Creste numarul mortilor in Iran. Declaratie neasteptata a presedintelui, il contrazice pe liderul religios suprem – Video

externe

Protestele au continuat luni, pentru a cincea zi la rand, in Iran. In total, 13 oameni, dintre care 12 civili si un politist, au fost ucisi in confruntarile dintre demonstranti si fortele de ordine in aceste zile.

Manifestantii au scandat impotriva guvernului si au incendiat masini. Autoritatile sustin ca protestatari inarmati au luat cu asalt in ajunul Anului Nou sedii de politie si baze militare. Demonstratiile au fost indreptate initial impotriva scumpirilor si a coruptiei, dar s-au transformat intr-o revolta impotriva guvernului si a liderului religios suprem, ayatollahul Khamenei, relateaza News.ro.

Valul de proteste, cel mai amplu din ultimii ani, pune presiune pe clerul care a preluat puterea prin Revolutia Islamica din 1979, precum si pe presedintele Hassan Rohani, considerat un reprezentant al aripii reformatoare a regiumului. Acesta a facut, de altfel, o declaratie foarte interesanta, parand sa nu fie in linie cu optica clericilor conservatori:

„In opinia mea, evenimentele din ultimele zile la suprafata par o amenintare, dar trebuie sa le transformam intr-o oportunitate. Trebuie sa vedem care este problema. Nu putem spune ca toti cei care au iesit in strada au urmat ordinele altor tari. Poate sunt cativa, dar altii au iesit in strada pentru ca asa au simtit, din cauza problemelor lor. Problemele lor nu sunt numai economice. Nu e ca si cum oamenii au iesit in strada sa ceara doar bani si paine. Au si alte revendicari. Vor si alte lucruri. Unul dintre ele este mai multa libertate”, a declarat presedintele Iranului, Hassan Rohani.

In schimb, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat, marti, dusmanii Iranului ca alimenteaza incidentele din republica si sa s-au unit impotriva regimului, dupa manifestatiile din ultimele zile. „In ultimele zile, dusmanii Iranului s-au folosit de diverse mijloace – bani, arme, politica, informatii – pentru a provoca probleme in Iran”, a declarat ayatolahul, conform presei oficiale. El a mai spus ca se va adresa poporului iranian la „timpul potrivit”.

Potrivit unor surse, protestele din Iran s-au soldat cu decesul a 22 persoane de la inceputul manifestatiilor, joia trecuta, la Machhad, al doilea oras al tarii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: