Covrigaria nu salveaza Romania: guvernul Ciolacu a taiat din Bugetul general consolidat pe 2024 finantarea de 15% prevazuta pentru Educatie

politica

salarii, profesori, crestere, 2024, Marcel Ciolacu, Ligia Deca

Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu va directiona catre Educatie 15% din Bugetul general consolidat, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta al Ministerului Finantelor, consultat de Edupedu.ro.

In consecinta, cele doua articole, 134 si 147, din cele doua noi legi ale Educatiei Deca-Iohannis, 198 si 199 din 2023, vor fi amanate pentru anul 2025, conform textului draftului de document.

Recent, fosta consiliera a presedintelui Iohannis, actualmente ministru al Educatiei, Ligia Deca, a incercat sa justifice public acest esec spunand ca „nu toate masurile din lege intra in vigoare in anul viitor, deci probabil ca nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educatiei.

2024 ar fi fost primul an in care urma sa se aplice legea educatiei Deca-Iohannis, bazata pe proiectul prezidential Romania educata, in care pilonul central al reformei anuntata de presedinte si de apropiatii sai era tocmai finantarea alocata pentru Educatie de 15% din Bugetul General Consolidat. In suma exacta, aplicat pe BGC actual, ar fi insemnat peste 90 de miliarde de lei.

Articolul 134 din Legea 198/2023 prevede: „Finantarea cheltuielilor pentru educatie, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar si superior, cu toate componentele sale, reprezinta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Legea 199 din 2023, a invatamantului superior, prevede la articolul 147: „Finantarea cheltuielilor pentru educatie, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar si superior, cu toate componentele sale, reprezinta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Reamintim ca, atunci cand  conducea organizatia studenteasca ANOSR, Ligia Deca a militat energic pentru virarea catre Educatie a 6% din PIB. Dar, dupa ce a ajuns ministru al Educatiei, ea si-a schimbat parerea, afirmand ca „una este ca lupti din pozitia de reprezentanta al studentilor, cum eram atunci si, evident, trebuie sa anunti dezideratul pe care tu il ai din punct de vedere al beneficiarilor. Alta este cand lupti din perspectiva membrului guvernului care are in fata si limitarile bugetare si limitarile legislative”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: