O masca chinezeasca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: