Criza refugiatilor. Un ministru de Externe european cere EXCLUDEREA Ungariei din UE. Reactie dura a Budapestei

externe

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat marti pe omologul sau luxemburghez, Jean Asselborn, de „aere de superioritate” si de „aroganta”, dupa ce acesta a spus ca Ungaria ar trebui exclusa din Uniunea Europeana din cauza pozitiei sale dure impotriva imigrantilor, transmite DPA, citata de Agerpres.

Asselborn „s-a autoexclus din grupul politicienilor care ar trebui sa fie luati in serios”, a spus Szijjarto, citat de agentia ungara de presa MTI.

Szijjarto a declarat despre ministrul de externe luxemburghez, un politician cu experienta, ca „are aere de superioritate” si ca este „arogant si frustrat”, facand comparatie intre acesta si institutiile europene de la Bruxelles. El a mai afirmat despre Asselborn ca este un politician „de categorie usoara”, „inclinat sa distruga securitatea si cultura Europei”.

Guvernul conservator din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban, a intrat in mod repetat in conflict cu UE in ultimii ani pe teme precum migratia, posibilitatea introducerii pedepsei capitale, varsta de pensionare a judecatorilor sau independenta Bancii Centrale.

Ungaria va organiza la 2 octombrie un referendum in cadrul caruia populatia va fi intrebata daca este de acord cu decizia UE ca solicitantii de azil sa fie redistribuiti intre statele blocului comunitar fara ca Budapesta sa fie de acord.

Orban este fatis impotriva imigrantilor. Ungaria a fost prima tara din UE care a blocat venirea imigrantilor si refugiatilor, inclusiv prin ridicarea unui gard de-a lungul frontierei sale si prin adoptarea unor legi care sa descurajeze intrarile pe teritoriul sau.

„Cei care — precum Ungaria — construiesc garduri impotriva refugiatilor care fug de razboi sau cei care incalca libertatea presei sau independenta sistemului judiciar ar trebui sa fie exclusi din UE temporar sau, daca este nevoie, permanent”, a declarat Asselborn, intr-un interviu aparut marti in cotidianul german Die Welt.

El a sustinut ca aceasta este singura cale de a mentine coeziunea si valorile blocului comunitar.

„Gardul pe care Ungaria il construieste pentru a-i tine departe pe refugiati devine tot mai lung, mai inalt si mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere impotriva refugiatilor”, a spus Asselborn.

Ungaria nu ar fi avut nicio sansa de a intra in UE daca ar fi aplicat pentru aderare astazi, a mai declarat politicianul luxemburghez.

Afirmatiile lui Asselborn vin cu cateva zile inainte ca Orban sa se intalneasca cu ceilalti lideri europeni la un summit la Bratislava menit a trasa directia UE dupa decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: