Cristiana Anghel a reusit sa amane aplicarea legii ANTIFUMAT cu cel putin o luna

news

Curtea Constitutionala discuta in 27 ianuarie 2016 contestatia formulata de 33 de senatori referitoare la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise.

Sesizarea a fost inregistrata marti la Curtea Constitutionala si va fi analizata in 27 ianuarie 2016, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul CC.

Un grup de 33 de senatori a depus, luni, la Curtea Constitutionala contestatia referitoare la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea sustin ca ratiunea sesizarii Curtii Constitutionale „nu vizeaza interzicerea fumatului in spatiile publice, ci vizeaza definitia «spatiului public inchis», interzicerea fumatului in spatiile private devenite prin efectul legii spatii publice inchise, a exceptiilor de la interdictia de a fuma (celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta si zonele de tranzit din aeroporturi, in care sunt amenajate camere speciale -n.r.) si a interzicerii vanzarii la bucata a trabucurilor (tigari de foi)”.

In documentul inaintat Curtii Constitutionale se precizeaza ca prin definirea spatiului public inchis ca orice spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o forma de discriminare.

Initiatorii sesizarii mai sustin, in documentul citat, ca prin aplicarea legii antifumat se creeaza o discriminare intre persoanele aflate in stare de detentie in penitenciare de siguranta si cele aflate in tranzit intr-un aeroport, pe de-o parte, si ceilalti cetateni fumatori, pe de alta parte.

Potrivit unor surse politice, contestatia legii antifumat depusa la Curtea Constitutionala este semnata de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Sova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) si senatorul independent Alfred Laurentiu Mihai.

Potrivit articolului 46 din Constitutie, Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora, la sesizarea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: