Categories: news

Cresc AMENZILE de circulatie de la 1 mai. Ii va ustura buzunarul pe soferi

Amenzile de circulatie vor creste, de la 1 mai 2016, cu 20% datorita majorarii salariului minim pe economie de la 1.050 de lei / luna la 1.250 de lei / luna.

Cresterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei/luna, la 1.250 de lei/luna, incepand cu 1 mai 2016, aduce cu sine si o veste proasta: cresterea cuantumului amenzilor de circulatie cu acelasi procent, aproape 20%.

Valoarea punctului de amenda este calculata potrivit legii in functie de salariul minim, respectiv 10% din acesta, urmand sa ajunga la 125 lei, de la 105 lei in prezent. Contraventiilor prevazute in Codul Rutier li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte – amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Clasele de sanctiuni, conform Codului Rutier, sunt urmatoarele: clasa I – 2 sau 3 puncte – amenda; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte – amenda; clasa a III-a, de la 6 la 8 puncte – amenda; clasa a IV-a , de la 9 la 20 puncte – amenda si clasa a V-a, de la 21 la 100 puncte – amenda (sanctiuni care se aplica numai persoanelor juridice).

De la 1 mai, amenzile vor fi, in functie de clasa, astfel:

– de la 250 la 375 de lei (clasa I);
– de la 500 la 625 de lei (clasa a II-a);
– de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a);
– de la 1.125 la 2. 500 de lei (clasa a IV-a);
– de la 2625 la 12.500 de lei (clasa a V-a) – sanctiuni care se aplica numai persoanelor juridice

Clasa I: Soferul care nu poarta centura de siguranta va fi sanctionat cu o amena cuprinsa intre 250 si 375 de lei si 2 sau 3 puncte de penalitate. Aceeasi sanctiune va fi suportata si de catre conducatorul auto care conduce un autovehicul, in mod nejustificat, cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv. O sanctiune similara va primi si conducatorul autovehiculului care nu respecta obligatia de semnalizare a schimbarii directiei de mers.

Clasa a II-a: Cu 4 sau 5 puncte de amenda si sume cuprinse intre 500 si 625 de lei vor fi sanctionati conducatorii auto care nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, cei care nu respecta semnificata culorii rosii a semaforului sau cei care nu respecta regulile privind depasirea.

Clasa a III-a: Conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat se va sanctiona cu 6 – 8 puncte de amenda si sume cuprinse intre 750 si 1.000 de lei.

Clasa a IV-a: Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, neefectuarea verificarii medicale periodice, lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora, savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic, aruncarea, lasarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substante sau vehicule, transportul animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a carui durata a semnalului depaseste mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depaseste pragul fonic prevazut de lege) – sunt aplicate de la 9 la 20 puncte – amenda de la 1.125 de lei la 2.500 de lei.

Soferii care se urca bauti la volan se pot astepta la amenzi de pana la doua salarii minime pe economie, adica 2.500 de lei. Nu mai punem la socoteala suspendarea permisului de conducere.

Clasa a V-a: Se aplica pentru persoane juridice, amenzile sunt intre 2.625 si 12.500 de lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

9 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

9 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

9 ore ago

Gantz, ultimatum pentru Netanyahu: Un plan post-razboi pana pe 8 iunie sau se va retrage din coalitie

Ministrul israelian fara portofoliu Benny Gantz i-a dat prim-ministrului Benjamin Netanyahu termen pana la 8…

9 ore ago