Crapa Dorneanu. Birchall anunta o solutie rapida pentru reformarea CCR. Nu este nevoie de schimbarea Constitutiei

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a prezentat o solutie simpla prin care Curtea Constitutionala poate fi reformata fara a fi nevoie de modificarea Constitutiei. „Putem sa modificam destul de repede, fiind o lege ordinara, legea de functionare a CCR”, spune Birchall.

Birchall precizeaza ca prin aceasta lege se poate introduce o clarificare a competentelor CCR, astfel incat sa nu mai faca „analize politice”. O alta prevedere ar putea sa stipuleze ca judecatorilor CCR le este interzis sa fi fost membrii ai vreunui partid politic in ultimii „9 ani, 10 ani, 12 ani”.

“Trebuie sa facem totusi o distinctie. Sunt si membri CCR care fac cinste CCR-ului, dar din nefericire, sunt anumite decizii si aici nu ma ascund sa spun ca din punctul meu de vedere, la momentul acesta, domnul Dorneanu n-ar mai trebui sa fie in functia de presedinte al CCR-ului. Ati mentionat speta Kovesi.

Pai condamnarea Romaniei la CEDO, culmea, din cauza unei decizii a CCR. Deci, daca vrei o credibilizare a CCR-ului, mie mi se parea un gest de minima decenta si respect fata de institutie ca domnul Dorneanu sa-si fi dat demisia in secunda 2 din functia de presedinte al CCR.

Asa cum si domnul Tudorel Toader, din punctul meu de vedere, trebuia sa-si fi dat demisia din membru al Comisiei de la Venetia, nu sa astepte sa fie revocat.

Pe langa revizuirea Constitutiei, care, din punctul meu de vedere se impune, dar pentru aceasta trebuie sa ai o anumita majoritate, pentru ca in conditiile actuale, hai sa fim cinstiti, nu cred ca se poate discuta de revizuirea Constitutiei, dar putem sa modificam destul de repede, fiind o lege ordinara, legea de functionare a CCR. Si acolo se pot clarifica competentele. Pentru ca de multe ori, in anumite decizii, CCR-ul si-a extins prerogativele, fara a avea dreptul constitutional sa faca acest lucru.

Sa spunem: CCR-ul are voie sa spuna ‘Este constitutional, nu este constitutional’. ‘Este conflict interinstitutional, nu este’. Nu sa se transforme in analist politic, in comentator, in arbitru intre anumite puteri, ci pur si simplu sa isi faca treaba asa cum spune constitutia. Pentru ca in actualele reglementari, CCR-ul are o putere destul de mare si vedem de multe ori anumite decizii care au anumite semne de intrebare, daca nu sunt mai mult decizii politice sau sunt decizii legale, ca sa vorbim absolut corect.

Eu as spune acolo o prevedere, sa vin in sprijinul oamenilor de bine care doresc depolitizarea CCR-ului. Pai sa punem acolo o prevedere ca nu poti sa fii membru al CCR daca ai fost membru al unui partid politic 9 ani, 10 ani, 12 ani. Sa poti incetul cu incetul sa scoti influenta politicului din CCR.

Nu critic institutia ca atare, dar critic anumite comportamente a unor membri din cadrul CCR. Si se impune o profesionalizare a CCR-ului. Daca va uitati la anumite decizii, anumite opinii, daca ai studiat dreptul, stai uneori si te uiti la deciziile lor si te intrebi ce vor sa spuna“, a declarat Ana Birchall pentru Press Hub.

Mai mult despre: ,


Comentarii: