Coronavirus, ingrijorare in crestere. Mongolia inchide pentru o luna toate scolile si universitatile

uncategorized

Mongolia si-a inchis punctele rutiere de trecere la frontiera cu China, in timp ce Germania si-a sfatuit cetatenii sa evite calatoriile in intreaga China: ingrijorarea creste la nivel global in ceea ce priveste epidemia de coronavirus, mai multe tari pregatind evacuarea cetatenilor lor, relateaza luni AFP, citata de Agerpres.

Numarul victimelor a ajuns la 81 de morti, dintre care 25 intr-un interval de 24 de ore, in timp ce 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial in China, inclusiv cel al unui bebelus de noua luni, fata de aproape 2.000 cu o zi inainte.

In orasul Wuhan, centrul epidemiei, o atmosfera apasatoare se intindea peste metropola cu 11 milioane de locuitori, rupti de lume inca de joi. Majoritatea magazinelor sunt inchise si circulatia interzisa pentru vehiculele neesentiale, au constatat jurnalisti AFP.

„In fiecare zi sunt tot mai ingrijorat”, a declarat un student vietnamez, Do Quang Duy, in varsta de 32 de ani.

In timp ce aproximativ zece tari sunt afectate de coronavirus, mai multe state si-au sfatuit cetatenii sa nu se deplaseze in provincia Hubei, cu capitala Wuhan, unde accesul a devenit oricum extrem de dificil.

Germania si-a sfatuit luni cetatenii sa evite calatoriile in China.

„Cetatenii germani ar trebui sa se gandeasca la amanarea sau anularea calatoriilor care nu sunt absolut necesare in China”, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas.

Alte tari, precum Franta si Statele Unite, pregatesc actiuni pentru repatrierea cetatenilor lor din orasul Wuhan, centrul Chinei, unde a izbucnit epidemia de coronavirus. Un avion american este programat sa plece marti, potrivit Washingtonului, iar Parisul a anuntat ca intentioneaza sa faca acelasi lucru „la mijlocul saptamanii”, potrivit ministrului de externe, Jean-Yves Le Drian.

O perioada de carantina de 14 zile va exista la intoarcerea la Paris, a precizat el.

Mongolia, care imparte o lunga frontiera cu China, a decis sa-si inchida punctele rutiere de trecere cu tara vecina pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus. Ea a devenit astfel prima tara care isi inchide frontiera cu China, chiar daca legaturile feroviare si aeriene sunt in continuare deschise.

Totodata, Ulaanbaatar, care nu a inregistrat pana in prezent niciun caz de contaminare cu noul coronavirus, a anuntat ca Mongolia isi inchide scolile si universitatile pana in data de 2 martie.

La randul sau, Malaezia a decis sa suspende toate autorizatiile de viza pentru cetatenii chinezi din provincia Hubei.

Purtand o masca de protectie, premierul chinez Li Keqiang a ajuns luni in zona interzisa, devenind astfel primul inalt oficial al regimului comunist care a vizitat zona de la izbucnirea epidemiei in decembrie. El a cerut grabirea constructiei unui spital improvizat, ca „insula de siguranta”, pentru tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus in Wuhan, cel mai afectat oras al epidemiei. El a cerut, de asemenea, eforturi pentru protejarea lucratorilor din constructii impotriva infectiilor, relateaza Xinhua.

Wuhan construieste doua spitale improvizate – Huoshenshan cu 700 pana la 1.000 de paturi si Leishenshan cu o capacitate de 1.300 pana la 1.500 de paturi – pentru a trata pacientii cu pneumonie infectate cu noul coronavirus. Se preconizeaza ca cele doua spitale vor putea fi utilizate in 3, respectiv 5 februarie.

Seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sosit luni la Beijing pentru a discuta despre epidemia de coronavirus. OMS a renuntat saptamana trecuta sa declare „urgenta internationala”.

La Hong Kong, cercetatori au declarat ca guvernele ar trebui sa ia masuri ”draconice” pentru restrangerea deplasarilor populatiei daca doresc limitarea propagarii coronavirusului cu epicentrul in orasul Wuhan. In opinia acestora, pe baza unor modele matematice ale propagarii virusului, numarul cazurilor de infectari a depasit 40.000 de persoane.

Mai mult despre:

Comentarii: