externe

Criza migrantilor din Europa: zeci de disparuti in largul coastelor tunisiene

Cel putin 34 de migranti din Africa subsahariana, inclusiv copii si bebelusi, sunt dati disparuti in largul coastei tunisiene dupa ce ambarcatiunea lor s-a rasturnat, potrivit BBC.

Este a cincea barca de migranti care se scufunda in doua zile, cu sapte persoane decedate pana acum si 67 inca disparute.

Autoritatile cred ca barca se indrepta spre Italia.

Garda de coasta tunisiana a oprit, in ultimele doua zile, 56 de barci sa paraseasca tara, cu destinatia Italia si peste 3.000 de migranti au fost opriti in incercarea de a parasi tara.

Tunisia a devenit o rampa de lansare pentru plecarea migrantilor catre Europa. Datele Natiunilor Unite arata ca cel putin 12.000 de migranti care au sosit in Italia in acest an au plecat din Tunisia, fata de 1.300 in aceeasi perioada a anului trecut.

Luna trecuta, presedintele tunisian Kais Saied i-a acuzat pe migrantii din Africa sub-sahariana care traiesc in tara ca au provocat un val de criminalitate si i-a descris drept o amenintare demografica.

Comentariile sale au fost criticate pe scara larga de Uniunea Africana si denuntate drept „discurs de ura de rasa” de catre grupurile pentru drepturile omului.

Vorbind vineri la un summit de la Bruxelles, premierul de extrema dreapta al Italiei Giorgia Meloni a avertizat ca ar putea exista un „val migrator” catre Europa daca situatia politica si economica a Tunisiei nu se stabilizeaza.

Tunisia se confrunta in prezent cu cea mai grava criza financiara dupa ce negocierile pentru un imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) au stagnat. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat ca Tunisia trebuie sa ajunga urgent la un acord de salvare cu FMI.

Tunisia s-a confruntat, de asemenea, cu provocari politice semnificative din iulie 2021, cand presedintele Saied a preluat puterea, a dizolvat parlamentul si a trecut la guvernare prin decret.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

42 de minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

18 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

19 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

19 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

9 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

19 ore ago